De meest memorabele quotes uit de Tweede Kamer

Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders. Foto ANP Beeld
Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders. Foto ANP

DEN HAAG - De Haagse politiek heeft een turbulent en bij tijd en wijlen chaotisch jaar achter de rug. Aan dramatiek in 2010 geen gebrek. De val van het kabinet, vervroegde verkiezingen, een historische overwinning van de VVD, de opmars van de PVV, de uiterst moeizame formatie, crisis binnen het CDA, de vorming van een minderheidskabinet, de perikelen bij gedoogpartner PVV.

En tussen de bedrijven door het vertrek van vele prominente politici als premier Jan Peter Balkenende, PvdA-leider Wouter Bos, SP-leider Agnes Kant, CDA-kroonprins Camiel Eurlings, CDA-staatssecretaris Jack de Vries, en kort voor kerst nog GroenLinks-leider Femke Halsema. (GPD)

De meest memorabele quotes uit de politieke arena

''Als voorzitter van de ministerraad het ik moeten vaststellen dat een vruchtbaar pad ontbreekt waarlangs dit kabinet verder zou kunnen gaan." (Jan Peter Balkenende kondigt, na 14 uur vergaderen over de kwestie-Uruzgan, de val van zijn vierde kabinet aan; 20 februari)

"We hebben de afgelopen uren gevochten om het kabinet in stand te houden en dat is niet gelukt. We wilden aan ons besluit van 2007 vasthouden.'' (Minister Wouter Bos blijft bij zijn standpunt om niet in te stemmen met een nieuwe missie naar Afghanistan).

''We zijn bereid deals te sluiten. Op één punt na: handen af van de AOW." (Geert Wilders in een interview over eventuele kabinetsdeelname van zijn partij op 22 februari. Daags na de verkiezingen laat hij dit 'breekpunt' onmiddellijk vallen.).

''Onmiskenbaar wordt de slechte verkiezingsuitslag en lage peiling gekoppeld aan mijn optredens als boegbeeld van de SP. Of dat terecht is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn.''

''Kant aan de kant. Persoonlijk drama. Politiek kan genadeloos zijn.'' (4 maart, Agnes Kant stapt op als fractievoorzitter van de SP. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk reageert.)

''Ik zou mijn kinderen niet zien opgroeien, en dat is het mij niet waard. (Wouter Bos kondigt zijn vertrek als partijleider van de PvdA, 12 maart)

''Job Cohen is bij uitstek de premier die dit land nodig heeft de komende jaren."
(Wouter Bos presenteert de Amsterdamse burgemeester als de nieuwe lijsttrekker voor de PvdA, 12 maart)

''Ik ga voor goud. Daarna maken we de balans op.'' (Ondanks kritiek is Jan Peter Balkenende opnieuw lijsttrekker voor het CDA, 8 maart)

''Zoals we op twitter zeggen: twexit. Dank voor alle steun van de vele volgers de afgelopen dagen! (Jack de Vries stapt op 14 mei op als staatssecretaris van Defensie nadat zijn buitenechtelijke affaire met zijn adjudante bekend wordt. Hij stopt ook met twitteren en dankt zijn volgers.)

''Ik heb die getallen niet paraat." Cohen heeft het moeilijk tijdens lijsttrekkersdebatten. Dit is op 23 mei zijn antwoord op de vraag hoe hoog het inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg bij de PvdA mag zijn.)

''U kijkt zo lief.'' (Ook Balkenende maakte een uitglijder tijdens de verkiezingsdebatten. Presentatrice Mariëlle Tweebeeke liet zich er op 26 mei niet door van de wijs brengen.)

''Het ziet er naar uit dat voor het eerst in onze geschiedenis de VVD de grootste partij van Nederland wordt.'' (Mark Rutte claimt op de verkiezingsavond van 9 juni de winst na een nek-aan-nekrace met de PvdA.)

''Deze uitslag noopt tot het nemen van politieke verantwoordelijkheid.'' (Balkenende stapt op 10 juni op na de desastreuze nederlaag van het CDA).

''Ze stemmen Rutte, maar eindigen wellicht met Halsema. Ik zou ook gillend wegrennen, ook al is er nog geen deal over een kabinet.' (Geert Wilders bekritiseert begin juni de pogingen van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 om tot een Paars-Pluskabinet te komen.)

''Ik baal als een gieter.'' (Femke Halsema op 22 juni over het mislukken van de onderhandelingen voor haar 'droomkabinet', Paars-Plus.)

''Het CDA past bescheidenheid.'' (CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen herhaalt keer op keer dat zijn partij niet het voortouw moet nemen in het formatieproces.)

''Echt ontzettend bedankt, Job!'' (Geert Wilders 'dankt' Cohen op 31 juli voor het feit dat de PvdA-leider niet met het CDA wilde onderhandelen over een breed middenkabinet. Hierdoor kwam de PVV weer in beeld.)

''Beste Maxime, Henk. (...) De politieke samenwerking is voor mij een onbegaanbare weg geworden. Voor mij persoonlijk is dat echt een definitieve conclusie."
(In een brief van vijf kantjes legt CDA-onderhandelaar Ab Klink uit waarom hij niet verder wil met de PVV. Zijn brief, die op 1 september uitlekt, stort het CDA in een diepe crisis.)

''Dit is doodzonde. Doodzonde.'' (CDA-partijvoorzitter Henk Bleker over het vertrek op 6 september van Ab Klink.)

''Het vertrouwen in het CDA is tot een dieptepunt gedaald. Ik kan geen zaken doen met een partij waarvan een aantal leden grote twijfels hebben." (Geert Wilders staakt op 3 september tijdelijk de onderhandelingen voor een rechts minderheidskabinet.)

''Er ligt een concept-regeerakkoord waar rechts Nederland zijn vingers bij af zou likken.'' (Mark Rutte is verongelijkt na het tijdelijk mislukken van de samenwerking met CDA en PVV).

''Het is een farce.'' (Job Cohen en Alexander Pechtold tijdens het debat met informateur Ivo Opstelten na het ploffen van rechts.)

''Het nieuwe kabinet wil het land teruggeven aan de hardwerkende Nederlander.'' (Mark Rutte is trots op het coalitieakkoord van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV).

''Wij horen niet thuis in een verbond met de PVV. Doe dit mensen in ons land niet aan, doe dit de partij niet aan, doe dit ons land niet aan." (Een geëmotioneerde Ernst Hirsch Ballin tijdens het CDA-partijcongres van 2 oktober, waar over de samenwerking van het CDA met de PVV wordt gestemd)

''Ik neem met voldoening afscheid, ik heb het graag gedaan." (Premier Jan Peter Balkenende tijdens zijn laatste dag als minister-president op 14 oktober).

''Niks aan het handje.'' (PVV-Kamerlid James Sharpe ontkent op 16 november dat zijn bedrijf Digitane veroordeeld is.)

''Het zijn persoonlijke en vreselijke insinuaties over mijn persoon die om van te walgen zijn." (James Sharpe stapt twee dagen later op als Kamerlid voor de PVV.)

''Ik ben vreselijk stom bezig geweest.'' (PVV-Kamerlid Eric Lucassen verontschuldigt zich op 27 november bij zijn voormalige buurtgenoten in Haarlem-Noord die hij heeft getreiterd, geïntimideerd en bedreigd.)

''Ik ga mijn keuken verven. En ik ga even intens genieten van mijn midlifecrisis.'' (17 december:Femke Halsema stapt op als leider van GroenLinks.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden