De markante sponsor van vereniging De Dijk

Zondag vierde klasse E (TOB - De Dijk 1-3)

AMSTERDAM - Oud-keeper Heino Braspenning bouwde het havenbedrijf van zijn vader Joop uit tot een multinational. Bij De Dijk is hij als sponsor, technisch coördinator, keeperstrainer én assistent van de coach een allesbepalende factor.

Een schriel windje wervelt om de hoek bij de kleedkamers van TOB. Heino Braspenning (42) - naast hoofdsponsor tevens keeperstrainer, assistent van trainer Uli Landvreugd en technisch coördinator bij De Dijk - draagt slechts een hemd en colbert, maar heeft van kou geen weet.

Mannen van de haven, die hebben niet snel last van een guur briesje, snoeft hij.

Tegen wil en dank wordt Braspenning, de markantste van de twee hoofdsponsors, door tout Amsterdam-Noord gezien als de grote geldschieter van De Dijk. Zelfs tot op Marken heeft de voetbalwereld weinig goede woorden over voor de bemoeienissen van de haventycoon, helemaal sinds De Dijk drie spelers van de zaterdagtweedeklasser - waaronder oud-AFC'er Marco van Galen - vastlegde voor komend seizoen. 'In no time rijk? Ga dan voetballen bij De Dijk!' schrijft ene Moenkou vilein op de website van Marken.

Geruchten doen er volop de ronde over Braspenning. De amateurwielrenner en voormalig doelman van DWV bouwde na het overlijden van zijn vader Joop diens Braspennings Coatings om van een bedrijf in ontroesting van schepen tot een moderne havenmultinational. De ondernemer zou zijn daarmee verdiende centen steken in fikse vergoedingen plus tekengeld voor zijn spelers - veelal voormalig hoofdklassevoetballers.

Fred Stam, de secretaris van TOB, doopte Braspenning zelfs om tot de 'Abramovitsj' van Noord. Zulke omschrijvingen komen voort uit een vorm van jaloezie, vermoedt trainer Landvreugd. Braspenning: "Dat ik op z'n manier beledigd word, raakt mij niet. Ik blijf gewoon mijzelf: enthousiast en fanatiek."

Braspennings fanatisme én zijn vierdubbelrol bij De Dijk wekken wel enige bevreemding. Zijn nadrukkelijke aanwezigheid tijdens wedstrijden zorgt geregeld voor veel jolijt. Vooral als de sponsor uit de dug-out stormt, tierend op de scheidsrechter of een speler, waarbij de gvd's uit z'n mond rollen.

Bestuursleden van andere clubs uit de vierde klasse fronzen hun wenkbrauwen: zo'n sponsor die zich vanaf de bank bemoeit met alles en iedereen, dat moet je toch niet willen als respectabele vereniging?

Wie betaalt, bepaalt. Maar van ettelijke tienduizenden euro's aan sponsorgeld is echter geen sprake, bezweren bestuursleden van De Dijk. En de wil van Braspenning is zeker niet wet, stellen zij.

Braspenning kent alle wilde verhalen over betalingen aan al die 'gehaalde' krachten zelf ook maar al te goed. Zo gaat de roddel dat verdediger Peter Willing gratis en voor niets in het huis van zijn vriendin mag wonen. Onzin, stelt Braspenning zelf. "Het huis stond toch al een tijd leeg, en Willing betaalt gewoon huur, hoor. Zijn vader is een van m'n beste vrienden, dat speelt ook mee."

De club hanteert het vergoedingsmodel, zoals gewoonlijk alleen van kracht bij ambitieuze hoofdklassers. Spelers werken in één van de bedrijven van de havenbaron, hij helpt hen aan een baan in scheepswerven, of ze mogen participeren in de voetbalschool B&L, die hij recentelijk met trainer Landvreugd heeft opgezet.

Spits Hoever 'beloont' hij zelfs op uitzonderlijke wijze. Zijn bedrijf Shipdock bestelt als lunch Surinaamse broodjes in de zaak van de aanvaller, in plaats van zoals voorheen bij eetcafé de Brulboei.

Volgend jaar giet Braspenning de sponsoring bij De Dijk in een stichting, om te voorkomen dat de vereniging hetzelfde lot ondergaat als Türkiyemspor. Cash betalen, daar waagt Braspenning zich al helemaal niet aan, verzekert hij. De Fiod ligt immers altijd op de loer.

"Wij vergoeden echt alleen maar de reiskosten," benadrukt Braspenning. "Er werken zo'n 2500 man in mijn bedrijven. Ik kan en wil niet het gevaar lopen dat ik die op wat voor manier ook schade toebreng."

TOB - De Dijk 1-3
Een koddige blunder maakte snel een einde aan de illusie dat het restant van de roomskatholieke derby TOB - De Dijk (met nog 37 minuten te spelen bij een 0-1 stand) een echte wedstrijd zou worden. Rechtsback Ricardo Banel van TOB speelde terug op keeper Orhan Konijn. Die wilde de bal stoppen met zijn schenen, in plaats daarvan floepte deze er op schlemielige wijze tussendoor: 0-2. De intussen veertigjarige spits Jerrel Linger tekende met een bekeken lobje de derde De Dijk-treffer aan. Het intikkertje van Kelvin Duffree was leuk voor de statistieken, 1-3. De titel lonkt voor Braspenning en de zijnen. Als ervaren krachten als Juul Emanuelson, Kwame Crüden en Jerrel Linger inderdaad allen blijven bij De Dijk, is de club óók volgend jaar weer kandidaat voor het kampioenschap. (REMCO JANSSEN)

Heino Braspenning wordt tegen wil en dank gezien als de Abramovitsj van Amsterdam Noord. Foto Marcel Israel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden