Column

De Magnieter

THEODOR HOLMAN

Ruim twee jaar geleden gebeurde iets leuks in de Jordaan. In de Tweede Anjeliersdwarsstraat werd een heerlijke Italiaanse ijswinkel geopend: Monte Pelmo.

Ik ben geen Johannes van Dam, ik heb geen belangen in die zaak, ik woon niet meer in De Jordaan, ik kom er nog wel vaak, maar ik zeg u: Monte Pelmo is één van de beste ijswinkels in town. Een omweg waard.
Maar dan opeens blijkt er bij stadsdeel Centrum weer een Magnieter te zitten. U weet, Magnieters zijn mensen die meteen zeggen: ''Mag niet!''
De Magnieter van stadsdeel Centrum wil in de Tweede Anjeliersdwarsstraat geen ijswinkel, want een ijswinkel is een horecagelegenheid en voor horeca heb je een vergunning nodig en in het bestemmingsplan staat dat op die plek geen horeca mag komen, dus: ''Mag niet!''
Nu woonde ik vroeger in De Jordaan - wel twintig jaar - en altijd zat op die plek een ijsfabriek. Al vanaf 1965. Toen waren de Vooruitmaarders aan de macht, waarschijnlijk.

Magnieters verpesten de stad en ik zal u zeggen waarom: Magnieters pakken altijd kleine zaken aan. Zaken die er eigenlijk niet toe doen. Op een stoeltje buiten zitten. ''Mag niet!'' roept de Magnieter dan. Pilsje buiten drinken met sigaretje erbij? ''Mag niet!'' magniet de Magnieter.

De Magnieter geniet van de Kleine Verbodjes, omdat hij een Klein Geestje heeft.

U moet eens op een mooie dag in de Tweede Anjeliersdwarsstraat lopen. Het is een oergezellige straat. De straat van Theo Thijssen. Houd halt bij Monte Pelmo. Kinderen staan in de rij met een gelukzalige blik in de ogen en volwassenen voelen zich weer kind.

''Mag niet!'' zegt Magnieter Ton Boon van het stadsdeel, ''Monte Pelmo handelt in strijd met de horecavergunning. Monte Pelmo mag wel aan particulieren ijs verkopen om thuis op te eten.''

Deze zin biedt een mooi inzicht in de holle geest van de Magnieter. IJsmaken mag, ijs verkopen mag zelfs, maar aan de straat ijs verkopen zodat de mensen meteen hun ijsje kunnen oplikken Mag Niet.

Omdat er bij de ijswinkel wel eens kinderen in de rij staan en die schreeuwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden