Plus

De machtsstrijd in de Al Ummah Moskee is in volle gang

De machtsstrijd in de Al Ummah Moskee in Amsterdam-Nieuw-West, een van de grootste gebedshuizen van Nederland, is nog in volle gang.

Beelden van de bewakingscamera van de Al Ummah MoskeeBeeld -

De afgelopen weken zijn drie bestuursleden afgetreden in de moskee aan het August Allebéplein. Volgens een ingewijde die anoniem wil blijven heeft het te maken met de angst verder verstrikt te raken in het venijnige conflict.

Vlak voor de zomervakantie is een door salafisten beheerst moskeebestuur vervangen door bestuurders die een gematigder islamitische stroming vertegenwoordigen. Maar kort voor die machtsovername kreeg de imam volgens ingewijden een lang­jarig contract, waardoor de moskee nu nog met hem zit opgezadeld.

"De preken van deze imam wijken af van wat de leden gewend zijn," bevestigt Khalil Aitblal, die als oud-woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam gesprekken heeft gevoerd met betrokkenen. "Het huidige bestuur vaart een positieve koers. De bestuurders zitten in hun maag met de imam en de spanningen laaien op."

Maandag kwamen bewakingsbeelden naar buiten waarop te zien is hoe een bejaarde oproeper tot het gebed wordt mishandeld door een man die een broer zou zijn van de imam. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Het incident zou van enkele weken geleden dateren. De politie is op zoek naar de dader.

Familienetwerk
Een ingewijde zegt dat het de derde keer is dat de man betrokken is bij geweld rond de moskee. Hij zou zelf als imam actief zijn geweest in verschillende moskeeën elders in Nieuw-West. "Het is een familienetwerkje dat banden heeft met een paar moskeeën in Amsterdam," zegt oud-woordvoerder Aitblal.

Al zeker een jaar proberen salafisten, die een stroming in de islam aanhangen die totale onderwerping van het leven aan God voorschrijft, de macht naar zich toe te trekken. Het vorige moskeebestuur was op hun hand. Het kostte de leden de grootst mogelijke moeite daar verandering in te brengen.

"Reguliere bezoekers kwamen in opstand," vertelt een betrokkene. "Maar toen er een vergadering werd gehouden over een bestuurswisseling zat de zaal opeens vol met mannen met baarden die nooit eerder in de moskee waren gezien. Dat werkte intimiderend. Mensen durfden het bestuur niet weg te stemmen."

Radicale elementen
Dat gebeurde in juni alsnog. Op drie cruciale posities zitten nu mensen die zeer kritisch staan tegenover de salafisten. "Die mannen moet je echt dankbaar zijn," zegt een betrokkene.

"Ik deel de verontwaardiging van politici over het geweld," aldus Khalil Aitblal. "Maar ik zou willen oproepen het bestuur de ruimte te geven om de zaak op te lossen."

Ook jongerenimam Yassin Elforkani heeft gesprekken met betrokkenen gevoerd. Hij weigert commentaar.

De pogingen van radicale elementen om grip te krijgen op de Al Ummah Moskee gaan ver terug in de tijd. Vanaf 2006 was Mohamed Ben Ajiba er imam. Hij is de laatste paar jaar enkele keren opgepakt in België, onder meer op verdenking van het ronselen van mensen voor de jihad in Syrië.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden