PlusRecensie

De Maat kiest geen partij tussen hufters en helden

Ooit gaf ik, een stadion verlatend, uit balorigheid de bovenste man op een trap een zetje, zodat de hele rij voor hem als dominostenen omlaag tuimelde.

Hufters & Helden Beeld -
Hufters & HeldenBeeld -

Toen was ik dus een hufter en een van de eerste dingen die consultant en trainer Olav de Maat ons duidelijk maakt, is dan ook dat er geen scheidslijn bestaat tussen hufters en de anderen: wij zijn allemaal van tijd tot tijd hufters.

Aan de hand van een reeks experimenten uit de wetenschap laat hij zien hoe beïnvloedbaar wij zijn door onze omgeving en de groep waarin wij ons toevallig bevinden en die ons verbluffend gemakkelijk brengt tot agressief, autoritair en zelfs fascistisch gedrag.

Gevoeliger
Hufterigheid staat dezer dagen prominent op de agenda en in die zin komt dit boek mooi op tijd.

De Maat kiest geen partij in de discussie tussen degenen die menen dat hufterig gedrag hand over hand toeneemt, en anderen die (zoals De Swaan) betogen dat wij er alleen gevoeliger voor zijn geworden, wat een teken van toenemende beschaving zou zijn.

Naarmate je in het boek vordert, lijkt De Maat over te hellen naar de school die meent dat de hufter in opmars is.

Aardig?
Zijn redenering is niet nieuw, maar wel vaardig verwoord: na het engagement van de jaren zestig met de wereld, engageerde de volgende generatie zich vooral met zichzelf. 'Gewoon jezelf zijn' was de verkiezingsleus van de VVD onder Ed Nijpels, een vrijbrief om je eigen behoeften voorop te stellen.

De schrijver bedoelt zijn boek - zie de ondertitel - mede als een pleidooi voor aardigheid en stelt ons daarbij drie figuren ten voorbeeld: Jezus, Mahatma Gandhi en Moeder Teresa. Dat zijn zijn 'helden' die tegen de stroom van hun tijd in durfden te roeien. Maar waren ze ook 'aardig'? In elk geval van de twee laatstgenoemde weet ik zeker van niet: die konden behoorlijk hufterig zijn.

Olav de Maat
Hufters & Helden. Waarom we allemaal een beetje aardiger moeten zijn.
Maven Publishing, €18,- 280 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden