Update

De loopbaan van 'topcrimineel' Holleeder

Willem Holleeder is weer vrij man. Van de 9 jaar celstraf die hij kreeg wegens het afpersen van onder anderen vastgoedmagnaat Willem Endstra, heeft hij er 6 uitgezeten. Holleeders toekomst is ongewis: sinds 2007 is hij hartpatiënt, zijn positie in de onderwereld lijkt - met mogelijk ettelijke vijanden - wankel. De pers loert op hem, terwijl hij recentelijk via zijn advocaat heeft laten weten van geen enkele publiciteit gediend te zijn.

ANP
Rechtbanktekening van Willem Holleeder (midden). Beeld
Rechtbanktekening van Willem Holleeder (midden).

Hieronder een beknopte beschrijving van het bewogen leven van met afstand de bekendste crimineel van Nederland.

Willem Frederik Holleeder wordt op 29 mei 1958 geboren in Amsterdam. Hij groeit op in de Jordaan. Zijn vader Willem werkt jarenlang voor destilleerderij Hoppe, een onderdeel van het concern van biermagnaat Alfred Heineken. Als Holleeder sr. wordt ontslagen, raakt hij aan de drank en mishandelt hij de jonge Willem geregeld.

In de tweede helft van de jaren '70 zou Willem Holleeder jr. met Cor van Hout deel hebben uitgemaakt van een groep die uiterst gewelddadige overvallen pleegt. De groep weet uit handen van justitie te blijven.

In november 1983 ontvoeren Holleeder en Van Hout samen met enkele handlangers de vroegere werkgever van Holleeders vader, biermagnaat Alfred Heineken, en diens chauffeur Ab Doderer. De ontvoering houdt Nederland 20 dagen in de greep en loopt voor de slachtoffers uiteindelijk goed af.

Na de ontknoping nemen Holleeder en Van Hout de wijk naar Frankrijk. Een deel van het losgeld wordt teruggevonden. Drie andere ontvoerders worden wel gepakt. Holleeder en Van Hout worden na enige omzwervingen en langdurig juridisch getouwtrek in 1987 veroordeeld tot 11 jaar cel. Na 5 jaar komen ze vrij.

Het tweetal zou tijdens zijn detentie delen van de Heinekenbuit hebben laten investeren in onder meer hoerenpanden in Amsterdam en Alkmaar. Holleeder heeft dit altijd ontkend en gezegd dat hij niet weet waar het geld is gebleven.

Holleeder raakt in de jaren '90 bevriend met de Amsterdamse vastgoedmagnaat en onderwereldbankier Willem Endstra. Met Van Hout breekt hij. Van Hout wordt op 24 januari 2003 in Amstelveen geliquideerd. De moord is nog niet opgehelderd. Enkelen beweren dat Holleeder verantwoordelijk is.

Volgens Willem Endstra, die in 2003 in het geheim gesprekken met de politie voert, zit Holleeder achter veel meer liquidaties. De vastgoedmagnaat wordt zelf op 17 mei 2004 voor zijn Amsterdamse kantoor doodgeschoten.

In januari 2006 wordt Holleeder gearresteerd, veracht van afpersing van onder anderen Endstra. Eind 2007 veroordeelt de rechtbank hem na een geruchtmakend proces tot 9 jaar cel.

In het liquidatieproces Passage duikt de naam Holleeder veelvuldig op. Volgens justitie geldt hij als verdachte van een aantal moorden, maar tot vervolging is het tot op heden niet gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden