De lintjesontvangers: 'Dit is toch fantastisch?'

"Ik wist van niets!" zegt Maria de Jager-Alderding, sinds een half uur Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is nog aan het bijkomen van de ceremonie woensdagochtend waarin zij en 25 anderen van burgemeester Eberhard Van der Laan een koninklijke onderscheiding ontvingen.

Laura Obdeijn
Henk Schiffmacher is een van de 26 Amsterdammers die woensdag een lintje kreeg. Beeld ANP
Henk Schiffmacher is een van de 26 Amsterdammers die woensdag een lintje kreeg.Beeld ANP

In het geval van De Jager vanwege het vrijwilligerswerk in woonzorgcentrum De Klinker in West. Ze was door familieleden naar het café van de Nieuwe Kerk gelokt en ze begon zich al een beetje zorgen te maken. "Als er maar niets met mijn zoon aan de hand is, schoot er door me heen." Maar ze kon opgelucht adem halen. Ze wijst naar het lintje: "Dat is toch fantastisch?"

Met een breed scala aan smoezen werden de gedecoreerden naar de Dam gelokt. Iemand dacht er te zijn voor een interview, een ander stond klaar voor een sollicitatiegesprek en nummer drie dacht dat haar echtgenoot een lintje zou krijgen in plaats van zijzelf.

Weinig lintjes
Dit gezelschap verdient erkenning, zei Burgemeester Van der Laan die voor de zevende keer de lintjes mocht uitreiken, 'omdat de stad stut en steunt op dit soort mensen waarvoor ontbaatzuchtigheid een tweede natuur is.' Wel waren het dit jaar volgens hem wat weinig lintjes en hij roept dan ook op voor volgend jaar vooral mensen voor te dragen.

Voor sommigen kwam het niet helemaal als een verrassing. Ger Lange, bijvoorbeeld, die wist het al even en valse voorwendselen waren bij hem dan ook niet nodig. Hij blijft bescheiden onder zijn nieuw verworven lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Al jaren is hij als vrijwilliger een bekend gezicht bij honk- en softbalvereniging Amsterdam Pirates in Nieuw-West en daar verandert zo'n lintje niets aan. "Ik ga gewoon door, daar is het veel te leuk voor."

Bekijk ook:
Lintjesregen in beeld
Deze 26 Amsterdammers kregen een lintje

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden