Plus

De Ligt: 'Ik ben niet alleen speler, maar ook supporter van Ajax'

Ajacied Matthijs de Ligt (17) staat op het punt om de jongste Nederlandse voetballer ooit in een Europese finale te worden. Hij is volwassen in zijn spel, volwassen in zijn gedrag. Een monoloog van een topverdediger in wording.

Matthijs de Ligt is de jongste ooit in een Europese voetbalfinale Beeld Linda Stulic
Matthijs de Ligt is de jongste ooit in een Europese voetbalfinaleBeeld Linda Stulic

'Ik ben opgegroeid in Abcoude, daar woon ik nog steeds. Een klein dorp. Als je uit de stad komt denk je: daar is vast niks te beleven. Maar voor mij is het vooral gezellig. Ik kom niet uit een voetbalfamilie, meer uit een tennisfamilie. Mijn vader heeft vroeger wel gehockeyd en dat was ook mijn eerste sport.'

"Ik heb één training meegemaakt. Daarna ging ik bij een vriendje spelen dat op voetbal zat. Ben ik een keer met hem meegegaan. Ik was gelijk verkocht. Mijn eerste transfer, zou je kunnen zeggen. Maar hockeyvereniging Abcoude en FC Abcoude zitten op hetzelfde complex, dus een grote stap was het niet."

"FC Abcoude heeft goede faciliteiten voor jeugdspelers. Goede velden, goede trainers, goede organisatie. Er trokken veel jongens uit Zuidoost naar de club toe, straatvoetballers met een goede techniek. Sommigen hebben daarna een stap hogerop gemaakt, ook wel naar profclubs."

Stroomversnelling
"Op mijn negende werd ik gevraagd om bij Ajax te komen voetballen. Ik was groot en sterk. Toen al. Die stevige bovenbenen heb ik van mijn vader. Ik was een beetje een dikkerdje."

"Maar bij Ajax is de begeleiding ook op het gebied van voeding heel goed. Ook nu nog houd ik scherp in de gaten wat ik eet. De wedstrijden volgen elkaar zo snel op dat je je energielevel op het juiste peil moet houden."

"Dit seizoen is alles voor mij in een stroomversnelling geraakt. Van de A1 via Jong Ajax naar het eerste elftal. In augustus maakte ik mijn debuut in het tweede elftal, tegen Emmen, met Davinson Sánchez naast me in de verdediging."

"Ik kwam uit de jeugd vandaan, was nog 16, en hij had net de finale van de Copa Libertadores gewonnen met Nacional. En negen maanden later staan we waarschijnlijk samen in de finale van de Europa League. Dat is vrij bizar. Maar ik sta er niet te veel bij stil. Ik heb veel meegemaakt voor een 17-jarige in één seizoen, maar straks, tijdens de vakantie, maak ik mijn hoofd leeg en zet ik alles op een rijtje."

Slagersmentaliteit
"Het is fijn om met Davinson Sánchez te spelen. Hij komt uit Colombia, waar een heel andere voetbalcultuur heerst. Sánchez heeft die Zuid-Amerikaanse slagersmentaliteit, om het zomaar uit te drukken. Elk duel gaat hij in met de gedachte: het is hij of ik."

"In Nederland verwachten we van verdedigers ook voetballend vermogen in de opbouw, dus Sánchez heeft ook moeten wennen aan Ajax. Als je een mix kunt maken van die verschillende kwaliteiten, heb je volgens mij de ideale verdediger."

"Ik probeer van hem te leren en hij leert misschien ook een beetje van mij. Ik heb in elk geval het idee dat de combinatie met Sánchez van mij een betere speler maakt. Dat ik de jongste Nederlandse voetballer in een Europese finale kan worden, is een leuk feit­je."

"Nu is Dennis Bergkamp dat nog, een van mijn huidige trainers. Hij speelde de finale met Ajax in 1987. We hebben ook op dezelfde school gezeten: het Sint-Nicolaaslyceum. Van Dennis hangen nog foto's in het gebouw."

"Maar eerlijk gezegd kunnen die statistieken me gestolen worden. Dat is meer iets voor later. Ik moet eerst maar eens afwachten of ik speel, al lijkt het daar wel op. Maar het belangrijkste is dat Ajax goed voetbalt en wint. Dat is het enige dat telt."

"Ik heb een fijne tijd gehad op het Nicolaas. Ik deed vwo, maar in de derde klas heb ik een afweging gemaakt. Ik wilde profvoetballer worden en toen ben ik overgestapt naar havo."

Alles op voetbal
"Naar de universiteit hoefde ik niet per se toe, maar mijn ouders vonden het wel belangrijk dat ik op school bleef. Het is een goede uitlaatklep, het heeft me afleiding gegeven naast het voetbal. En met een havo-diploma kun je altijd nog een gerichte hbo-opleiding volgen."

"Achteraf is het een verstandige keuze geweest, want anders had ik nu midden in mijn vwo-examen gezeten. Ik ben vorig jaar geslaagd voor havo. Dit jaar heb ik me helemaal op voetbal kunnen richten."

"De enige lessen die ik nu nog volg zijn rijlessen. Als het weer het toelaat, ga ik op de fiets naar de training. Dat is twintig minuutjes. Of mijn ouders brengen me. En anders kan ik worden opgehaald door een busje van Ajax."

"Ideaal dat die mogelijkheid er is. Als ik mee wil rijden, stuur ik de avond ervoor een appje. Met het openbaar vervoer naar de training is geen optie meer. Ik word toch steeds vaker herkend en dan zou ik elke dag te laat op de training komen."

"Fysiek voel ik me goed. Het is vooral mentaal een zwaar jaar. Na mijn debuut in Oranje tegen Bulgarije was ik onderwerp van discussie, vanwege de twee tegendoelpunten en de nederlaag. Dat is vreemd om mee te maken. Ik begreep het wel, maar ik moest dóór. Gelukkig kan ik zulke zaken redelijk van me afzetten. Ik blijf niet hangen in het negatieve."

Barry Hulshoff
"Omgaan met kritiek en spanning is ook iets dat je moet leren. Als jeugdspeler vraag je je af: hoe zal ik het later doen in het eerste? Als het dan zover is, ben je nerveus."

"Dat heb ik niet meer. Ik ga nu het veld in met het idee: ik doe mijn best en meer kan ik niet doen. Die mindset is voor mij heel belangrijk. Ik moet rustig zijn in mijn hoofd, niet overgeconcentreerd, dan neem ik de beste beslissingen."

"Ik praat veel met Barry Hulshoff. Hij is mijn zaakwaarnemer, maar ook een beetje mijn voetbalvader. Een jonge speler kan zich optrekken aan de ouderen in de selectie, maar ik heb ook buiten de club iemand die me wegwijs maakt. Barry heeft zelf vier finales gespeeld met Ajax, als centrale verdediger. Hij weet waar hij het over heeft. En hij geniet zelf ook van die gesprekken."

"Ik ben benieuwd wat de finale brengt. Manchester United heeft de sterren, wij zijn jong en in ontwikkeling. United is een veel rijkere club, maar zoals Johan Cruijff zei: een zak geld kan geen doelpunt maken. En zo is het. De bal is rond, het is elf tegen elf. Er staan twee verschillende teams tegenover elkaar, maar ze hebben allebei de finale gehaald en dus hebben ze allebei iets goed gedaan."

"Ik vind het enerzijds jammer dat Zlatan Ibrahimovic niet meedoet. Het is geweldig om je te kunnen meten een topspits. Maar voor United is het een aderlating. Al zijn die andere spitsen ook niet misselijk."

"Ik heb Zlatan nooit zien spelen bij Ajax. Dat was voor mijn tijd. Ik ging als jong ventje voor het eerst naar Ajax kijken zo rond 2006. We zaten meestal in vak 402, het jeugdvak."

"Ik ben dus niet alleen speler van Ajax, maar ook supporter. Daar zijn er in ons team meer van overigens, en dat zorgt wel voor extra beleving. Op het veld vind ik het heerlijk als het stadion tekeergaat. Daar geniet ik van."

"Ik ken ook al die liedjes die de supporters zingen. En als het feest is, zing ik ze allemaal mee. Dat maakt je geen betere voetballer, maar als het publiek dat leuk vindt, is het wel mooi."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden