Column

De liefde tussen culturen loopt niet op rolletjes

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Op het Rotterdamse affiche zie je een moslima die een joodse jongen een tongkus geeft. Het is een poster tegen huwelijksdwang en voor vrije partnerkeuze. Een begeleidende tekst zegt: 'In Nederland kies je je partner zelf.' En ook: 'Voel je vrij om te kiezen.'

Hoe mooi kan een affiche zijn? Hoe goed kan een boodschap worden verbeeld? Je weet weliswaar dat de werkelijkheid nog anders is, maar de poster schetst hoe het zou moeten zijn. Een bereikbaar utopia. Moslima gaat met jood. Zou dat niet mooi zijn? Is dan de vrede niet dichterbij dan nu?

Volgens mij wel.

Maar niet volgens de PvdA.

De PvdA, die zich elke dag achter het oor krabt om de vraag: hoe komt het toch dat wij zoveel zetels verloren hebben? Nou, door het afwijzen van dit affiche, PvdA!

Om welke reden wijzen zij dit affiche af?

'Ik zie dit vooral als een verkiezingsuitlating van Leefbaar Rotterdam. Het is roeptoeteren en van de zotte om een serieus probleem zo neer te zetten,' zegt PvdA-raadslid Fatima Talbi in het AD. Een uitspraak waar ik niets van begrijp.

Waarom is dit roeptoeteren verkeerd? Waarom is dit in hemelsnaam 'van de zotte' om een probleem zo neer te zetten? Ik zie een voorbeeld, dat is alles.
De poster is eerder te zoet dan te zot, zou ik zeggen.

Ook Nourdin el Ouali, Nida-fractievoorzitter, is niet blij met de posters: "Ik vind het stereotyperend, etnocentrisch en provocerend. Hier is echt niemand bij gebaat."

Hier merk ik de botsing der culturen, want ik snap absoluut niet dat dit stereotyperend, etnocentrisch en provocerend is.

Hoe zou de kritiek van deze groepen trouwens zijn als op de poster een joods meisje en een moslimjongen zouden hebben gestaan, en we kunnen veronderstellen dat hun kinderen joden zouden zijn? Ik vrees dat dan de rapen nog gaarder zouden zijn.

Toen ik deze posters voor het eerst zag, was er geen haar op mijn hoofd die dit beledigend vond. Ik snapte heus wel dat sommige bevolkingsgroepen dit niet graag zien, maar je denkt toch zeker te weten dat de PvdA deze vrijheid onderschrijft. In het ware socialistisch ideaal is toch iedereen gelijkwaardig?

Blijkbaar niet. De liefde tussen culturen loopt niet op rolletjes. Een voorbeeld wordt als beledigend ervaren. Maar hopen dat de PvdA het wel goed vindt dat je verliefd wordt.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden