Ten slotte

De levenskunst van de fijngevoelige Jacqueline van Tongeren (64)

Onafscheidelijk, hoogleraar infectieziekten Joep Lange (59), en zijn partner Jacqueline van Tongeren (64). Beiden stierven vorige week tijdens de ramp met vlucht MH17 'Waar Joep was, was ook Jacqueline,' zegt goede vriend en kunstverzamelaar Han Nefkens vanuit zijn woonplaats Barcelona.

Malika Sevil
Jacqueline van Tongeren Beeld AMC
Jacqueline van TongerenBeeld AMC

In de lawine aan terechte lofbetuigingen in de media voor Lange, blijft Jacqueline onderbelicht. En dat is jammer, want ook zij was een zeer bijzonder mens, zegt Nefkens die bijna elke dag wel even ('al was het maar met een mailtje, een sms'je, het doorsturen van een link') contact met haar had.

'Jacqueline was een mooie, fijngevoelige vrouw wier leven bestond uit geven. Ze gaf tijd, aandacht en inspanning en vroeg daar niets voor terug. Ze vroeg zich altijd af hoe zij de ander kon helpen, en dat deed ze dan ook - waarbij ze niet zelden haar eigen behoeftes opzij schoof.'

Hij de aidswetenschapper, en zij werkte ooit als verpleegkundige voor patiënten met hiv-aids. Ze deelden een missie. Al jaren. Beiden zijn al van vanaf de jaren tachtig betrokken aidsonderzoek en programma's. Het duurde echter nog een hele tijd totdat de twee elkaar vonden en hun krachten bundelden.

Verbintenis
Het AMC gaat terug naar de periode 2002 - 2004, de tijd dat Lange voorzitter van de International AIDS Society was, volgens betrokkenen een van Lange's professionele hoogtepunten. 'Het was met name in deze periode dat hij in Jacqueline van Tongeren een steun en toeverlaat vond bij het organiseren van de velerlei initiatieven, waarbij zij de laatste jaren de rol kreeg van hoofd Communicatie van het AIGHD', meldt het AMC. 'Het bleek een verbintenis die uitgroeide tot veel meer dan een collegiale relatie'. Samen hebben ze later vele projecten opgezet in de strijd tegen hiv en aids, zeker ook in de ontwikkelingslanden.

Maar er was veel meer dat hen bond, zegt Nefkens: de kunsten. 'Jacqueline kon zo van het moment genieten. Van heerlijk eten, ballet, kunst, een mooie voorstelling. Alles kwam bij haar heel intens binnen. Dat was niet alleen een karaktertrek, maar ook een levenskunst.' Het zou Nefkens niks verbazen als deze instelling is veroorzaakt door het vele afscheid nemen van al die vrienden die aan aids zijn overleden.

Vriendschappen
'Lange was geen afstandelijke arts. Hij had vriendschappen met patiënten. Zoals met mij. Wij konden tijdens een spreekuur eindeloos doorpraten over een boek dat we net hadden gelezen.' Nefkens, ook hiv-geïnfecteerd, werd vanaf '88 door Lange behandeld. Toen hij in 2002 in het ziekenhuis lag en Jacqueline dagelijks aan zijn bed zat is de vriendschap verder verdiept.

'Ons laatste contact was een sms die Jacqueline me stuurde vanuit het vliegtuig enkele minuten voor het opstijgen. Ze vertelde hoe ze zich al verheugde op de lekkere Aziatische hapjes die op het menu stonden. 'Ik moet je nu laten, we vertrekken'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden