Kaart

De leukste plekken om het WK te kijken

De stad kleurt weer oranje aan de voor het WK. Voor wie niet thuis voor de buis wil zitten, zijn er eindeloos veel kroegen, pleinen, zalen en parken met grote schermen. Wij kozen de leukste.

Thomas Sijtsma

Mobiele gebruikers: klik hier voor een mobiele versie van de kaart.

Op de bovenstaande kaart zie je de leukste plekken om voetbal te kijken. Klik op het bolletje voor een bespreking en een uitleg.

Het wereldkampioenschap voetbal is deze weken niet uit het Amsterdamse straatbeeld weg te denken. Versierde etalages, straten waar letterlijk alles met oranje is beplakt en tv-zenders die de hele dag beelden vanuit Brazilië brengen. Van de Sloterplas tot de Watergraafsmeer en van het Westerpark tot de Arena Boulevard, we ontkomen ook in Amsterdam niet aan het WK.

De laatste weken heerst onder de zestien miljoen bondscoaches vooral een gematigd en lichtelijk negatief gevoel over de kansen van Oranje. Het zou de spelers ontbreken aan kwaliteit. Gelukkig zijn er voor deze pessimisten genoeg plaatsen in de stad waar dat voorgevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt en waar zelfs de niet-liefhebber enthousiast raakt.

De stad heeft een breed aanbod van kroegen, terrassen, pleinen, zalen en parken waar naar hartenlust naar Oranje kan worden gekeken. De één zal zich meer op zijn gemak voelen in een café waar tot in de vroege uurtjes het Wij houden van Oranje van André Hazes zal klinken, een ander houdt misschien meer van een hippere plek waar voor, tijdens en na de wedstrijd dj's draaien.

Uiteindelijk staan we allemaal achter Oranje en zullen de voetballiederen vol overgave worden gezongen. Waar kun je nu het beste met een vol glas Nederland naar de overwinning schreeuwen? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wij pikten de leukste er uit.

Noord
Als een held worden ontvangen op de grachten van Amsterdam? Je kunt zo plaatsnemen op de OranjeVloot, die je van de binnenstad naar de Oranjehaven (Papaverweg) brengt. Daar kan op een scherm van 6 bij 3,5 meter naar de wedstrijden van het Nederlands elftal worden gekeken. Een eventuele overwinning kan gevierd worden met een frisse plons in het IJ.

Alle vlaggen van de deelnemende landen, groengeschilderde bar en tafels: het is bij Café La Rosa (Buikslotermeerplein 11) elke twee jaar een compleet gekkenhuis waar zo'n zestig man op afkomt. Met hapjes en drankjes uit het land van de tegenstander ontstaat bij elke wedstrijd een uniek Amsterdams volkssfeertje. Volgens de eigenaresse zijn de juichpakken van Roy Donders gegarandeerd aanwezig.

De Kromhouthal (Gedempt Hamerkanaal 231) geeft je de kans om in een ruimte van 140 meter lang een huiskamersfeer te creëren. Naast de grote hal met enorm scherm is het mogelijk om in één van de twintig huiskamers of tien privécafés Oranje te volgen. Elke ruimte is voorzien van een groot scherm en een eigen tap.

Centrum
De Kat in de Wijngaert (Lindengracht 160) is de stamkroeg waar regisseur Eddy Terstall (Ajax) en acteur Cees Geel (PSV) normaal gesproken bekvechten over het spel van 'hun' club. Tijdens het WK kun je ze misschien schouder aan schouder zien juichen. De Jordanese kroeg is tevens geschikt voor een inhoudelijke nabeschouwing.

Het Renaissance Hotel biedt 400 mensen de kans om de wedstrijd Nederland-Spanje te kijken in de oude historische zaal van de Koepelkerk (Kattengat 1). Door de mooie akoestiek zal de vreugde-uitbarsting na een overwinning fantastisch klinken. Voor de andere duels is iedere Amsterdammer welkom in het hotel. UPDATE: Het hotel laat weten dat de Koepelkerk alleen toegankelijk is voor genodigden. In de lobby zijn passanten wel gewoon welkom.

De Engelse beleving van voetbal vind je in The Old Bell (Rembrandtplein 46). Hier hangt niet alleen een overweldigende sfeer bij wedstrijden van Oranje, voor het scherm en de tv zal door het publiek ook hard worden geschreeuwd voor Engeland en Duitsland. Gegarandeerd bij elk duel met 180 man een waar volksfeest.

Oost
In Ruk & Pluk (Linnaeusstraat 48) is écht alles oranje. Geen detail is overgeslagen, de versieringen op Koningsdag zijn er niks bij als het kroegje vol staat met bijna 150 uitzinnige voetbalfans. De klant is hier koning en kan ook buiten de dagen van Oranje op de beamer en drie tv's alle WK-wedstrijden kijken. Niet onbelangrijk: de bitterballen zijn gratis.

Een Ajaxcafé kan niet ontbreken in deze lijst. Elsa's (Middenweg 73), niet ver van voormalig stadion De Meer, is van oudsher een kroeg waar Ajacieden over de vloer komen. Op twee flatscreens voetbal kijken in het café waar assistent-bondscoach Danny Blind geregeld een biertje drinkt? De steun moet in Brazilië te voelen zijn.

In het grote pand, plaats voor zeshonderd man, van Studio K (Timorplein 62) zijn vier zalen ingericht met grote schermen. Hier mis je letterlijk niets van de wedstrijden van Oranje. Op de toiletten zijn radio's geïnstalleerd, zodat je tijdens de boodschap niet ontkomt aan de wedstrijdspanning.

Zuidoost
In eetcafé 100% Zuidoost (Bijlmerplein 367a) kunnen ongeveer zestig voetbalfans helemaal hun ei kwijt bij de drie grote televisies. Het eten van de kaart kan gewoon tijdens duels worden besteld en verorberd.

Om toch een beetje het gevoel van een voetbalstadion te krijgen, kun je tijdens Oranjewedstrijden het Grolsch Ciné Café (Arena Boulevard 598) bezoeken. Onder de rook van de Arena vinden we een plek waar de supportersvereniging van Oranje soms met vijfhonderd supporters het landsteam aanmoedigt.

Zuid
In een groene omgeving kan in de Vondeltuin (Vondelpark 7) naar twee grote en vier kleine schermen worden gekeken. Door de inzet van twee extra taps hoopt het personeel dat geen enkele gast droog komt te staan. Met warme temperaturen zal het terras doen denken aan zwoele zomeravonden in Rio de Janeiro. De barbecue staat in elk geval aan voor het Oranjefestijn in het Vondelpark.

Tijdens EK's en WK's wordt StrandZuid (Europaplein 22) bij de RAI omgetoverd tot StrandOranje. Met een tropische sfeer die doet denken aan de Copacabana in Brazilië komt de wedstrijdbeleving hier vaak tot een climax. Een flink scherm wordt boven het water opgehangen zodat het met fans afgeladen strand een goed zicht heeft op de wedstrijdbeelden. Voor eten wordt gezorgd tijdens het duel met Spanje (aftrap 18.00 uur).

In Café Marie (Marie Heinekenplein 5) is het mogelijk te juichen voor een Nederlands doelpunt in het hol van de leeuw. Het café, met plek voor tweehonderd supporters, heeft namelijk een Duits thema en zendt om die reden ook wedstrijden van die Mannschaft altijd live uit. Is de kroeg te vol? Dan kun je altijd binnenlopen bij de buren van Parma of Barça, die respectievelijk een Italiaans en een Spaans thema hebben. Vooral na winst op Spanje zal een drankje daar heerlijk smaken.

West
Een wedstrijd van Oranje moet je minimaal één keer in je leven hebben bekeken in Café Oranje (Bilderdijkstraat 216). Ongeveer 75 gasten worden hier ondergedompeld in ouderwetse Amsterdamse gezelligheid. De eigenaar van het volkscafé pakt het standaard groots en over-the-top aan.

Bij de North Sea Jazz Club (Pazzanistraat 1) hebben ze goed gekeken naar de behoefte van geconcentreerde kijker. Heb je geen zin in te veel gekkigheid, dan kun je binnen profiteren van haarscherp beeld en geluid. Sta je liever in een hossende massa tijdens een doelpunt van Oranje, buiten staan tribunes opgesteld zodat het voelt alsof je live aanwezig bent. Dj's zorgen ervoor dat de voetjes zelfs bij een verliespartij van de vloer komen.

Bij aankomst bij WestergasTerras (Klonne plein 4-6) denk je dat heel Amsterdam in het park zit. Met ruim drieduizend uitzinnige fans en een scherm van zeven bij zeven meter kwam de politie vier jaar geleden ook poolshoogte nemen. Het personeel zorgt ervoor dat trays en pitchers bier naar je toe komen, zodat je niet van je plek hoeft. UPDATE: Omdat schermen buiten niet zijn toegestaan komt het Westerpark met een alternatief scherm in de Zuiveringshal op de Westergasfabriek. 'Er kunnen helaas maar 1500 mensen naar binnen, dus de capaiteit is beperkt,' meldt de organisatie.

Nieuw-West
Stadsstrand Hotel Buiten (Th.J. Lammerslaan 1) organiseert voor zijn WK-gasten een pool, waarbij ook kan worden ingezet op hoe vaak er buitenspel zal worden gestaan. Er is genoeg plek voor het grote scherm zodat fans ook een dagschotel kunnen eten tijdens de wedstrijden.

World Cup disco, gratis gebruik van barbecues, gratis oranjeshots bij doelpunten en de hele avond door blijven feesten - volgens de eigenaar van VLLA (Willem Roelofsstraat 9) komt de hele buurt tijdens het WK langs op deze alternatieve broedplaats. Op de minitribunes rond de schermen is iedereen welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden