De leukste plekjes in Nieuw-West, voor een herhaalbezoek

Volgens Amsterdam Marketing is Nieuw-West 'nog niet klaar voor herhaalbezoekers'. Maar Nieuw-West biedt zoveel leuks dat je het nooit in een keer kán doen. Je zal dus wel terug moeten komen.

Het Parool
Nieuw-West is net een barbecue vol hamburgers: je blijft terugkomen. Foto gemaakt in het Rembrandtpark. Beeld Eva Plevier
Nieuw-West is net een barbecue vol hamburgers: je blijft terugkomen. Foto gemaakt in het Rembrandtpark.Beeld Eva Plevier

Toen Amsterdam Marketing stelde dat Nieuw-West 'nog niet klaar was voor herhaalbezoek', naar aanleiding van een ingezonden brief, bracht dat nogal wat reacties teweeg. Bewoners van Nieuw-West vonden dat het stadsdeel wel degelijk genoeg te bieden had voor meerdere trips.

Logisch: er is genoeg te doen.

CULTUUR
Het culturele aanbod van Nieuw-West groeit en groeit. Sterker nog: Paradiso wil een vestiging openen in het stadsdeel en het Amsterdam Museum overweegt een nieuwe locatie in Nieuw-West.

In de tussentijd vaart het bootje van het Van Eesterenmuseum door het stadsdeel, dwars door de natuur, en laat de mooiste plekjes van Nieuw-West zien (26 augustus, 16 september en 14 oktober)

Theater De Meervaart is al sinds 1997 het culturele baken van Nieuw-West. Deze maand treden onder andere Dolf Jansen, Mathilde Santing en Javier Guzman op.

Is dat te highbrow? Wacht dan even tot het West Beach Film Festival (14 t/m 24 september), de jaarlijkse openluchtbioscoop aan de Sloterplas. Dit jaar worden tussen vrolijk gekleurde lampjes onder andere Brimstone, Pride en La La Land vertoond.

Filmpjes kijken aan de Sloterplas tijdens West Beach Film Festival. Beeld Marlise Steeman
Filmpjes kijken aan de Sloterplas tijdens West Beach Film Festival.Beeld Marlise Steeman

NATUUR
Terwijl je in het Vondelpark struikelt over de bootcampklasjes, is in Nieuw-West groene ruimte te over.

Wie zin heeft in waterpret moet naar de Sloterplas, waar een gloednieuw strandje de perfecte vervanging is voor een loeidruk dagje Zandvoort. Rondom de plas kun je ook een dagje kano's huren.

In de Oeverlanden zijn er ook meerdere zandstrandjes waar je veilig kunt zwemmen. Daar kun je bovendien je auto makkelijk kwijt. Kom je met de fiets? Dan kun je elke zondag (t/m 15 oktober) met een schattig veerpontje richting Boerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos varen.

Het meest ondergewaardeerde stuk natuurgebied van Amsterdam is ongetwijfeld de Brettenzone, de gigantische strook groen langs de Haarlemmerweg. Rond deze tijd van het jaar kun je daar emmers en emmers bramen plukken. Pas dan wel op je kleding! Ga je voor het eerst? Zie hier een uitgebreide fietsroute.

Na een enorme metamorfose ziet het Rembrandtpark er beter uit dan ooit. Vlakbij bouwspeelplaats 't Landje (waar kinderen hutten kunnen bouwen) zijn twee nieuwe weides. In tegenstelling tot het Vondelpark mag je hier wél barbecueën.

Waarom naar Zandvoort als je ook rond de Sloterplas in een opblaasdonut kan liggen? Beeld Dingena Mol
Waarom naar Zandvoort als je ook rond de Sloterplas in een opblaasdonut kan liggen?Beeld Dingena Mol

UITGAAN
Nee, Nieuw-West heeft niet op elke straathoek een bruisende discotheek. Maar met de clubs díe er zijn, kunnen maar weinig plekken concurreren.

Radion (onderdeel van broedplaats ACTA, met onder andere een restaurant) is de definitie van de Amsterdamse rafelrand: in plaats van een gepolijst dansavondje biedt de nachtclub een onconventionele programmering en rauwe nachten waar geen eind aan lijkt te komen. Soms komt er letterlijk geen einde aan: Radion heeft een 24-uursvergunning.

En dan is er nog De School, de club die stad confronteerde met een compleet andere clubervaring dan Amsterdammers gewend waren. Ja, het deurbeleid krijgt kritiek, maar De School zorgt daardoor wel voor bijzondere technonachten waar je vrienden maakt.

Radion: een Amsterdams rafelrandje. Beeld Radion
Radion: een Amsterdams rafelrandje.Beeld Radion

HORECA
In Nieuw-West zijn genoeg fijne plekken voor een natje en een droogje. Aan de rand van het Rembrandtpark vind je buurtcafé De Huiskamer van Rembrandt, waar je kunt eten op een rustige binnenplaats.

Wil je indruk op iemand maken? Ga dan 's avonds naar Floor17, op het dak van het Ramada Hotel. Op 85 meter hoogte zie je heel Nieuw-West en alle redenen voor een herhaalbezoek.

Het is qua weer misschien niet de zomer waar we op hoopten, maar als het zonnetje zich toch laat zien kun je een ijsje halen bij het nieuwe IJshoeve Sloten, waar het pistache-ijs vijf sterren krijgt van onze recensent.

Rustig lunchen kan bijvoorbeeld bij de Huiskamer van Rembrandt. Beeld Rink Hof
Rustig lunchen kan bijvoorbeeld bij de Huiskamer van Rembrandt.Beeld Rink Hof

SPORT
Niks zo populair onder sportief aangelegde spierbonken dan 'calisthenics', krachttrainen met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Bij de ingang van het Rembrandtpark (bij het Andreaspark) staan steevast shirtless mannen te zweten en aan de Wolbrandtsekerkweg staat een heel sportark vol glimmende rekken en toestellen.

Amsterdammers zonder angst voor gebroken ledematen kunnen aan de rand van de Sloterplas een potje 'freerunnen' in het daarvoor ingerichte sportpleintje. Niet zozeer de betonnen objecten maar vooral de letters van Iamsterdam maken freerunnen hier uitdagend.

Nog meer avontuur? In Sportpark de Eendracht staat een enorme survivalbaan waar je kracht en uithoudingsvermogen kan testen mettientallen hindernissen.

Spierbonken rondom de sporttoestellen in het Rembrandtpark Beeld Amaury Miller
Spierbonken rondom de sporttoestellen in het RembrandtparkBeeld Amaury Miller

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden