De leukste markten met boeken, vintage kleding en antiek in Amsterdam

Struinen, snuffelen en slenteren. Het kan allemaal op de markt, maar waar moet je zijn voor je vintage zoektochten en waar haal je de dagelijkse boodschappen?

Sophie van Oostvoorn
De boekenmarkt op het Spui Beeld Maarten Steenvoort
De boekenmarkt op het SpuiBeeld Maarten Steenvoort

Boeken

De boekenmarkt die elke vrijdag op het Spui staat is niet de enige plek in Amsterdam waar je kunt rondsnuffelen.

Iedere woensdag en zaterdag kun je bijvoorbeeld terecht in de Oudemanhuispoort. Als je de doorgang tussen de Kloveniersburgwal en de Oudezijds Achterburgwal inloopt, komt de lucht van Zware Van Nelle en oude boeken je tegemoet. Je kunt er ook terecht voor platen en ansichtkaarten, al dan niet beschreven.

Tip: in de Langebrugsteeg zit Assiagio, een geweldig Italiaans winkeltje waar je na het boeken snuffelen een panini of espresso kan halen.

Vintage kleding

Maandagochtend (hoe vroeger je er bent, hoe beter) staat de Noordermarkt stampvol leuke kraampjes. Ook op de maandelijkse Blendmarkt kun je fijne vintage parels scoren. Hier worden ook zelfgemaakte spulletjes verkocht en kun je wat te eten halen bij de Neighbourhood Street Market.

Dat de IJhallen een paar keer per jaar tot aan de nok gevuld zijn met vintage kleren is natuurlijk bekend, een alternatief dat nog wel eens vergeten wordt is de vintage markt op het Javaplein. Vier keer per jaar staat het plein vol met kraampjes en gezelligheid.

Tip: van april tot en met september vindt elke laatste zondag van de maand bij Blijburg een kofferbakmarkt plaats.

Dagelijkse boodschappen

Gek van de kiloknallers, bonustoppers en kortingsacties rond knaagdieren in de plaatselijke super? Probeer de plaatselijke markt eens.

Op de Dappermarkt, Ten Katemarkt en Nieuwmarkt verkopen ze net zo goed avocado's en speltbrood, en vaak voor een zacht prijsje.

En wat dacht je van de markt op de Westerstraat, een kilometer lange markt met dagelijkse boodschappen - die ook nog erg gezellig is. Of ga naar de Pekmarkt, waar je terecht kan voor biologische en boerenproducten.

Tip: iedere twee weken vindt in de Hallen de Local Goods Market plaats, voor als het een keertje regent.

Noordermarkt Beeld Parool
NoordermarktBeeld Parool

Antiek

Een leuke antiekmarkt is niet zo maar gevonden, vooral omdat ze meestal maar een keer per maand of nog minder vaak plaatsvinden.

De wekelijkse antiekmarkt in Amsterdam is te vinden op de Pekmarkt, maar daarnaast is er ook de markt op het Amstelveld, de Blend Market en de Sunday Market. Die worden vaker 's zomers dan 's winters georganiseerd. De data worden aangekondigd op de verschillende websites.

Tip: als je héél goed zoekt, vind je op het Waterlooplein ook wel eens aardige spulletjes.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden