De leukste events deze week in Amsterdam

In Amsterdam hoeft niemand zich te vervelen. Wekelijks gaat de redactie op zoek en selecteert het beste uit de (culturele) agenda.

Het Parool
Werk van Zanele Muholi Beeld Zanele Muholi/Stedelijk Museum
Werk van Zanele MuholiBeeld Zanele Muholi/Stedelijk Museum

Bosnische lhbt-filmdag
In samenwerking met onder andere Kriterion Sarajevo (de zusterbioscoop van de Amsterdamse studentencinema) vertoont De Uitkijk een tweetal Bosnische documentaires én films in de vorm van een eendaags filmfestival. Tijdens de Bosnische filmavond komt de kijker te weten hoe het staat met de huidige situatie voor lhbt'ers in het Oost-Europese land. Na afloop is er een Q&A met de filmmakers.
Maandag 31 juli (20.30-22.30) €10
De Uitkijk

Expo: Zanele Muholi
Zuid-Afrikaanse fotograaf en activist Zanele Muholi fotografeerde de zwarte lesbische en transgendergemeenschap in Zuid-Afrika. Haar confronterende portretten in het Stedelijk Museum met sterke zwart-witcontrasten spelen in op de actuele discussie over genderstigmatisering.
Tot en met 15 oktober
Stedelijk Museum

Foto's van Zanele Muholi in het Stedelijk. Beeld Gert Jan van Rooij
Foto's van Zanele Muholi in het Stedelijk.Beeld Gert Jan van Rooij

Expo: Streethearts
De Amerikaanse Shirley Agudo fotografeerde de Canal Pride, Dragqueen Olympics en Hartjesdagen. Het resultaat - een kleurrijk portret van de Amsterdamse dragqueens en lhbt'ers - heet Amsterdam Streethearts en is te zien in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Tot en met zondag 6 augustus
OBA

Gay Pride openluchtbioscoop
Tijdens de Gay Pride worden traditiegetrouw op de Nieuwmarkt twee films gedraaid. Dit jaar staan The World Unseen en Girls Lost op het programma. In de beide films speelt seksuele geaardheid een grote rol.
Woensdag 2 en donderdag 3 augustus (21.00), gratis
Nieuwmarkt

Mes in je rug
Zoals elk jaar is in het Bostheater een bijzondere voorstelling te zien. Kom een beetje bijtijds als je een goed plekje wil, neem een fles wijn mee in een picknickmand en geniet dit jaar van Julius Caesar, een voorstelling van Orkater. Onder andere Matthijs van de Sande Bakhuyzen speelt in de Shakespeariaanse tragedie.
Tot en met 9 september (21.00, niet op zo en ma)
Bostheater

Repetitiebeeld van Caesar in het Bostheater. Beeld Jochem van Laarhoven
Repetitiebeeld van Caesar in het Bostheater.Beeld Jochem van Laarhoven

Cineville Zomertour
De openluchtbioscoop van Cineville strijkt deze zomer op donderdagavonden neer bij HC Hyena in Noord, waar je op picknickbanken langs het IJ kunt genieten van een film. En vergeet niet: ook van de keuken van FC Hyena. Donderdag 3 augustus wordt Tu Dors Nicole vertoond, een zomerse arthouse over twee Frans-Canadese vriendinnen en een aanbidder die voor problemen zorgt. Meer openluchtfilms? Klik hier!
Donderdag 3 augustus (22.00 uur) gratis
FC Hyena

Drijf in bij Pampus
In een bootje, dobberend op het water kun je genieten van de films die na zonsondergang op een groot scherm worden vertoond. Op het programma staat onder andere de Nederlandse komedie De Masters. Je kunt met je eigen boot een plekje in de haven zoeken, maar bootlozen zijn ook welkom en kunnen met de veerdienst van Amsterdam naar Pampus.
Pampus, donderdag 3 t/m zaterdag 5 augustus

Een mooiere openluchtbioscoop dan Pampus bestaat niet. Beeld Zomerlicht
Een mooiere openluchtbioscoop dan Pampus bestaat niet.Beeld Zomerlicht

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden