Tips

De leukste evenementen in Amsterdam van dit weekend

Het pinksterweekend staat voor de deur. Waar ga jij naartoe? Tien tips van de redactie.

Het Parool
Een van de laatste optredens van Armand tijdens Vurige Tongen in Ruigoord. Beeld Maya Link
Een van de laatste optredens van Armand tijdens Vurige Tongen in Ruigoord.Beeld Maya Link

Dansen op het strand, onder de zon
Festival De Zon haalt de Costa del Sol op de pinkerzondag naar Amsterdam: dat betekent dansen met de blote voeten in het zand van Blijburg, met een biertje in de hand. De line-up van dj's (house, disco, deephouse en tropische bandjes) is nog niet bekend, maar er is onder andere een schuimparty, vegetarisch eten, een clubje mannen in speedo's (leden van de Speedo Club Amsterdam) en een afterparty in de strandtent van Blijburg. En niet geheel onbelangrijk: maandag kan je lekker uitslapen.
Zondag 4 juni (12.00-23.00)
Blijburg

De Zon festival vorig jaar bij de Sloterplas. Beeld Marty Marn Photography
De Zon festival vorig jaar bij de Sloterplas.Beeld Marty Marn Photography

Dating Story Party
Een avond uit met professionele verhalenvertellers die ongemakkelijke date-ervaringen met de bezoekers delen: dat is heerlijk. Bovendien wordt de bezoeker zelf ook gemaand om een date mee te nemen. Wie zelf staat te popelen om een dateverhaal te delen kan zich hier opgeven.
Zondag 4 juni (19.00-23.00)
Mezrab

Het delen van ongemakkelijke dateverhalen. Beeld Dating Story Party
Het delen van ongemakkelijke dateverhalen.Beeld Dating Story Party

Week van de begraafplaats
Het is de internationale Week van de Begraafplaats. Het doel: het onder de aandacht brengen van begraafplaatsen als onderdeel van ons Europese erfgoed.
In Amsterdam doen ook begraafplaatsen mee: Begraafplaats Buitenveldert organiseert op zondag rondleidingen en een lezingen over 'groene' uitvaartondernemers en duurzame kisten. Bij Zorgvlied loodst een gidsje de bezoeker langs de graven van bekende Amsterdammers (en Nederlanders).
Zaterdag 3 juni (12.00-13.15 en 13.30-14.45) Zorgvlied
Zondag 4 juni (11.00-16.00) Begraafsplaats Buitenveldert

Dagje weg naar IJmuiden
Voor wie behoefte heeft aan een dagje uit de stad: forteiland IJmuiden houdt een publieke dag, waarbij het eiland toegankelijk is voor bezoekers. Zij kunnen zich vanaf de Kop van de Haven door boot Koningin Emma naar het eiland laten brengen. Een gids leidt de bezoekers rond door de keuken, bakkerij, slaapzalen en ziekenafdeling van het fort, maar je mag ook zelf op onderzoek uit.
Zondag 4 juni (10.45-17.15)
Forteiland IJmuiden

Het Forteiland tijdens Sail. Beeld Forteiland IJmuiden
Het Forteiland tijdens Sail.Beeld Forteiland IJmuiden

The Kik in het Vondelpark
Het Vondelpark Openluchttheater viert de start van het zomerseizoen op de pinksterzondag met een drietal optredens op zondagmiddag, van singer-songwriter Nicole Bus, Rilan & The Bombardiers, en The Kik. Op de maandag is er een volle programmering verzorgd door stichting GRAP (GroepenRaad Amsterdamse Popmuziek), die een selectie van Amsterdams talent het podium laat bestormen.
Zondag 4 juni (14.00-17.30) en maandag 5 juni (13.00-18.00)
Openluchttheater, Vondelpark

Het Openluchttheater Beeld Sarah Jane
Het OpenluchttheaterBeeld Sarah Jane

Jazz op De Wallen
Drie dagen lang staat de Wallen in teken van Red Light Jazz. Tot diep in de nacht vinden jazzfeestjes plaats met bekende en opkomende jazzartiesten. Het is een initiatief van een groepje lokale ondernemers die met het festival twee vliegen in een klap slaan: de rijke jazzgeschiedenis van Amsterdam wordt gevierd én het levert positieve aandacht op voor het Wallengebied.
Met onder andere het Adrien Losco Quartet in Skek (vrijdag, 20.30-22.00) en Jan Akkerman in de St. Olofskapel (zaterdag, 18.00-20.00).
Vrijdag 2 tot en met zondag 4 juni
De Wallen

Jan Akkerman Beeld Marco van Rooijen
Jan AkkermanBeeld Marco van Rooijen

Food en Festival in Zuidoost
Antilliaanse pastei, Surinaamse bloedworst of een broodje kip eet je op het ZO! Lekker Food & Festival op het Grote Bijlmerplein in Zuidoost. Het is een initiatief van de winkeliersvereniging van de Amsterdamse Poort, die de kans geven aan lokale voedselspecialisten om zichzelf te presenteren. Naast het eten kunnen kinderen tekenen en knutselen, is er een dj voor de muziek en zijn er optredens van Julia Zahra (bekend van The Voice, vrijdag 17.30) en Sabroso.
Vrijdag 2 tot en met Zaterdag 3 juni (11.30-20.00)
Grote Bijlmerplein

Vurige Tongen
Pinksteren betekent de jaarlijkse viering van het poëziefestival Vurige Tongen in Ruigoord. Het is een tweedaags literair feestje in en rondom de kerk, met een omvangrijk programma vol dichters, muzikanten, theater, film en hippiemarkt Ruigmarkt. Met onder andere een lezing over het dichtwerk van Hans Plomp, een presentatie over de Velvet Underground & Nico, voordrachten van Kamiel Proost en Joke Kaviaar en muziek tot in de late uurtjes.
Zondag 4 juni (12.00-laat) en maandag 5 juni (13.00-23.00)
Ruigoord

Red de Haai!
Jaarlijks worden er miljoenen haaien uit de zee gevist, voornamelijk als bijvangst. De organisatie Save our Sharks vindt dit een groot probleem: haaien zijn essentieel voor het ecosysteem van oceanen. Daarom dopen zij 3 tot en met 11 juni om tot de Dutch Caribbean Shark Week.
De Ceuvel schenkt op zaterdag aandacht aan de haai, met een speurtocht, filmvertoning van de film Sharkwater, kraampjes met informatie. Het allerleukste: je kunt ook zwemmen met opblaashaaien.
Vanaf zaterdag 3 juni (12.00-17.00)
De Ceuvel

Rode oortjes in de bios
Amsterdammers die in een publieke setting naar erotische films willen kijken, hoeven niet per se schimmige seksbioscopen te bezoeken: filmmuseum EYE organiseert in juni een festival over erotische films. Het filmfestival heet Cinema Erotica en is meer dan een aantal vertoningen van films met (onderliggend) seksueel thema. Naast internationale erotische films wordt er nadruk gelegd op een randprogramma.
Tot en met maandag 19 juni
Eye

Erotische cinema Beeld Betty Page
Erotische cinemaBeeld Betty Page

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden