Lijstje

De leukste culturele events van deze zomer

Wie denkt dat het culturele siezoen compleet stil ligt in de zomer heeft het mis. Het barst van de culturele evenementen in de stad. We hebben de leukste voor je op een rij gezet.

Sophie van Oostvoorn
Het Prinsengrachtconcert tijdens het Grachtenfestival Beeld anp
Het Prinsengrachtconcert tijdens het GrachtenfestivalBeeld anp

Film

Kriterion Zomeravonden
Tijdens de zomermaanden organiseert bioscoop Kriterion wekelijks een thema-avond. Op 19 juli staat de hele avond in het thema van Monty Python, dan worden Monty Python and the Holy Grail en And Now For Something Completely Different vertoond. Andere avonden gaan over voodoo en claustrofobie.
Kriterion, iedere woensdagavond tot en met 30 augustus

World Cinema Festival
Op het Marie Heinekenplein, in het Vondelpark en Oosterpark zijn in augustus een week lang films over Latijns-Amerika, Azië en Afrika te zien. Ook Rialto en De Balie doen mee aan het festival. Dit jaar staat Afrikaanse cinema centraal; onder de noemer Actual Africa worden 10 lange en 10 korte Afrikaanse hedendaagse films vertoond.
Verschillende locaties, van 17 tot en met 26 augustus

Martin Scorsese
De expositie en het filmprogramma over de bekende regisseur gaan nog de hele zomer door. In de expositie zijn onder meer Scorseses inspiratiebronnen te zien, beelden uit door hem gemaakte documentaires, foto's, scripts en storyboards uit zijn privéarchief en er wordt aandacht besteed aan de muziek in zijn films.
Eye, tot en met 3 september

De expositie toont voorwerpen uit Scorsese's privé archief Beeld Brigitte Lacombe
De expositie toont voorwerpen uit Scorsese's privé archiefBeeld Brigitte Lacombe

Theater

Over 't IJ festival
Tien dagen lang locatietheater langs het IJ. Het hart van de vijfentwintigste editie van het Over 't IJ Festival ligt op de NDSM-werf en de voorstellingen vinden plaats in onder meer de Scheepsbouwloods en de Zeecontainer. Ook is er feest, film, livemuziek en yoga.
Op verschillende locaties van 8 tot en met 17 juli

Orkater en Bostheater
In het Bostheater wordt Shakespeares Julius Caesar gespeeld, over de achterkamertjes van het Romeinse rijk. Het stuk wordt geregisseerd door Michiel de Regt en Matthijs van Sande Bakhuyzen, Jip van den Dool, Erik der Horst, Mattias Van De Vijver, Charlie-Chan Dagelet en Ameranske Haitsma spelen de personages.
Amsterdamse Bostheater, van 25 juli tot en met 9 september (niet op zondag en maandag)

Parade
Vanaf 11 augustus strijkt de Parade traditiegetrouw neer in het Martin Luther Kingpark. In de theatertenten spelen zo'n 80 theater-, dans- en muziekvoorstellingen. Ook is er een programma speciaal voor kinderen. De kaartverkoop is al gestart, dus je kunt al een plekje veroveren bij je favoriete voorstelling.
Martin Luther Kingpark, van 11 tot en met 17 augustus

Van 11 tot en met 27 augustus is de Parade Beeld anp
Van 11 tot en met 27 augustus is de ParadeBeeld anp

Muziek

Robeco Summernights
Klassieke muziek, jazz, pop, filmmuziek, avonden met onder meer Leo Blokhuis en Erik Scherder en logeren in het Concertgebouw. De hele zomer lang staat het Concertgebouw in het teken van Roboco Summernights, een reeks concerten en evenementen voor jong en oud.
Concertgebouw tot en met 31 augustus

Grachtenfestival
Tien dagen lang treden jonge musici op in de stad op negen locaties. Het thema van het twintigste editie van het Grachtenfestival is 'In stijl'. Onder meer in het Noorderpark, Erasmuspark en Compagnietheater treden de muzikanten op.
Op verschillende locaties van 11 tot en met 20 augustus

Vondelparktheater
Kiki Schippers, Karsu, Ronald Snijders en vele anderen treden deze zomer op in het Vondelpark Openluchttheater. Er is popmuziek, klassieke muziek en verschillende dj's draaien tijdens Club Vondel. Naast muziek is er ook dans, film, poëzie en een jeugdprogramma.
Vondelpark Openluchttheater, tot en met 10 september

Het Openluchttheater in het Vondelpark Beeld Openluchttheater
Het Openluchttheater in het VondelparkBeeld Openluchttheater

Kunst

Dubuffet
Op drie verschillende plekken zijn deze zomer werken van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet te zien. In de Rijksmuseumtuinen zijn grote sculpturen te zien, in het Stedelijk Museum vind je collages van zijn tekeningen en in het Outsider Art Museum kijk je over zijn schouder mee naar kunstwerken van psychiatrische patiënten.
Rijksmuseumtuinen tot en met 1 oktober, Stedelijk Museum tot en met 7 januari en Outsider Art Museum tot en met 24 september

Ode aan de Amsterdammer
Kunstenaars met een band met de stad hebben zo'n zeventig werken gemaakt waarin bekende en minder bekende Amsterdammers worden afgebeeld. De werken geven een beeld van het veelzijdige karakter van de stad en haar inwoners.
Scheepvaartmuseum, van 12 juli tot en met 27 augustus

The Prints of Andy Warhol and other PopArtists
De tentoonstelling over Popart toont werken uit de privécollectie van Lex Harding van onder meer Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Keith Haring. Ook wordt aandacht besteed aan de kunst van het zeefdrukken, de techniek die de kunststroming een vlucht gaf omdat de werken makkelijk vermenigvuldigd konden worden.
Beurs van Berlage, tot en met 30 september

De werken van onder meer Andy Warhol zijn tot en met 30 september te zien Beeld anp
De werken van onder meer Andy Warhol zijn tot en met 30 september te zienBeeld anp

Mix

Artis Zoomeravonden
Op zaterdag vinden wekelijks een drietal evenementen plaats in Artis. Om 15.30 is er een kinderactiviteit zoals poppenkast, kinderyoga, een button maken of een meespeeltheater. In de muziektent begint om 16.30 uur 'Artis vertelt', waarbij een medewerker vertelt over zijn expertise. Daarna begint om 19.00 uur een muzikaal optreden. Onder meer Marle Thomson, Aafke Romeijn en Antin Gün treden op.
Artis, elke zaterdagmiddag en -avond tot en met 26 augustus

Fashion Week
In juli is het weer tijd voor het halfjaarlijkse modefestijn in de stad. De gevestigde orde en jonge ontwerpers tonen hun nieuwe ontwerpen. Natuurlijk zijn er verschillende modeshows, maar er wordt ook werk geëxposeerd. Het evenement vindt plaats op het Westergasterrein.
Westergasterrein, van 13 tot en met 16 juli

Comedytrain International Festival
Op woensdag 5 juli start het Comedy Train International Summer Festival 2017, in de hele maand juli en begin augustus treden de internationale comedytalenten op. Onder meer Alfie Brown, Drew Michael, Tom Rhodes en Hannah Gadsby staan op het podium. In het verleden trad Louis CK er eens op, dus misschien zie je een groot nieuwe comedytalent.
Toomler, van 5 juli tot en met 5 augustus

Deze zomer treden internationale comedytalenten op in Toomler. Beeld Roï Shiratski
Deze zomer treden internationale comedytalenten op in Toomler.Beeld Roï Shiratski

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden