Plus

De 'lelijke sloerie' bleef loyaal aan haar uitbuiter, zelfs na arrestatie

Twee Bulgaarse families zouden jarenlang jonge, kwetsbare prostituees hebben uitgebuit op de Wallen en in Antwerpen. ­Met dreigementen, maar vooral door gewiekste manipulatie.

Zat hun shift achter het ene raam erop, dan verkasten de vrouwen naar een volgend raambordeel Beeld Marc Driessen
Zat hun shift achter het ene raam erop, dan verkasten de vrouwen naar een volgend raambordeelBeeld Marc Driessen

Van fysiek geweld is niets gebleken. Van mis­leiding des te meer. Jonge vrouwen uit arme dorpen rond Sliven, al decennia de Bulgaarse pooierhoofdstad, geloofden dat hun sportief ­gebouwde 'vrienden' een serieuze relatie met ze wilden opbouwen - ook als ze al wisten dat nog een andere vrouw in het spel was. Ze probeerden voorgewende 'schulden' af te lossen.

Als ze niet (meer) wilden doen wat hen geboden was, kwamen de scheldkanonnades en dreigementen. "Ik sla je tanden uit je mond en schop je terug naar je dorp waar je kunt verhongeren," kreeg een prostituee te horen in een ­afgeluisterd telefoontje. Ze was 'een domme, achterlijke gans', een 'lelijke sloerie' en een 'ondankbare trut'.

Loyaal
Ook nadat hun beweerde uitbuiters waren gearresteerd, bleven de vrouwen loyaal.

Tijdens een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen hoofdverdachten Nicolay P. (28) en Bogomil K. (26) vochten enkelen van hen op de tribune achterin de rechtszaal tegen hun slaap. Ze wilden uitstralen dat ze hun mannen, als slachtoffer van een ­justitiële heksenjacht, steunen.

Het Amsterdamse onderzoek naar de groep Bulgaren was in september 2015 begonnen op grond van restinformatie uit een Utrechts vrouwenhandelonderzoek.

Nicolay P. en Bogomil K. zouden vier vrouwen uitbuiten op de Wallen, geholpen door vader Diyan en moeder Zhivka van K., wiens broer Veselin 'Vesco' inmiddels in België in de cel zit. De groep zou 'als een geoliede machine' hebben ­geopereerd, met hulp van de familie P.

Met de collega's in Antwerpen en in Bulgarije zette justitie een gezamenlijk rechercheteam op. De Bulgaarse recherche vond de echte namen bij de werknamen van de vrouwen. Alle vier kwamen voor in de Amsterdamse politiesystemen.

Totaal geïsoleerd
Op de voorlopige aanklachten van de twee hoofdverdachten staan nu elk twee jonge vrouwen die zij volgens justitie jaren hebben uitgebuit. Op de Belgische aanklacht tegen Veselin staat één vrouw die in Antwerpen zou zijn uitgeknepen.

De vier 'Amsterdamse' vrouwen werkten achter de ramen op met name de Oudezijds Achterburgwal en in de Oude Kennissteeg. Zeker zes dagen per week, ook als ze ziek waren. Zat hun shift achter het ene raam er op, dan verkasten ze naar een volgend raambordeel. Ze zouden dagelijks minstens vierhonderd euro hebben verdiend, maar van één slachtoffer werd eens 1300 (!) euro aan verdiensten geteld in één etmaal.

De pooiers zouden de vrouwen totaal geïsoleerd hebben en hen voortdurend hebben gecontroleerd. Via sms'jes leken ze met een-op-een­telefoons (alleen gebruikt voor onderling contact) via codes hun verdiensten door te geven, op een manier die bekend is uit andere vrouwenhandeldossiers. Ze smsten ** of ... of ". Sterretjes en puntjes zouden staan voor honderd euro; een komma voor vijftig.

Aan 'autohandel'
Vrijwel al hun geld stonden ze af. De verdachten reden op scooters en in dure auto's die de vrouwen hadden bekostigd. Dat ze zelf verdienden aan 'autohandel', zoals pooiers vaker zeggen, is niet gebleken. Sommige vrouwen klaagden in afgeluisterde telefoontjes dat de mannen een luxeleven leidden, terwijl zij zich kapot werkten.

Een slachtoffer zou tegen haar zin naar de zonnebank hebben gemoeten - kennelijk om haar marktwaarde te verhogen, vult justitie in. Sommige vrouwen lieten hun borsten en lippen vergroten. Wie ziek was, moest doorwerken.

Een slachtoffer dat al jaren in een appartement aan de Nicolaas Beetsstraat in West was ondergebracht, wist haar huis niet te vinden toen de tram eens te ver was doorgereden. Officier van justitie Malika al Mansouri ziet daarin de zoveelste aanwijzing dat de vrouwen van de maatschappij werden afgeschermd.

Tienduizenden euro's
K.'s ouders zouden hun zoons hebben geholpen, ook door de vrouwen van en naar het vliegveld te brengen. Moeder Zhivka K. zou prostitutiewinsten in Bulgaarse huizen en garages hebben belegd.

Zij zijn begin november aan Nederland overgeleverd en wachten eveneens op hun berechting door de Amsterdamse rechtbank. Bij de ouders van zowel K. als P. zijn in Bulgarije vele tienduizenden euro's gevonden: duizelingwekkende bedragen voor lokale begrippen.

Dat prostituees tegenwoordig 21 jaar moeten zijn om in Amsterdam in de prostitutie te werken, lijkt het cynische effect te hebben dat vrouwen vanaf hun achttiende eerst in Antwerpen te werk worden gesteld om drie jaar later naar Amsterdam te worden gebracht, waar de inkomsten hoger schijnen.

Liefdesrelaties
Vanuit Antwerpen was eerder een achttien­jarig meisje gevlucht. Zij heeft de familie inmiddels formeel van gedwongen prostitutie ­beschuldigd. Ze zegt gefingeerde schulden te hebben moeten aflossen.

Advocaten Ronald van der Horst en Annemieke Baatenburg de Jong van Nicolay P. en Bogomil K. benadrukken dat de beweerde slachtoffers consequent, ook in brieven, ontkennen slachtoffer te zijn. Familieleden houden dat ook vol. Er wás sprake van liefdesrelaties. Van der Horst: "Er lijkt wel enigszins geprofiteerd te worden door de mannen, maar in ieder gezin met maar één verdiener heb je dergelijke situaties."

Het is onduidelijk wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden