Plus

De lekkerste terraswijnen van 2016

Van vrolijk stemmend en gul tot snoepzoet en ­slordig. Voor de jaarlijkse Terraswijntest onderwierp Harold Hamersma huiswijnen van 24 terrassen aan een pittige keuring. ­'Bonuspunten voor de prachtige wijnglazen!'

Harold Hamersma
null Beeld Sanne Zurné
Beeld Sanne Zurné

Zuid

GlouGlou (Tweede Van der Helststraat 3H)

Bedevaartsoord van natuurwijnliefhebbers. Gemêleerd publiek. Buurtbewoners, expats, Tripadvisor-Fransen, Chinezen en Japanners. Beste reclame voor de wijnkwaliteit: een vol terras terwijl het buiten koud is. Af en aan ­lopende bediening met meerdere geopende flessen in de hand. Mousserende Franse rosé als voordeligste huisbel (€6): rood zomerfruit met Tobleronenootjesschaafsel. De gewone Franse rosé (€5,50): stoer en nergens zwaan-kleef-aan-snoepjesfruit. Rood uit Spanje (€4,60). Eerlijk, puur, natuur. Bes zonder plichtplegingen. Oprechte kers. Kloek sap. Ongekunsteld, vrolijkstemmend Rhônewit (€4). Niet schrikken: tikje troebel in het glas maar stralend in de mond.

Wit 9 Rosé 9- Rood 8,5 Mousserend 8,5

Brut de Mer (Gerard Douplein 8)

"Avez vous Coca-Cola?" informeert het Franse echtpaar naast ons. Maar die bestelling blijkt voor hun puberdochters. Zelf gaan ze voor blanc uit eigen land. Nu eens niet huiswijnhabitué sauvignon blanc of chardonnay maar een goedgemaakte, ruimhartig met vruchten wapperende viognier (€4,75). Ook bij rosé (€4,75) en rood (€4,75) schalt hun Marseillaise. De eerste in de thans zo populaire bloedarmoede-look. Bleekroze maar niet bleek van smaak. De rode is spannend, rond en sappig en van een onalledaagse druif, petit verdot. Voor het huisbelletje (€6) gaan we de Franse grens over: droge, krakende en spatzuivere cava. Bonuspunten voor de prachtige wijnglazen.

Wit 9- Rosé 8+ Rood 8+ Cava 8,5

Cannibale Royale 2 (Ruysdaelkade 149)

Picknicktafelvrolijkheid. En ook de serveerster heeft er zin in. "Lekker hoor bij de pastrami, een wijntje!" jubelt zij als zij de bestelling opneemt. Nu leidt het gebruik van het woord 'wijntje' gewoonlijk tot puntenaftrek. Dat hoort thuis in de horrorvocabulaire waar ook 'vrouwtje' in te vinden is.

Maar we zijn mild. Omdat de wijn hier prima is. Geschonken in vleestentfähige glazen: kloek. De rode (merlot) heeft van zichzelf aardig wat vlees aan het bot (€4). Helaas wordt ie 'medium' geserveerd: te warm. De rosé zacht-fruitig, lichtkruidig en vers (€4). De chardonnay (€4) is goedgemutst en monter-fruitig. En de cava (€4,60) is net zo blond en bruisend als onze bediening.

Wit 8 Rosé 7,5 Rood 7+ Cava 7,5

Jack Dish (Stadionplein 19)

Uitzicht op de bouwactiviteiten op het Sta­dionplein. Onze glazen worden al snel voor ons neergezet door een opgewekte serveerster. Mooi zijn ze. En de inhoud? Pico bello Zuid-Frans wit (€3,50). Spannende blend van sauvignon blanc en picpoul. Goede cava (€5,50) als huisbelletje. De Spaanse rode (€3,50) is eveneens prima maar lijdt aan het 'wat te warm'-euvel. Puntenaftrek. Iets koeler serveren, Jack. Dan drinken ze meer.

We vragen of we de fles huiswijnrosé mogen zien. "Is gisteren pas opengegaan hoor," klinkt ter geruststelling. Jammer echter dat de inhoud uit 2014 is. Dergelijke rosé (€4) moet zo jong mogelijk gedronken worden. Jack, vraag je ­leverancier om de oogst uit 2015 te leveren. Dan drinken ze meer.

Wit 8,5 Rosé 6- Rood 7,5 Cava 7,5

GlouGlou op de Tweede van der Helststraat Beeld Sanne Zurné
GlouGlou op de Tweede van der HelststraatBeeld Sanne Zurné

Centrum

Rijks (Museumstraat 1)

Prachtterras. Uitzicht op een meanderende toeristenstroom. En op een wijnkaart met een concept: allemaal van domeinen waar sprake is van de vaderlandse driekleur. En het rood-wit-blauw wappert ook bij de huiswijnen rood-wit-rosé (€5). Dat trio wordt gemaakt door de familie Van Dijkman op Domaine de Marotte, aan de voet van de Mont Ventoux. Hun wit is kruidig en fris-stevig.

Heel goede rosé dit oogstjaar: oranjefruit en marmeladebittertjes. Rood is lekker bessig en rijp, maar helaas te warm: puntenaftrek. De huisbruis is een Blanquette de Limoux (€11) van het echtpaar Panman. Puntig, verkwikkend en smaakpapilplezierend. Minpuntje: duur.

Wit 8 Rosé 8,5 Rood 7+ Blanquette de Limoux 8-

Lempicka (Sarphatistraat 23)

Jarenlang werd over het Amsterdamse bedienende personeel gemopperd. Maar we kunnen constateren dat het veel beter is geworden. Vooral de jonge garde heeft er zin in. Hier helemaal. In no time is een ober bij ons op het drukke terras. Geen wijnkaart op tafel? Vijf seconden later wel.

Helaas stond de prosecco (€5,70) langer open: volledig prikvrij. Voorts is er een pico Italiaanse rosé (€3,70). In een hoeveelheid waarvan mijn moeder zou zeggen 'wat een bel'. Rood (€3,70, sangiovese) en wit (€3,70, chardonnay) komen eveneens uit Italië. Beide prima. En dat de ober bij het neerzetten 'chardonnaytje' zegt, is hem vergeven. Hij was simpelweg te aardig.

Wit 7,5 Rosé 7,5 Rood 7,5 Prosecco 6,5

InStock (Czaar Peterstraat 21)

Het 'we gooien niets weg'-restaurant waar voornamelijk AH-levensmiddelen van de kiepelton worden gered. Er worden vooral ook wijnen van AH geschonken. Echter, geen rosé vandaag. "Niet gekregen." Gaat de nieuwe slogan 'Everybody Appie' van 's lands grootse kruidenier wel op voor de rest? Niet voor prosecco (€4,25); die is slappie. Geen prik, geen smaak.

Wit (€3,50) is Franse chardonnay. Volgens de ­bediening retour van een popfestival. Daar heeft het dan niet erg geswingd. Saai en futloos. "Rood is merlot," ­jubelt de aardige kelner. De wijn zelf is ook oké (€3,50). Vlezig, pruimig en karaktervol. Verdere plussen: fijn terras, mooi glaswerk.

Wit 6 Rood 7,5 Prosecco 5

Pension Homeland (Kattenburgerstraat 5)

Ondanks de geweldige plek (uitzicht over het water van het Oosterdok, Scheepvaart­museum en Nemo) komen we pas terug als Homeland zijn huiswerk goed heeft gedaan. De langzaamste en slordigste bediening van de stad. De lelijkste wijnglazen. En - op rood na - huiswijnen ver onder de maat.

Mousserend blijkt Crémant d'Alsace (€5,25). Toevallig wel in een fraai glas, maar de smaak is dat niet: grim-zurig en muf-kortaf. Wit (€3,50) is een broddelwerkje uit Zuid-Afrika. Rosé (€3,50) iets oranjes uit Italië. Rood (€3,50) is in orde. Goede Chileense carmenère. Maar te warm en te heftig als huiswijn. Jaloers zijn we op twee dames achter ons: bij hun bitterballen krijgen ze bier.

Wit 5 Rosé 4 Rood 7- Crémant d'Alsace 4-

Pension Homeland aan de Kattenburgerstraat Beeld Sanne Zurné
Pension Homeland aan de KattenburgerstraatBeeld Sanne Zurné

Noord

Hangar (Aambeeldstraat 36)

Uitkijken op het nieuwe gezicht van Amsterdam, het IJ en aanmerende cruiseschepen. Gouden plek naast Hotel de Goudfazant. Ook rood, wit en rosé mogen met gekleurde inkt schrijven. Eerst echter even de onvermijdelijke prosecco (€6). "Natuurlijk heb ik dat," juicht de blije serveerster.

En de bubbelitaliaan blijkt goddank minder zoet en plakkerig dan gemiddeld. De echte wijn komt in gewone glazen. Weer mooie. De kwaliteit ontstijgt de Duralexlimonadeglaasjes dan ook. Italiaans wit (€4) van de verdicchiodruif. Pittig, fris, vers en vol goede zin. De rosé (€6) uit Bandol is zelfs heel goed. Beschaafd en elegant. Italiaanse primitivo (€4,50) fungeert als huiswijn. Goed, maar wat te stoer en ook weer te warm geserveerd.

Wit 8 Rosé 8,5 Rood 7+ Prosecco 7+

Herberg Het Mandelahuisje (Sixhavenweg 27)

Omdat dit de mooiste terrasplek van Amsterdam is, worden de strafpunten voor de van het water uit de spoelbak druipende glazen geannuleerd. En ook het feit dat de rosé (€3,75) van het oude oogstjaar 2014 is, leidt niet tot sancties. Temeer omdat deze zich nog kranig weert.

Opvallend is wel dat deze - evenals rood en wit - Spaans is. Zuid-Afrikaans lag toch meer in de lijn der verwachtingen. Enfin, wel biologisch. De witte (€3,75), verdejo, knappert en knispert. Ook de rode (€3,75) is in orde. Helaas, weer iets te warm. En nee, geen bubbels per glas. Maar soit, wat komt daar een mooie boot aan! En kijk nou eens, de buurwoonboot is te koop. Toch even op Funda kijken...

Wit 7,5 Rosé 7 Rood 7,5

Brasserie Smaaqt (Van der Pekstraat 79)

Een straatterras en een tuinterras. 'Een dag zonder wijn is een dag niet geleefd' staat boven de wijnkaart. En hoe is het wijnleven dan bij Smaaqt? Dat krijgt ongeveer dezelfde score als collega Hiske Versprille gaf voor de vaste waar: 7-. De witte huiswijn (€3,75) is Chileense sauvignon blanc. Tropisch, sappig en genietbaar.

Rosé (€4) komt van dezelfde producent en doet wat kortaf. De serveerster overigens niet. Aardig en proactief. "Nog wat drinken?" Prosecco? Dat komt in een klein flesje. Voordeel: zo heeft het altijd prik (€4,25). Maar verder is ie zoals vele. Rood (€4) schrijft rode cijfers. Italiaanse houtbak, vol speculaaskruiden, vanille en veel te warm.

Wit 7,5 Rosé 7- Rood 5,5 Prosecco 7-

Il Pecorino (Noordwal 1)

Tijdens onze eerste terraswijnentest zaten we hier al eens toen het nog Wilhelmina-Dok heette. Hier klinkt voor het eerst en voor het laatst tijdens onze omgang het Duralex-alarm. Het is de enige plek waar nog in picknicklimonadeglaasjes wordt geschonken. ­Gewoonlijk goed voor puntenaftrek. Maar er zijn verzachtende omstandigheden. Fenomenale plek. Buitengewoon charmante jonge ober met reebruine ogen die Nederlands spreekt zoals alleen Italianen dat kunnen. Want op en top Italiaans is het hier.

Zo ook de wijnen. Neemt niet weg dat de prosecco (€5) - hoewel bio - op het vertrouwde niveau zit. Wit (€3,75) en rood (€3,75) komen van de tap en zijn pico bello. De rosato is vandaag op. Maar we worden niet boos. Integendeel. Mevrouw Hamersma wil zelfs de ober mee naar huis nemen.

Wit 8 Rood 8 Prosecco 7-

Hangar in de Aambeeldstraat Beeld Sanne Zurné
Hangar in de AambeeldstraatBeeld Sanne Zurné

West

Bret (Orlyplein 76)

Picknicktafels ingeklemd tussen het glimglas en schilderachtig gepositioneerd aan de voet van Station Sloterdijk. "Komt u onze nieuwe wijngaard bekijken? De eerste stok is net officieel geplant," meldt de ober. Maar nee, wachten tot die wijn levert gaat niet lukken. Toch wordt er even geduld verlangd. De glazen worden minutieus gecontroleerd. Dat verdienen ze ook.

Ondanks de rafelrand­architectuur van Bret zijn deze fraai. De wijn: ruim voldoende. Rosé het beste (€3,75). Fijnbesnaard en ­beschaafd. Wit is een wat strenge verdejo (€3,75). Rood is een heel goede Spaanse garnacha (€3,75) maar is veel en veel te warm: glühwein komt toch echt uit Duitsland. En prosecco? Die hebben ze ook (€4,60).

Wit 7+ Rosé 8 Rood 7 Prosecco 7-

Wilde Westen (Bos en Lommerplantsoen 1)

Stadsidylle. Een groene enclave tussen flats die de drukke Hoofdweg en de Bos en Lommerweg omzomen. Toch wordt de rust in het stiltegebied even verstoord door de verschrikte kreet van de serveerster. "Wat?!!! Staan er geen wijnen op de kaart? Maar we hebben ze wel hoor!" Echter, deze zijn niet van een kwaliteit om even rustig voor te gaan zitten. Wit is de minste.

Een zuur-bitterige sauvignon blanc (€3,50). Bovendien niet koel genoeg. Rosé is lauwig, braaf en saai (€3,50). Prosecco gaat hier alleen per fles. Dus dat scheelt in het proeven van waarschijnlijk weer de zoveelste plichtmatige confectie-­uitvoering. Rood is merlot: goed en karakteristiek (€3,50). Pruim, laurier, rijpe tannines. Maar ja, lichaamswarm...

Wit
5,5 Rosé 6,5 Rood 7-

Morgan & Mees (Tweede Hugo de Grootstraat 2)

Binnenterras en buitenterras. Drukte van ­belang. Ook de damesbediening heeft het er maar druk mee. Leuk zijn ze. Vriendelijk en voorkomend. Maar erg gecoördineerd gaat het allemaal niet. Met een bestekje naar buiten. Dan met een servetje. Vervolgens volgt een glas bier. Maar daar is de wijn.

In mooi glaswerk, weer Riedel. Rosé waar ook weer de vaderlandse driekleur op wappert (€5). Fleur de l'Amaurigue, prima Provence van een Nederlandse eigenaar. Prosecco (€6,50) komt in een Champagneglas van Ruinart. Maar de kwaliteit is er niet naar. Bovendien: niet koud genoeg. Rood (€4,50) is sappig en bessig, maar te warm. Wit is een viognier (€4,50). Rijk gevuld, hap-sap abrikoos, rijpe perzik, frisse citrus. En het kan dus wel: op de goede temperatuur.

Wit 8 Rosé 8,5 Rood 7+ Prosecco 7-

Rooster (De Wittenkade 190-192)

Wederom picknicktafels. Maar wel met Riedelwijnglazen erop. Heel goede en leuke wijnkaart bovendien. Met als huiswijn Saint-Félix rood, wit en rosé uit Hérault. Is al jaren een domein dat goede en betrouwbare wijn maakt. De blanc is mild, licht-tropisch, met zachte zuren en op een perfecte temperatuur (€3,75).

Ook de rosé mag er zijn: frêle rood fruit, lichte kruiderette, doordrinkfactor hoog (€3,75). Te hoog is de temperatuur van het verder prima, pruimige, gulle en soepele rood (€3,75). Prosecco heeft het niet alleen goed met het milieu voor (bio) maar ook met de drinker. Wat beter dan gemiddeld (€4,60).

Wit 8 Rosé 8 Rood 7,5 Prosecco 7+

Bret op het Orlyplein Beeld Sanne Zurné
Bret op het OrlypleinBeeld Sanne Zurné

Oost

Café Louie Louie (Linnaeusstraat 11a)

We hebben een concept: Louie Louie. Dus ook een kaart die Tap Tap, Fles Fles en Wijn Wijn annonceert. Dat laatste klopt: we kunnen hier slechts onze huiswijndorst lessen met rood (€4) en wit (€4). "Nee, mousserend en rosé doen we alleen per fles. Misschien gaan we ze ook per glas schenken als het echt zomer is," verklaart de overigens prima serveerster.

Vriendelijk bovendien van Louie Louie: bij de wijn en de wijn komen ongevraagd een glaasje water en een glaasje water. Die zijn om de brave witte verdejo en de voor een huiswijn veel te woeste, noeste, bonkige rode monastrell mee weg te spoelen.

Wit 6,5 Rood 5,5

The Pool (Wibautstraat 131)

Wibautstraat wordt Wibautstrand. Strandstoelen op het terras. Een blonde Zweedse badjuffrouw met zwembadblauwe ogen komt rood, wit en rosé brengen (€4,40). Nota bene in prachtige Riedelwijnglazen. Heel eigentijds: zonder pootje. Gelukkig staan de Zuid-Franse huiswijnen als een huis. Hele kekke, krokante witte. Een soepele, fruitige rode . En een rosé zoals ie moet zijn.

De mousserende witte uit Zuid-Frankrijk (€5) is het braafste van de line-up: maar die zit dan ook niet in een Riedelglas. Complimentje van mevrouw Hamersma voor de tortilla die ze als 'small plate' bestelde: "Vondst!"

Wit 8+ Rosé 8 Rood 8 Mousserend 6,5

Blend Coffee & Wine (Oranje-Vrijstaatplein 40)
Een droomterras. En evenals bij The Pool ook al uitstekende wijnglazen van Riedel. Zou dat iets voor Oost zijn? Indachtig de naam van de zaak veel aandacht voor koffie en wijn. Zeer uitgebreide kaart. En ook meer mogelijk­heden wat wijnen per glas betreft. Maar de terraswijnregels schrijven de voordeligste voor.

Het goedkoopste belletje is een Spanjaard met 5,5 procent alcohol. Maar we willen wel graag echte wijn drinken. Dat wordt een goed geluimde bioprosecco (€5,90). Ook de witte Rueda (€3,90) heeft er zin in en kraakt dat het een lieve lust is. Rosé (€4,50): ook al volop in beweging. Joelend rood fruit, suikersnoepszoetvrij en lekker fris afdrinkend. Rood (€3,90): serieus goede zuiderling die een glimlach veroorzaakt.

Wit 8 Rosé 8+ Rood 8+ Prosecco 7+

Spiazzo (Pedro de Medinalaan 91)

Blijburg. Bootjes. Bruggen. Binnenwater. Bakje water voor de hond voordat we zitten. Onze versnaperingen komen daarentegen in mooie glazen. Wederom. De Amsterdamse horeca lijkt het te gaan leren. Wit uit de ­Cévennes (€4), een fris-bittere, fitte blend van chardonnay, ugni blanc en sauvignon. Rosé (€4) uit dezelfde postcode die echter niet verder reikt dan keurig, kruidig en correct.

Een Spanjaard uit Terra Alta fungeert als rode huiswijn (€4,50). Goed gemaakt. Bramen, bessen, pepertje en een zweempje medicinaal. Misschien ietsjes te heftig voor zijn rol. Prosecco is, nou ja prosecco (€4,50). Wie lekker wil schuimen, bestelt Champagne Michel Marcoult voor €45 per fles. Die werd eind december nog als beste uitgeroepen door Het Parool-wijnproefpanel.

Wit 7,5 Rosé 7 Rood 7,5 Prosecco 7-

Spiazzo aan de Pedro de Medinalaan 91 Beeld Sanne Zurné
Spiazzo aan de Pedro de Medinalaan 91Beeld Sanne Zurné

Dakterras

Floor 17 Wyndham Hotel (Staalmeesterslaan 410)

Floor 17. Maar daar aangekomen dienen we nog twee verdiepingen de trap te nemen. Het uitzicht is de moeite waard. En de bediening - al is ie in zijn eentje - doet ook moeite. De wijn is echter minder. Prosecco (€7) komt in een prachtig frosted glas. Maar de inhoud zorgt voor koude rillingen. Terwijl deze toch lauw is... En juist dan gaan wee en zoet nog meer plakken.

Wit - sauvignon blanc - is goed en op de juiste temperatuur (€5). Rood - cabernet sauvignon - is kwalitatief in orde maar struikelt als huiswijn over zijn eigen eiken en is bovendien te warm (€5). Rosé -syrah - is vertrouwd pips om de neus maar niet qua geur en smaak: prima (€5). Voor verbetering vatbaar: het glaswerk. Tikkie lomp.

Wit 7,5 Rosé 7,5 Rood 6,5 Prosecco 5-

Double Tree Hilton Skylounge (Oosterdoksstraat 4)

Luxe loungebanken op het dakterras. Fraaie ambiance. Aangenaam druk. Prachtuitzicht op zowel stad als IJ. Het internationale terrasgezelschap lijkt echter alleen oog te hebben voor laptops en mobieltjes. Wij kijken naar de wijn. Prachtglazen. En er worden forse hoeveelheden in geschonken. Mag ook wel: forse prijzen. Kwaliteit? Goed.

Eindelijk eens een fatsoenlijke prosecco bijvoorbeeld (€9). Eentje die je kunt opdrinken. Ook de rosé uit Provence is smakelijk (€8,50). Rood is eveneens Zuid-Frans en blijkt een goede merlot (€8). Tikkie zwaar als huiswijn echter. En, tikkie te warm. Wit is uit het Franse zuidwesten gehaald. Eenvoudig, verkwikkend, verfrissend, dorstlessend (€8). Lounget u maar...

Wit 7,5 Rosé 8+ Rood 7,5 Prosecco 8

W Hotel (Spuistraat 175)

Smal terras, groots uitzicht. Aanrader voor wie de slordigheden accepteert. Kaart vol schrijffouten, raar in een vijfsterrenhotel. Personeel dat meer met elkaar bezig is dan met de gasten. Doet overigens niets af aan de vriendelijkheid van onze serveerster, nadat zij ons weer herontdekt heeft. Zij legt uit dat de Spaanse huiswijnen van Jean Leon zijn. Ooit was deze wijnmaker uit Penedès taxichauffeur in New York.

Zijn oude taxinummer 3055 fungeert nu als etiket. De rosé komt uit 2014. Te oud voor een dergelijke wijn, dus daarom braaf en fruitarm (€6). Rood is een keurige merlotblend (€6). Wit een dito chardonnay (€6). Prosecco is beter dan gemiddeld. Opvallend: kost op de Engelstalige kaart 9 euro en op de Nederlandse een tientje. "Oeps, foutje," zegt de serveerster.

Wit 7+ Rosé 6 Rood 7 Prosecco 8

Canvas-Volkshotel (Wibautstraat 150)

Heerlijk uitzicht op een zich steeds verder ontvouwende stad. Al in 2013 bezocht toen het terras nog tijdelijk was. Toen luidde het oordeel: prima huiswijnen, op de rosé na. Thans maakt Canvas deel uit van Volkshotel. Wat gebleven is: de buitengewone kwaliteit van het personeel. En de wijnen zijn beter geworden.

Voormalige mispeer rosé laat nu op de zevende verdieping de winnaarsvlag fier wapperen (€3,80). Portugees rood (€4,50) is goed maar wat kloek. Wit is Zuid-Franse sauvignon blanc en daarom wat rond en rijp (€4,50). En prosecco, tja daar gaan we weer, dat is prosecco (€5,50). Fluffy, abrikoos-perzikachtig, zachtzoet. Precies wat het volk wil.

Wit 7,5 Rosé 8,5 Rood 7,5 Prosecco 7-

Floor 17 Wyndham Hotel aan de Staalmeesterslaan Beeld Sanne Zurné
Floor 17 Wyndham Hotel aan de StaalmeesterslaanBeeld Sanne Zurné

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden