De Lairessestraat moet veiliger, maar hoe?

Dat de De Lairessestraat veiliger moet worden, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe, daar verschillen de meningen over, zo bleek donderdag tijdens een kort geding.

De gemeente wil de straat veiliger maken door het aanleggen van een vrijstaand fietspad. Beeld Mats van Soolingen
De gemeente wil de straat veiliger maken door het aanleggen van een vrijstaand fietspad.Beeld Mats van Soolingen

Meer dan veertig mensen bezochten de rechtszaak die door omwonenden is aangespannen tegen de gemeente. Beide partijen willen de veiligheid van de straat vergroten, maar zijn het niet eens over de manier waarop.

In de huidige situatie steken fietsende kinderen zijdelings de straat over zonder te kijken. De omwonenden, die zich hebben verenigd in stichting 'Laat de Lairesse' vinden dat het plan van de gemeente de situatie juist onveiliger maakt en hebben een alternatief plan ingediend.

De gemeente wil de straat veiliger maken door het aanleggen van een vrijstaand fietspad. Volgens de stichting is er echter te weinig ruimte voor een vrijliggend fietspad. Zowel het fietspad als de rijbaan zouden te smal worden met weinig uitwijkmogelijkheden voor fietsers en overig verkeer. Dit zorgt voor opstoppingen in een straat die een belangrijke route is voor brandweer en ambulances. Ook zouden de parkeerplekken te smal zijn.

De stichting heeft daarom een alternatief plan ingediend. Hierin is de positie van de parkeerstrook en het fietspad omgedraaid.

Geluisterd
Ook vinden de bewoners dat ze te laat bij het proces zijn betrokken en dat er niet serieus is geluisterd naar de 1300 mensen die zich hebben aangesloten bij de stichting. De gemeente zegt juist wel naar de wensen van de bewoners geluisterd te hebben. Zo zijn de wensen voor meer parkeerplaatsen en bomen in de buurt meegenomen in het nieuwe plan.

Ook wijst de gemeente de bewoners erop dat hun alternatieve plan door de Centrale Verkeerscommissie is afgekeurd. Daarnaast zijn er andere belangen waar ze rekening mee moeten houden, waaronder Waternet, GVB, de brandweer, de politie en de Fietsersbond.

Op 7 april doet de rechter een uitspraak over de zaak.

Lees ook: Architect Rem Koolhaas over de De Lairessestraat: 'Straks staat iedereen hier vast'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden