De laatste poging om Christiaan Wilson te vinden

Amsterdammer Christiaan Wilson raakte vorig jaar vermist in de Himalaya. In het nieuwe seizoen van Break Free gaan zijn vrienden naar Nepal in een laatste, uitgebreide poging hem te vinden.

Christaan Wilson is vorig jaar spoorloos verdwenen in de Himalaya Beeld BNN
Christaan Wilson is vorig jaar spoorloos verdwenen in de HimalayaBeeld BNN

'Vannacht voor het eerst op 6600 m geslapen. Hoofdpijn en over­geven. Er is nu een window. Ik ben te zwak. Blijf hier vannacht. Mag ik het weer voor 7500m?'

Dit bericht is het laatste levensteken van Christiaan Wilson, verzonden op 15 mei 2016. Bijna een maand eerder, op 17 april, begon hij aan een klim naar de top van de Dhaulagiri in het Himalayagebergte in Nepal. Die top bereikte hij niet, dat is zeker. Maar waar hij is, of wat hem is overkomen, weet niemand. Ieder spoor ontbreekt.

Vrienden omschrijven Christiaan Wilson als een man die continu zoekt naar extremen, en gek is op buitensporten. Zijn favoriete tijdverdrijven: abseilen van hijskranen, fietsen, kamperen, fikkie stoken en bergbeklimmen. Zo neemt hij een vriendinnetje bij wijze van eerste date mee de Mont Blanc op.

Wilson werkt als ­fysiotherapeut, in een kliniek in Zestienhoven. Al het geld dat hij daarmee verdient, gaat naar zijn liefhebberij. Vrienden en familie zijn vanzelfsprekend niet altijd gelukkig met de grote ­risico's die hij neemt. Maar zijn dromen níet ­najagen is geen optie. Zijn broer Pieter: "Hij is gewoon een irritant broertje met een hobby met gevaren, en wij zitten nu met de gevolgen. Maar ja, het is wel míjn broertje."

'Auto's zijn gevaarlijker'
Bovenaan Wilsons bucketlist prijkt het beklimmen van een berg in de Himalaya. Het wordt de Dhaulagiri, Wilsons eerste achtduizender. De top ligt op 8167 meter en staat zevende in de ranglijst van hoogste bergen. Het terrein is genadeloos, de mogelijkheid dat hem wat overkomt zeer aanwezig. Maar Wilson redeneert dat de kans op een auto-ongeluk groter is.

Hij begint aan de expeditie met een Amerikaanse vriend, samen moeten ze de top in zo'n veertig dagen bereiken. Die vriend haakt halverwege af vanwege hoogteziekte. Wilson gaat alleen verder, maar krijgt ook lichamelijke klachten. Op 15 mei stuurt hij dat laatste sms'je. Dan is de accu van zijn satelliet­telefoon leeg.

Waarschijnlijk heeft hij besloten de top te laten schieten, getuigen zien hem een dag later afdalen. Maar is hij in geen velden of wegen te bekennen. In juni zoeken vrienden weken langs het pad waarover hij moet zijn afgedaald. Het enige resultaat is een stukje van een fel­oranje helm, van hetzelfde type dat Wilson draagt.

Botte pech
Documentairemaker Geertjan Lassche ging in november met drie van Wilsons vrienden nog een laatste keer de Dhaulagiri op, voor het tweede seizoen van het BNN-programma Break Free.

Lassche vertelt in zijn meeslepende serie over avontuurlijke Nederlandse jongeren die de reis van hun leven maken, maar door botte pech nooit meer huiswaarts keren. Vorig jaar ging Lassche bijvoorbeeld naar Puerto Rico, waar de 26-jarige Amsterdammer Laurens Higler werd doodgereden.

De expeditie naar Nepal was veruit de zwaarste reis die Lassche maakte voor Break Free. ­Filmen op grote hoogte in de Himalaya deed hij eerder, maar professioneel klimmer is hij niet. "Het viel me vies tegen. De Dhaulagiri is echt een kloteberg."

Nog geen flinter gevonden
Lassche en Wilsons vrienden speuren de berg tien dagen af, tillen stenen op, turen met hightechcamera's in gletsjerspleten. Maar niets, zelfs geen flinter van Wilsons fel­gekleurde bepakking.

Lassche vermoedt dat Wilson is uitgegleden op een gevaarlijk zanderig pad, dat uitkomt op een groot, trechtervormig gat waar gletsjer­water instroomt. "Het is niet aan mij om die conclusie te trekken, maar ik denk dat de kans groot is dat hij daar onderuit is gegaan."

Het mysterie laat de documentairemaker voorlopig niet los. "Dat hoofdbreken is voor de familie een hel. Een ongeluk overkomt je makkelijk op die berg. Maar verdwijnen? Er komen regelmatig locals langs, die moeten je toch zien?"

Break Free, aflevering 2, NPO 3, 23 maart, 21.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden