Plus

De laatste bewoner van wooncomplex Solid 11 blijft procederen

In complex Solid 11 in West van Stadgenoot kon van alles komen. Maar dat Karel Olijves woning nu is ingebouwd door hotelkamers, gaat hem te ver. Hij is de laatste bewoner die blijft procederen.

Karel Olijve accepteert niet dat hij tussen de hotelkamers woont. Hij blijft procederen Beeld Charlotte Odijk
Karel Olijve accepteert niet dat hij tussen de hotelkamers woont. Hij blijft procederenBeeld Charlotte Odijk

Toen Karel Olijve (63) laatst om elf uur 's avonds thuiskwam, stond de brandweer weer voor de deur. Kon hij weer vijf trappen naar boven nemen. Het is de afgelopen jaren al zo vaak gebeurd. "In de parkeergarage steekt een toerist een sigaret op, vervolgens gaat het alarm af, blokkeren de liften en komt de brandweer met tien man controleren wat er aan de hand is," somt Olijve op. "En er is nooit brand. Weet je wat dat kost? Ja, daar betaal je servicekosten voor."

Sinds 2011 woont Olijve in het Solid 11-complex in de Eerste Constantijn Huygensstraat in West. Het was een project van Frank Bijdendijk, voormalig directeur van woningcorporatie Stadgenoot. Bijdendijk wilde een gebouw met casco, bestemmingsvrije ruimtes die gemakkelijk kunnen veranderen van functie en indeling.

Elke verdieping
Hij had zich laten inspireren door de grachtenpanden, die steeds een andere bestemming hadden: van pakhuis naar bank, van bank naar woning. Geïnteresseerden konden zelf de huurprijs en het huuroppervlak bepalen. "The floor is yours, dat was het concept," zegt Olijve. "Toen ik hoorde dat ik een ruimte kreeg, geloofde ik het gewoon niet."

Inmiddels zijn er drie hotels gevestigd in het Solid 11-complex. Olijve leest voor uit het contract dat op de keukentafel ligt: "540 vierkante meter aan horecagelegenheid, dat was de afspraak," zegt hij, zijn wijsvinger priemend naar de letters. Maar inmiddels is zeker 37 procent van de oppervlakte hotel. "Op bijna elke verdieping zijn hotelkamers, en bovendien zitten aan de voorkant van het gebouw nog twee shortstays."

Hij gaat bij het raam staan en wijst. "Kijk, daar boven, dat zijn twee penthouses met een terras." Op het terras zit een jongen te roken. Hij draagt een muts met een grote pompon bovenop en met in witte letters de tekst 'Amsterdam'.

Woekerpolis
"Laten we het niet over de overlast hebben, want dat is Amsterdam, dat verander je niet. Alle toeristen komen hier alleen maar om wiet te roken." Het is iets anders wat hem steekt. "Ik heb niks tegen hotels, maar als ik had geweten dat dit een hotelcomplex zou worden, was ik hier nooit komen wonen. Het lijkt op een woekerpolis: je koopt iets en dan is het helemaal niets."

Drie jaar geleden werd Stadgenoot op de vingers getikt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De ruimtes in het complex moesten deels worden afgestoten zodat de corporatie zich kon richten op haar kerntaak: woonruimte verhuren. Stadgenoot bood als eerste de hoteleigenaren de mogelijkheid hun ruimtes te kopen.

Monddood
Bang dat er dan niets meer aan de scheve verhoudingen in Solid 11 zou kunnen worden veranderd, sleepte Olijves buurman Stadgenoot anderhalf jaar geleden voor de rechter. Volgens hem druiste de hoeveelheid hotels in tegen het bestemmingsplan en hij eiste dan ook het vertrek van de hotels. De rechter gaf hem niet gelijk, maar bepaalde wel dat de bewoners mogelijk recht hadden op een schadevergoeding.

Olijves buurman was vervolgens de eerste bewoner die de mogelijkheid kreeg zijn ruimte te kopen. "Hij kreeg een goed aanbod, maar werd zo ook monddood gemaakt omdat hij niet meer mocht procederen tegen Stadgenoot." Olijve kreeg ook een aanbod, maar omdat daarbij niet over schade viel te praten, gaat hij door met rechtszaken.

"Ik wil dat er gerechtigheid komt. Ik moet in de rechtbank aantonen wat voor schade ik lijd en hoe mijn woongenot wordt aangetast. Kort geding, dagvaarding, bodemprocedure. Het duurt allemaal lang, maar ik heb de tijd. Ik ben wel wat gewend, kom maar op."

'Met de kennis van nu...'

Volgens een woordvoerder van Stadgenoot is Solid 11 'niet helemaal uitgepakt' zoals gepland. Het verhuren van bestemmingsvrije, casco ruimtes noemt hij 'een experiment, waarbij we hadden gehoopt op meer variëteit'. Daarmee doelt de woordvoerder op de bestemmingen die de ruimtes hebben gekregen.

Via een online loting kregen geïnteresseerden een ruimte toegewezen die zij geheel naar eigen wens mochten invullen. Volgens de woordvoerder moest van beide kanten de uitslag van de loting worden gerespecteerd: "Met de kennis van nu hadden we die vrijheid meer ingeperkt, door bijvoorbeeld van tevoren vast te stellen dat maar 20 procent van de ruimtes hotels mogen worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden