Opinie

'De kwaliteit van het publieke debat moet omhoog'

In de media luisteren we te vaak naar dezelfde mensen met dezelfde woorden, schrijft programmamaker bij De Balie Rik Seveke. 'Het publieke debat vereist inhoudelijk experts en een grotere diversiteit aan publieke intellectuelen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Waarom luisteren we naar Robert Jensen over politiek? Naar Erik van Muiswinkel over onderwijs? Marianne Zwagerman over klimaatverandering?

De kwaliteit van ons publieke debat moet omhoog. Het vereist inhoudelijk experts en een grotere diversiteit aan publieke intellectuelen die oude ideeën herijken en nieuwe ideeën presenteren. Zij duiden het signaal tussen de ruis.

Publiekelijk en inhoudelijk praten over fundamentele onderwerpen zoals politiek, onderwijs en klimaat helpt ons een geïnformeerde mening te vormen. Dit kunnen alleen mensen met kennis van zaken. Niet de mensen met de luidste stem, maar de mensen met de beste ideeën.

Ruimte voor polarisatie
In de media luisteren we te vaak naar dezelfde mensen met dezelfde woorden. Mensen die vaak praten over zaken buiten hun eigen expertise. Mensen die te vaak uit dezelfde sociaal-economisch-culturele groep komen en zodoende een scheef beeld geven van het dagelijkse leven in ons land.

Hierdoor ontstaat de kans dat we ons niet herkennen in het publieke debat en ons afkeren van deelname eraan, ook op lokaal niveau. Grote groepen burgers praten niet met elkaar of praten langs elkaar heen via hun vingers op toetsen of schermen. We begrijpen elkaar steeds minder goed en dit onbegrip biedt ruimte voor polarisatie en populisme.

Als programmamaker bij De Balie ken ik de beperkingen van redacties, incluis die van onszelf, en de daaraan gekoppelde excuses. Weinig tijd voor research. Weinig bereidwillige sprekers. Te vaak veilig kiezen voor bewezen kwaliteit. Ook kan de eenvormige samenstelling van een organisatie of redactie de blik vernauwen.

Onontdekte experts
We moeten beter. We moeten recht doen aan de samenleving waarin we wonen. Daarom lanceert De Balie een nieuw project: Studio, een leergang die onontdekte inhoudelijk experts en talentvolle intellectuelen opleidt om bij te dragen aan het publieke debat.

Zij leren spreken, discussiëren en schrijven. Zij ontmoeten meesters die hun lessen meegeven vanuit hun ervaring in het publieke debat. Zij krijgen toegang tot een landelijk netwerk en hulp bij het delen van de opgedane kennis, en hun eigen expertise.

Op deze manier wordt de kans groter dat u in de toekomst luistert naar een politicoloog over de verkiezingen, een docent over het lerarentekort en een klimatoloog over ­klimaatverandering.

Rik Seveke, programmamaker bij De Balie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden