Update

De Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland

Het Oekraïense schiereiland de Krim heeft zich per direct aangesloten bij Rusland. Dit staat in een decreet dat de regering van het autonome gebied in een snelle stemming heeft aangenomen. Dat decreet is onmiddellijk in werking getreden, heeft de vicepremier van de regio zojuist bekendgemaakt. Volgens de Oekraïense premier is de beslissing illegitiem. De NAVO roept Rusland nogmaals op zijn troepen terug te trekken.

Kozakken houden de wacht bij het parlementsgebouw in Simferopol, de hoofdstad van de Krim Beeld REUTERS
Kozakken houden de wacht bij het parlementsgebouw in Simferopol, de hoofdstad van de KrimBeeld REUTERS

Het Russische leger is met het decreet de enige gelegitimeerde macht in de regio, aldus vicepremier Rustam Temirgaliev. Alle Oekraïense troepen worden nu beschouwd als een bezettingsmacht en moeten zich overgeven of de Krim onmiddellijk verlaten, zei hij.

'Gewapende troepen van elk ander land zijn bezetters. De Oekraïense troepen moeten kiezen: ze leggen hun wapens neer, verlaten hun posten, accepteren het Russische staatsburgerschap en sluiten zich aan bij het Russische leger. Als ze daar niet mee instemmen, dan zijn we bereid ze uitgeleide te doen weg van het grondgebied van de Krim.'

Referendum
Op 16 maart is er nog een referendum om de Krim, maar dat dient alleen om de beslissing van het Krim-parlement te ratificeren, zo is vandaag duidelijk geworden. Het parlement riep Rusland ook op om te helpen de uitvoering van het decreet mogelijk te maken. Bij de stemming stemden 78 leden van het parlement voor, 8 onthielden zich van stemming, niemand stemde tegen het voorstel.

Volgens Temirgaliev zijn Russische experts in de regio om te helpen de Roebel in te voeren als munteenheid, en zullen Oekraïense staatsbedrijven worden genationaliseerd.

Meer autonomie
Een Russisch parlementslid zei vandaag dat de Doema werkt aan een wet die het voor regio's makkelijker moet maken om zich aan te sluiten bij Rusland. Dinsdag zei de Russische president Poetin nog dat het land niet van plan is De Krim toe te voegen aan het grondgebied.

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek is 'deze stap illegaal. Er is geen juridische grond voor'. Hij riep Rusland op om 'diegene die voor een scheuring van Oekraïne zijn niet te steunen'. De Krim blijft een autonoom deel van Oekraïne, zo stelde de premier. 'We zullen ons niet overgeven of het schoothondje van Rusland worden.' De premier maande Rusland om zijn troepen terug naar de barakken te sturen en hij zei dat Moskou zich aan internationale verplichtingen moet houden. Oekraïne is volgens Jatsenjoek wel bereid te praten over de ontstane situatie.

'Meneer Poetin, breek deze muur van agressie en intimidatie af', zei hij in de richting van de Russische president. Hij verwees hiermee naar een beroemde oproep van de Amerikaanse president Ronald Reagan in 1987. Die vroeg destijds aan de toenmalige machthebbers in Moskou om de Berlijnse Muur af te breken.

Op de vraag of hij Rusland als gevaarlijk beschouwt, antwoordde Jatsenjoek: 'Het is niet vriendelijk.' Hij stelde dat de Oekraïense strijdkrachten nog niet op de agressie reageren omdat de Russen daar alleen maar op zitten te wachten. De premier waarschuwde echter dat bij een Russische interventie buiten de Krim de Oekraïners klaar staan om hun land te beschermen.

NAVO
De NAVO heeft Rusland vandaag nogmaals opgeroepen de militairen terug te laten keren naar de bases. Het bondgenootschap liet bij monde van secretaris-generaal Anders Rasmussen weten achter Oekraïne te blijven staan. Volgens hem is het duidelijk dat de Krim-crisis 'de grootste bedreiging voor de veiligheid van Europa is sinds de Koude Oorlog.'

Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering heeft laten weten dat de Oekraïense regering in Kiev altijd deel moet uitmaken van beslissingen over de toekomst van de Krim. De Poolse premier Donald Tusk liet op Twitter weten dat de Europese Unie zo snel mogelijk een samenwerkingsverdrag met Oekraïne wil ondertekenen.

Geen overeenstemming
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet na een bijeenkomst met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry weten dat er nog geen overeenstemming is tussen de twee landen over de situatie in Oekraïne. Volgens Lavrov moet elke oplossing voor de Oekraïne-crisis worden gesteund door elke regio, en dus ook de Krim. De dreiging van Amerikaanse sancties zijn volgens hem niet constructief. Maar Amerikaanse zwarte lijsten van Russische regeringsbeambten zijn er nog niet, zo heeft Kerry hem verteld.

De Amerikaanse president Barack Obama besloot vandaag dat mensen die de 'territoriale integriteit' van Oekraïne bedreigen, de Verenigde Staten niet meer in mogen. Ook kunnen hun tegoeden worden bevroren. De Russische president Poetin staat overigens niet op de zwarte lijst van de Amerikanen. Eerder bevroor de EU al tegoeden van 18 Oekraïners, onder wie de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

OVSE-missie
Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken zijn leden van de OVSE-missie die op weg waren naar de Krim tegengehouden door gewapende mannen in uniform. Zij waren geland in Odessa en waren met de auto op weg naar de Krim toen ze werden tegengehouden.

De verklaring komt op het moment dat de Europese leiders in Brussel overleggen over sancties tegen Rusland.

De Russische vlag wappert op de Krim Beeld getty
De Russische vlag wappert op de KrimBeeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
De Russische en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Lavrov en John Kerry Beeld ap
De Russische en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Lavrov en John KerryBeeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden