Branded content

De krant als houvast tijdens de coronacrisis

In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers vroeg op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel, een houvast. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een nieuwe krant. 

null Beeld DPG Media
Beeld DPG Media

Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een houvast. 

Het maken van een krant én de bezorging ervan behoren in deze crisistijd tot de categorie ‘vitale beroepen’. Journalisten staan op scherp om het laatste nieuws over het coronavirus te verzamelen, te verwerken en bij de abonnees te krijgen. De media doen er alles aan om de bevolking zo goed mogelijk te informeren over alle nieuwsfeiten. 

Juist daarom is het van vitaal belang dat de krant ook nu elke dag op de mat van de krantenlezer belandt. DPG Media bezorgt doordeweeks elke ochtend op 1.285.000 adressen kranten, in alle uithoeken van het land. 

Op zaterdagen zijn dat er zelfs 1.480.000. En dan zijn er ook nog de middagkranten. Ruim 2100 bezorgers schuiven doordeweeks bij 150.000 adressen een middagkrant in de bus. Op zaterdagen zijn het er 270.000.

Zieke bezorgers

DPG Media heeft op dit moment tientallen zieke bezorgers. Dat is vooral in Brabant het geval. Minder bezorgers betekent onvermijdelijk dat de krant wat later in de bus komt. Abonnees klagen er niet over. Telefoontjes blijven uit. Lezers zijn allang blij dat de krant er is. “Er is veel begrip. En dat begrip doet onze bezorgers enorm goed,” zegt operationeel manager Albert Nagtegaal.

Als DPG Media weet dat het in bepaalde wijken niet mogelijk is om de krant te bezorgen, krijgen abonnees in het begin van de ochtend een mail van het Klant Contact Centrum (KCC). Als die mail niét is gekomen, kunnen zij ervan uitgaan dat de krant die dag gewoon wordt bezorgd, al is het mogelijk wel wat later dan normaal.

Wijnant: “We hebben dagelijks overleg om de brandhaarden op te zoeken. Zaterdag is een zware dag als het gaat om de distributie van de kranten, vanwege de bijlagen bij de krant. Overal in het land zijn er depots waar krantenbezorgers normaal gesproken samenkomen. Maar samenscholing van een groep van meer dan tien mensen, dat mag niet meer.”

Nieuwe bezorgers

DPG Media heeft daarvoor al meerdere maatregelen genomen. Bezorgers mogen in de depots verspreid en in shifts (kleinere aantallen) hun kranten ophalen. In sommigen gevallen wordt voor de bezorgers hun stapel kranten buiten neergelegd. En een andere optie is dat de kranten bij de bezorgers aan huis worden gebracht. 

Nu steeds meer bedrijven door het coronavirus noodgedwongen gesloten moeten worden, werft DPG Media actief krantenbezorgers. Het is een gigantische klus om ruim een miljoen kranten op tijd de weg naar de lezer te laten vinden. 

Mensen die wat bij willen verdienen, kunnen zich melden, zegt Nagtegaal. “Wij kunnen juist nu extra hulp gebruiken. En veel mensen zoeken naar activiteiten en bijverdiensten.”

Stroopwafels

Krantenbezorgers krijgen veel begrip van abonnees en zijn daar dankbaar voor. Duizenden krantenbezorgers moeten wél naar buiten. Ze staan daarvoor ’s ochtends om 3.30 uur op. 

Als de krant niet wordt bezorgd, heeft dat vooral voor de groep mensen die online minder bedreven is grote gevolgen. Dat zij de bezorging van hun krant zeer op prijs stellen, laten ze op hun eigen manier weten. Nagtegaal kreeg deze week een fotootje toegestuurd. Aan de deurklink van een abonnee hing een zakje stroopwafels met een briefje eraan: ‘Voor de bezorger!’ 

“Dat is een prachtige geste. De bezorgers van de krant, dat zijn onze helden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden