De Krakeling opent deuren en viert 40e verjaardag

Jeugdtheater De Krakeling aan de Nieuwe Passeerdersstraat gaat de deuren openen. Het letterlijk open zetten van de 'oude en zware' deuren moet symbool gaan staan voor een diverser publiek dat het theater wil aantrekken.

Rick Plantinga
Het letterlijk open zetten van de 'oude en zware' deuren (hier overduidelijk nog dicht) moet symbool gaan staan voor een diverser publiek dat het theater wil aantrekken. Beeld Krakeling
Het letterlijk open zetten van de 'oude en zware' deuren (hier overduidelijk nog dicht) moet symbool gaan staan voor een diverser publiek dat het theater wil aantrekken.Beeld Krakeling

"Nu komen kinderen drie keer vaker met hun moeder mee dan met hun vader," zegt directeur Kees Blijleven (58). "Ook willen wij een gekleurder publiek."

Woensdagmiddag vierde De Krakeling samen met honderd genodigden haar veertigste verjaardag. Ook werd het nieuwe logo gepresenteerd en werd het behalen van het benodigde bedrag uit een crowdfundingactie gevierd. Door de actie - waarbij 20.000 euro werd opgehaald - komen de klassieke rode deuren open te staan en wordt er een glazen entree achter gebouwd. Na de zomervakantie moet de verbouwing voltooid zijn.

Martin Luther King
Om andere groepen aan te trekken wordt ook de programmering aangepast. In mei gaat 'Schoppen' in première op het voetbalveld van AMVJ in Amstelveen, een theatershow over alles dat komt kijken bij een voetbalwedstrijd: twee teams die tegenover elkaar staan met een partijdige scheidsrechter. Daarnaast gaat in oktober een theatershow in première over de jeugd van Martin Luther King. Theaterdirecteur Blijleven: "Hiermee willen we mensen uit delen van de stad trekken die normaal gesproken niet zo snel naar het theater komen. We moeten niet meer alleen stukken hebben over de Westerse middenklasproblematiek."

De liefde voor het toneel begon voor acteur Sergio Ijssel (38) - bekend als Romeo Sanders in de politieserie Flikken Maastricht - in de Krakeling. Op de basisschool en de middelbare school bezocht hij meerdere theatershows in de oude turnhal en later stond hij er zelf op het podium. IJssel: "Vroeger vond ik het al heerlijk dat door iets anders aan te trekken, je ook echt iemand anders kon zijn."

Fantasie
Ondanks zijn vele televisieoptredens probeert Ijssel nog tijd vrij te maken voor optredens in De Krakeling. "Kinderen gaan heel snel mee in de fantasie waarin je hen meeneemt. Maar ze zijn ook heel eerlijk: als ze iets niets vinden, laten ze dat ook snel merken. Als acteur weet je meteen waar je aan toe bent."

Overigens zal in de toekomst De Krakeling de naam jeugdtheater niet meer gaan dragen. Blijleven: "Natuurlijk blijven kinderen onze doelgroep, maar de naam suggereert dat de kinderen ook bij ons op het podium staan. Vaak krijgen we belletjes of kinderen ook les bij ons kunnen volgen. Daarvoor moet je bij de Jeugdtheaterschool zijn."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden