De kracht van de rede

THEODOR HOLMAN

Job Cohen wil dat 'islamwetenschappers' zich buigen over vragen als: is de islam een gewelddadige religie? Islamiseert Nederland en wat betekent dat dan precies? (Artikel eergisteren.)

Cohen verbergt zich achter 'de wetenschap', die antwoord moet geven op opvattingen, opinies, meningen. Hij wil dat de wetenschap voor hem denkt. Ik denk liever zelf.

Islamologen kunnen Cohen elk gewenst antwoord geven. Ook het tegendeel, trouwens.

Islamologie is geen wetenschap, net zo min als theologie dat is.

Stel dat het toch een wetenschap is die antwoorden kan geven: dan is het toch raar dat Cohen, vijf jaar na de moord op Theo van Gogh, zich als wetenschapper (wat hij toch ook is) zichzelf niet verdiept heeft in de islam, zoals hij zelf suggereert. Wel, ik zal hem helpen met een literatuurlijstje.

Beste Job, eerst even een citaat van de arabist (een professor, dus wetenschapper) Hans Jansen: ''Aan de gemiddelde naieve westerling uitleggen wat de islam is, is net zoiets als seksuele voorlichting geven aan kleuters: ze hebben geen idéé waarover je praat.''

Dan: google eens naar de nestor van de islamologie, Bernard Lewis. Bekend van de uitspraak: ''Er zijn gematigde moslims, maar de islam is niet gematigd.''

Lees eens, Job, alle boeken van Robert Spencer. Maar om te beginnen zou ik het boek lezen dat Van Gogh en mij de ogen opende: De kracht van de rede van Oriana Fallacci. Vooral pagina 45 tot en met 61. Zestien pagina's, Job, dat kost je niet meer dan eenhalf uur.

Dan: The legacy of Jihad, en Jihad and islamic antisemitism van Andrew G. Bostom, twee delen. Ik beveel je deel twee van harte aan, Job.

Als je dagelijks op de hoogte wilt blijven over de islam, volg dan Memri (het Middle East Research Institute). En zie eens hoe dagelijks, ik herhaal: dagelijks, het antisemitisme in de poriën van de islam zit.

Lees een Nederlander als Snouck Hurgronje, regeringsadviseur over de islam voor de Tweede Wereldoorlog.

Als je wilt, geef ik je zo nog tien titels vanboeken, Job.

Verder zou ik de politicologie eens willen vragen hoe het mogelijk is dat iemand burgemeester kan zijn in een hoofdstad met 85.000 islamieten als hij niets over die godsdienst weet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden