Plus

De kraag gaf het weg: dit is een echte Rembrandt

Voor het eerst in een halve eeuw is een nieuw werk van Rembrandt ontdekt. Portret van een jonge man (ca. 1634) is vanaf woensdag in de Hermitage Amsterdam te zien.

Rembrandt: Portret van een jonge man (circa 1634) Beeld René Gerritsen/Jan Six Fine Arts
Rembrandt: Portret van een jonge man (circa 1634)Beeld René Gerritsen/Jan Six Fine Arts

Tot en met 15 juni krijgt de 'nieuwe' Rembrandt een plek in een aparte zaal in de Amstelvleugel van de Hermitage Amsterdam.

Portret van een Jonge Man (olieverf op doek, 94,5 bij 73,5 cm) is een uit circa 1634 daterend portret , waarschijnlijk een fragment van een groot dubbelportret van de jongeman en zijn bruid.

Het is voor het eerst in bijna een halve eeuw dat een volledig onbekend schilderij van Rembrandt (1606-1669) is ontdekt.

Kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six (een voorvader werd door Rembrandt vastgelegd op het doek Portret van Jan Six (1654)) kocht het ongesigneerde en ongedateerde portret met hulp van een investeerder op een veiling bij Christie's in Londen voor 137.000 pond (156.000 euro).

Het schilderij was afkomstig van een Britse adellijke familie die het zes generaties in bezit had.

Op het doek is een jongeman te zien met halflang rossig haar in een donkere mantel en een opvallend mooie Franse kanten kraag. Het is vanwege die kraag dat het doek vrij exact gedateerd kon worden. De kraag was in 1634 in de mode en was een jaar later alweer 'uit'.

De ogen van Marten
Ook de gebruikte pigmenten, de penseelvoering en de wijze waarop de compositie is uitgevoerd, komen overeen met die van schilderijen die Rembrandt met zekerheid rond diezelfde tijd schilderde. Bovendien lijken de ogen van deze jongeman op de ogen van Marten Soolmans (van Rembrandts tweeluik Marten en Oopjen).

Six liet uitgebreid kunsthistorisch en technisch onderzoek doen, waaruit bleek dat het werk door Rembrandt is geschilderd.

Belangrijk is dat de toeschrijving is onderschreven door de bekendste Rembrandtkenner en -autoriteit ter wereld, professor Ernst van de Wetering (hij sprak van 'een meesterwerk'), bekend van het Rembrandt Research Project (RPP). En door vijftien vooraanstaande conservatoren en kunsthistorici uit binnen- en buitenland.

Verkopen
Six vertelde woensdagochtend hoe hij op de veiling in Londen in één oogopslag zag dat het om een schilderij van Rembrandt ging. Ook in zijn woensdag verschenen boek Rembrandts Portret van een jonge man licht Jan Six die ontdekking toe.

Met dit schilderij erbij komt het aantal bewaard gebleven Rembrandts op 342. In 1974 werd voor het laatst een onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt: het kleine jeugdwerk De Doop van de Kamerling (1626).

Na 15 juni komt het doek bij Jan Six thuis te hangen. Tijdelijk. Want Six is van plan de nieuw ontdekte Rembrandt te verkopen. "Wij bevinden ons in de luxe positie dat we schilderijen van Rembrandt hebben waarop familie is geportretteerd. Ik vind 'm heel mooi, maar het is wel een vreemdeling."

Lees ook: Ontdekker onbekende Rembrandt: Ik wist het direct

Het kunstwerk tijdens de presentatie in de Hermitage Beeld anp
Het kunstwerk tijdens de presentatie in de HermitageBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden