De koolmees is de meest geziene stadsvogel

De koolmees is dit jaar de meest ­getelde vogel in de Amsterdamse tuinen in de jaarlijkse nationale vogeltelling van Vogel­bescherming Nederland. De huismus en de halsbandparkiet werden na de koolmees het meest gezien.

Hanneloes Pen
Koolmees Beeld Shutterstock
KoolmeesBeeld Shutterstock

Amsterdam wijkt in verschillende opzichten af van de landelijke lijst waar de huismus op de eerste plaats staat, gevolgd door de koolmees.

"Dat komt doordat de koolmees zijn voedsel zoekt in boomkruinen en op balkons. Zij vinden hun weg in de stad. De huismus zoekt zijn voedsel op de grond in tuinen van rijtjeshuizen. Daarom wordt hij vooral geteld aan de randen van Amsterdam," zegt Jip Louwe Kooijmans, stadsvogeldeskundige.

Randstadvogel
De huismus staat overigens nog steeds op de 'rode' lijst van bedreigde broedvogels, maar het vogeltje vecht zich terug.

In de Amsterdamse top 10 komen in tegenstelling tot de landelijke lijst ook de halsbandparkiet en de kokmeeuw (op de negende plaats) voor.

"De halsbandparkiet is een typische Randstadvogel. In Amsterdam zit hij vooral in het Vondelpark. Daar vindt hij zijn ecologische niche en wordt hij bijgevoerd. De kokmeeuw houdt van warm water en zoekt bij streng winterweer de stad op," aldus Kooijmans. De merel is ten opzichte van vorig jaar een plaats op de lijst gestegen, van de vijfde naar de vierde plaats. Ook landelijk is de merel bezig aan een comeback.

In Amsterdam deden 1510 mensen mee aan de nationale vogeltelling. Zij telden 21.523 vogels.

De resultaten verschillen nogal per wijk. Waar in de ene wijk de kokmeeuw veruit bovenaan staat, voert in een andere wijk de kauw of het roodborstje de boventoon. Landelijk deed dit jaar een recordaantal mensen mee aan de telling: ruim 77.000.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden