Column

De koning spreekt: 'Het volk! Ze wachten maar even'

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

"Het volk wacht, majesteit."

"Het volk! Het volk! Ze wachten maar even. Ooit een koning gezien die iets te vroeg of op tijd was? Nee. Koninklijk te laat zijn hoort bij mijn taak."

"Tuurlijk, Majesteit. Heeft u de troonrede?"

"Je bedoelt dat vod dat al die ambtenaren hebben geschreven en waar Rutte zijn fiat aan heeft geschonken en waarin ik overduidelijk mezelf niet mag zijn? Ja, die heb ik bij me. En ik weet al de kritiek!"

"Dat u een voortreffelijk vorst bent, Majesteit."

"Hou op met je geleuter. Nee, een deel zal zeggen dat ik dikker ben geworden, dat ik nog steeds geen goede voordracht heb, dat ik raar in de camera keek, en een ander deel zal zeggen dat het allemaal weer mooi was. De monarchie is het wormvormig aanhangsel van een natie die we hebben weggegeven aan een Europa dat op ons land neerziet omdat ze vinden dat we een te grote mond hebben voor ons formaat. Wij worden langzaam omgevormd tot de plee van Europa."

"De meerderheid houdt van u en uw vrouw, Majesteit."

"De meerderheid... Wij vorsten weten dat we omgebracht worden door een meerderheid, gedood door een minderheid en vermoord door een eenling. In onze democratie heeft de meerderheid mij het zwijgen opgelegd. Ik spreek met de mond van de minister. Ik lieg zijn gelogen woorden en juich als een circuszeehond voor de democratie."

"U moet naar de koets, Majesteit... U moet naar het volk zwaaien."

"Ik wou dat ik ze weg kon wuiven. Ik moet naar de jacquets en de hoeden. Londen heeft Ascot, wij hebben Prinsjesdag, waar de toques van de dames gepolitiseerd zijn. Ze dragen geen hoed, maar een gaspijp, omdat ze medelijden hebben met Groningen, of ze dragen een hoedje gevouwen van dividendbelastingpapier, of ze dragen een grote plee op hun kop, waarom weet ik niet, maar een plee staat ze nog het beste, vooral als ze een ketting om hun nek hebben hangen waarmee ik zou kunnen doortrekken. Dutch Design is wat betreft de hoeden op Prinsjesdag Hollandse Wansmaak."

"Majesteit, de minister-president laat vragen waar u blijft..."

"De minister-president kan de koninklijke pot op, die bevindt zich bij binnenkomst meteen rechts. Minister-presidenten denken dat zij koning zijn omdat ik hun gesanctioneerde woorden spreek. Maar weet, lakei, elke stamel is een vloek van mij."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden