PlusReportage

De koning op werkbezoek in Zuidoost: 'Dat is die man van de koningin!'

Koning Willem-Alexander was dinsdag op werkbezoek in Amsterdam en reisde - met de metro - naar Zuidoost. De inwoners maakten van hun hart geen moordkuil. 'Ik ben republikein, maar u bent de enige op wie ik een beroep kan doen.'

Een selfie met koning Willem-Alexander in de metro naar Zuidoost. Beeld anp
Een selfie met koning Willem-Alexander in de metro naar Zuidoost.Beeld anp

Een koning maakt wat mee in de metro. "Daar gaat ons geld," zegt een man tegen zijn vrouw. Maar er is vooral veel hartelijkheid. "God bless," roept een Afrikaanse vrouw in het voorbijgaan.

Een man drukt de hand van de koning en geeft hem ook nog een klap op de schouder. Overal gaan mobiele telefoons omhoog. Twee meisjes vragen of ze een selfie met hem mogen maken. Willem-Alexander lacht: "Alleen als je het niet verder vertelt."

Echt informeel
Eens in de paar maanden brengt de koning een informeel bezoek aan een gemeente in het land, en dinsdag was Amsterdam aan de beurt, of beter: Amsterdam-Zuidoost.

Informeel is ook echt informeel. Er was een korte stop bij de Stopera om burgemeester Eberhard van der Laan op te pikken en daarna ging de wandeling naar het metrostation bij de Hortus om daar de tram naar Ganzenhoef te pakken.

Daar bleek: de koning heeft gewoon een chipkaart op zak. Het ding zit wel in een mapje.

Amsterdamse opmerking
Het voordeel van zo'n informeel bezoek is dat de mensen op straat niet de tijd krijgen om te verkrampen in het vooruitzicht van een ontmoeting met de vorst.

In de metro begint een meisje te gillen: "Dat is die man van de koningin."

Ter hoogte van het station Wibautstraat maakt de koning een uiterst Amsterdamse opmerking over de aanleg van de Noord/Zuidlijn, en daar moet de burgemeester veel harder om lachen dan het protocol voorschrijft.

De koning heeft gewoon een chipkaart op zak. Beeld anp
De koning heeft gewoon een chipkaart op zak.Beeld anp
Het was een informeel bezoek van de koning. Beeld anp
Het was een informeel bezoek van de koning.Beeld anp

In jongerencentrum No Limit naast het winkelcentrum Ganzenpoort wachten vijf moslims, een wijkagent en een schaal met tien muffins op het hoog bezoek.

Jongere generatie
Het gesprek gaat over de belangrijke rol die de Taibah-moskee speelt in de wijk. "Meer dan twintig culturen komen daar samen om te bidden," zegt Mohamed Gaffar, de Surinaamse oprichter van het gebedshuis in de K-buurt. "We zijn dag en nacht open en er zijn nooit problemen."

Alle gesprekspartners steken om de beurt en uitgebreid de loftrompet over de moskee. Een Nigeriaanse rijschoolhouder met de bijnaam Ali Baba vond na zijn overkomst naar Amsterdam in de moskee vaste grond onder de voeten. "Het is als familie. Maar de moskee zorgt ook voor niet-moslims. Een keer in de week maken we warm eten voor daklozen en mensen zonder werk uit de buurt. Dat is een dure grap, maar zij zijn welkom."

Elders in het gebouw wacht een jongere generatie op de koning, en al snel wordt duidelijk dat hier geen geruststellende woorden gaan worden gesproken.

Kersttoespraak
Een voor een leggen de sprekers grote problemen op tafel: het etnisch profileren door de politie, de onderadvisering van jongeren in het onderwijs, de discriminatie op de arbeidsmarkt en, in het algemeen, het gebrek aan politieke leiders die de moed hebben om racisme en discriminatie klip en klaar te veroordelen.

Gastvrouw Dionne Abdoelhafiezkhan tot de koning: "Wij zitten hier om met u te praten, maar heel veel jongeren willen helemaal niet meer aan tafel zitten. Zij hebben geen enkel vertrouwen meer in de politiek. U bent de vader van alle Nederlanders. U kunt een signaal afgeven."

De koning verwijst naar zijn laatste kersttoespraak, maar het gezelschap vraagt om een harde uitspraak. Cemil Yilnas: "Ik ben republikein, maar u bent de enige op wie ik een beroep kan doen."

De koning zegt van alles, maar dat mag niet in Het Parool.

Burgemeester Van der Laan krijgt een reprimande omdat hij Zwarte Piet stapsgewijs wil laten verkleuren tijdens de intocht. De burgemeester werpt tegen dat hij ook te maken heeft met de miljoen voorstanders van de traditionele begeleider van Sinterklaas, maar de tafel ziet niets in gepolder. "Iets deugt of iets deugt niet," zegt Abdoelhafiezkhan. "Als het niet deugt, moet het gewoon worden afgeschaft."

Bekijk de volledige fotoserie: Koning Willem-Alexander in de Bijlmer

Nog maar een keer een selfie. Beeld anp
Nog maar een keer een selfie.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden