'De KNVB vindt het kennelijk moeilijk om het woord royement uit te spreken'

Scheidsrechter Hans van der Liet heeft zichzelf in de problemen gebracht door uitspraken op Facebook. Zijn werkgever United Trust stond in zijn recht om hem hierop aan te spreken. Maar mocht de KNVB dreigen hem te royeren?

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

Het staat niet letterlijk in de brief van de KNVB aan scheidsrechter Hans van der Liet, maar de boodschap is duidelijk. Als hij zich kwetsend en beledigend blijft uiten op sociale media, wordt hij geroyeerd. Of in de woorden van de voetbalbond: 'Mocht dit niet het geval zijn, dan zullen wij moeten overwegen of een lidmaatschap bij de KNVB in onze ogen nog wenselijk is.'

Advocaat Sander Schouten vindt het een rare zin. Met zijn kantoor AMS Advocaten heeft hij geregeld arbeidsrechtzaken in behandeling waarbij het gebruik van sociale media de reden voor ontslag is. 'De KNVB draait eromheen en vindt het kennelijk moeilijk om het woord royement uit te spreken.'

Danny Mekic vindt de brief ook niet sterk. Hij is internetjurist en maakt met zijn bedrijf NewTeam onder andere protocollen voor bedrijven voor het gebruik van sociale media. 'De uitspraken worden niet specifiek genoemd. Je zou verwachten dat een grote organisatie als de KNVB nauwkeuriger te werk gaat.'

In de problemen
Van der Liet is zeker niet de eerste die in de problemen komt na uitlatingen op sociale media. In 2010 moest districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe aftreden, omdat ze op Twitter onder andere de PVV 'fascistisch' had genoemd. VVD-politicus Arend Jan Boekestijn noemde Chinezen op Twitter 'spleetogen'. Voor hem had die uitspraak geen gevolgen. Hij bood zijn excuses aan en mocht Tweede Kamerlid blijven.

Er is een verschil tussen deze twee voorbeelden en Van der Liet: Dijksman en Boekestijn waren in dienst. Van der Liet is lid van de KNVB door zijn lidmaatschap bij de Amstelveense voetbalclub RKAVIC. Daarnaast is hij sinds twee jaar voorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Amsterdam, een onafhankelijk orgaan dat samenwerkt met de KNVB.

Volgens Schouten mocht de voetbalbond Van der Liet een brief sturen. 'Iemand iets verzoeken is toegestaan. Je mag, tot een bepaalde hoogte, alles aan iemand vragen.'

Vrijwilliger
Wat er moet gebeuren als een vrijwilliger - zoals Van der Liets rol te interpreteren valt - geen gehoor geeft aan een verzoek, is onduidelijk. De spelregels als het om een werkgever en werknemer gaat, zijn een stuk helderder. Die zijn vaak vastgelegd in een arbeidsovereenkomst of huishoudelijk reglement. Als een werknemer te ver over de schreef gaat, kan een werkgever tot ontslag overgaan.

Van der Liet blijkt in dat geval wel bereid zich aan te passen. Van zijn werkgever United Trust, een financiële dienstverlener, mag hij niet meer van zich laten horen op sociale media. Waarschijnlijk is dat de reden dat zijn Facebookpagina niet langer toegankelijk is. United Trust heeft ook 'andere maatregelen' genomen. Welke dat zijn, is niet duidelijk. Maar de kans is groot dat zijn werkgever de druk behoorlijk heeft opgevoerd.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden