Plus

De Kleine Komedie viert verjaardag met ode aan het Franse verleden

De Kleine Komedie bestaat 230 jaar en viert dit door een ode te brengen aan zijn Franse verleden met eenakters van Jean-Paul Sartre en Georges Courteline en liedjes van Édith Piaf.

Youp van 't Hek in 1988 op het podium van De Kleine Komedie om actie te voeren voor behoud van het theater. Beeld Peter Elenbaas

Directeur Vivienne Ypma (57) realiseerde zich na de grote verbouwing van vijf jaar geleden dat er meer met het gebouw van De Kleine Komedie kan worden gedaan.

"We hebben maar één zaal," zegt Ypma, "en dat is de grote zaal, met vijfhonderd stoelen. Maar we hebben wel een heel bijzonder gebouw waar je ook andere dingen kunt doen. Toen heb ik bedacht: het is leuk om 's avonds laat of op zondagmorgen of zelfs in de lunchpauze andere programma's in het pand te produceren."

Franse eenakters
Het theater aan de Amstel dat we nu kennen als De Kleine Komedie werd 230 jaar geleden geopend als het Franstalige Théâtre Français sur l'Erwtenmarkt.

Het Franse programma dat in het leven is geroepen voor de verjaardag sluit perfect aan bij de geschiedenis van het gebouw. "Ik vind het leuk soms iets te doen voor het pand zelf," vertelt Ypma.

"We werken nu al voor het derde seizoen samen met het Braamtheater en na overleg met hen besloten we een aantal Franse eenakters op te voeren. Ik wilde het pand voor het publiek breder toegankelijk maken dan we dat normaal doen én aandacht geven aan stukken die anders misschien niet meer zo veel gespeeld zouden worden. We geven het pand én het publiek een cadeautje door er op andere plekken iets mee te doen, met andere stukken dan we normaal gesproken laten zien."

Menselijke
Ypma stelt dat de functie van het gebouw sinds de oprichting in essentie niet veel is veranderd. "In feite gebeurt er precies hetzelfde. We richten ons op cabaret en op kleinkunst en op theaterconcerten. Er zijn nu veel meer vormen waarin theatermakers laten zien hoe zij in de wereld van vandaag staan of hoe ze zich daarin bewegen."

"De vorm is veranderd, de boodschap blijft hetzelfde. Teksten van drie-, vier- of vijfhonderd jaar geleden gaan over jaloezie, hebzucht, verloren liefdes, armoede. En nu nog. De menselijke emotie is nog steeds hetzelfde als 230 jaar geleden."

Hanneke Braam (37), oprichter en artistiek leider van het Braamtheater, dat het jubileumprogramma verzorgt, is blij dat er weer toneel in De Kleine Komedie te zien zal zijn.

"Voor mij liggen toneel en cabaret helemaal niet zo ver uit elkaar. Ik regisseer beide en het gaat eigenlijk allemaal over het voorhouden van een spiegel en zelfspot. Daar kwamen mensen 230 jaar geleden ook voor, om om hun eigen gedragingen te lachen."

230

De Kleine Komedie is het oudste theater van Nederland en begon in 1786, nu 230 jaar geleden, als het Théâtre Français sur l’Erwtenmarkt.

Braam wil proberen het theater weer toegankelijk te maken. Er wordt geconstateerd dat mensen steeds minder naar theater gaan. De focus bij de aanpak van dit probleem moet liggen op het veranderen van de aanpak, zegt ze.

"Ik vind het ook moeilijk om me op een toneelstuk van drie uur te concentreren, terwijl theater mijn grote liefde is. De stukken van Jean-Paul Sartre en Georges Courteline zijn klassiek, maar wij laten juist de tijdloosheid van zo'n toneelstuk zien door het in een andere setting te plaatsen."

"We ontdoen de stukken van alles, van het decor en de opsmuk. Het enige wat wij nodig hebben is een goede tekst en goede acteurs, verder niets. We laten de magie van het theater voor zich spreken."

Unieke ervaring
Het publiek zit tijdens dit speciale programma niet in de zaal, maar op de trappen van de foyer en het krijgt zelfs een plekje op het podium. "Een unieke ervaring omdat je als publiek door het gebouw struint," zegt Braam.

"Het eerste stuk, dat van Courteline, wordt gespeeld in de foyer, waar je binnen komt. Dat is echt een dijenkletser, Courteline is ontzettend uitbundig en geestig; we beginnen met humor. Daarna moet het publiek langs de coulissen om op het toneel terecht te komen."

"Het brandscherm is dan nog dicht, waardoor je niet meteen weet waar je bent. Juist daar wordt Sartres beroemde eenakter gespeeld: Met gesloten deuren. Dit is weer een stuk filosofischer. We sluiten af met de liedjes van Édith Piaf, waarbij het brandscherm opkomt. Dan zie je de jarige Kleine Komedie in al z'n glorie."

Het jubileumprogramma Théâtre Français sur l'Erwtenmarkt wordt 12 tot en met 15 oktober elke dag om 12.30 uur opgevoerd.

Het enige dat wij nodig hebben is een goede tekst en goede acteurs. Verder niets Beeld Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden