De Kinderboekwinkel zoekt een nieuwe eigenaar

De Kinderboekwinkel aan de Rozengracht was in 1975 de eerste kinderboekwinkel van Nederland. De vraag is hoe lang de winkel nog blijft bestaan. De zaak staat te koop.

Desiree Schouteten
De Kinderboekwinkel Beeld Google Streetview
De KinderboekwinkelBeeld Google Streetview

"Ik weet zeker dat er iets van te maken valt; we hebben een fijne klantenkring en verkopen nog steeds. Het enige wat we nodig hebben is tijd en een beetje geld," aldus Aby Hartog, manager van De Kinderboekwinkel, de oudste gespecialiseerde kinderboekenwinkel van het land. Dat beetje tijd en geld, daar ontbreekt het helaas aan en dus staat de gehele winkel ter overname aangeboden.

De Kinderboekwinkel werd opgericht door Rietje en Guillaume Nivard en in 2014 overgenomen door uitgeverij De Wakkere Muis. Deze overname zorgde voor financiële voordelen, maar onder andere gebrek aan tijd maakt dat eigenaresse van de uit­geverij, Iris Mollinger, de keuze heeft moeten maken tussen De Wakkere Muis en De Kinderboekwinkel.

"De winkel staat nu vier maanden te koop. Eerst hebben we ons eigen netwerk ingeschakeld: vrienden, schrijvers en collega's die al in het bezit van een boekhandel zijn," zegt Hartog.

Het leverde reacties op, maar geen kopers. De Kinderboekwinkel, met ruim 3500 titels op de planken, besloot vervolgens de overname via vak­bladen, online kanalen en het etalageraam naar buiten te brengen. "Het A4'tje op het raam zorgt ervoor dat we een ander gesprek hebben met klanten: ze maken zich zorgen."

Menig boekhandelaar heeft in de afgelopen jaren de deur moeten sluiten vanwege de veranderende markt en de online concurrentie van webshops. "Ook wij hebben er last van. De marge op boeken is niet groot en een boek is online snel besteld," zegt Hartog.

Advies voor iedereen
En toch heet Pluk met zijn rode kraanwagen bij de ingang nog elke dag vele kinderen, ouders en grootouders welkom. Op de planken bewijzen het werk van Annie M.G. Schmidt en de avonturen van de tweeling Hielke en Sietse en hun Kameleon nog maar eens de waarde van een goed kinderboek.

Ook voor de niet-geijkte uitgaven kun je bij De Kinderboekwinkel terecht. "Wij bieden een markt voor schrijvers van wie de boeken nergens anders worden verkocht, zelfs niet online. Daarbij lezen we de meeste boeken zelf, om zo de klant het beste te kunnen adviseren," zegt Hartog. "Wij mogen ons oprecht gespecialiseerd noemen. Dat waren we in 1975 al, en dat zijn we volgend jaar hopelijk nog steeds."

3500

De Kinderboekwinkel heeft ruim 3500 titels op de planken staan.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden