Opinie

'De kiezer heeft recht op IQ-scores van politici'

Het IQ is essentieel voor het uitvoeren van politieke functies. Daarom zou het een rol moeten spelen bij de aanstelling van premiers, betoogt psycholoog en universitair docent Jan te Nijenhuis in dit opiniestuk.

De IQ-test voorspelt het beste of iemand geschikt is voor een zware functie ¿ zoals het besturen van een land.Beeld getty

Tienduizenden studies laten zien dat IQ-tests, die de intelligentie van mensen in beeld brengen, verreweg de beste voorspellers zijn van school- en werkresultaten. De IQ-test voorspelt het beste voor zware managementfuncties.

Daarom had GroenLinks een aantal jaren geleden het uitstekende idee om bij de beoordelingsprocedure voor aspirant-Kamerleden een IQ-test af te nemen. Wat heb je aan een Kamerlid dat wetsvoorstellen en ingewikkelde financiële constructies niet begrijpt? Lijsttrekkers zouden hun IQ-score op het stemformulier moeten vermelden.

Zware functie
Het premierschap is een van de zwaarste functies in Nederland. De premier moet elke week koffers vol taaie stukken lezen. Hij moet beslissingen nemen over complexe onderwerpen, waarbij honderden miljarden euro's op het spel staan. Hij moet leidinggeven aan ministers, staatssecretarissen en topambtenaren, die vrijwel zonder uitzondering hoogbegaafd zijn.

Om in een dergelijk gezelschap gezag af te dwingen moet je zelf een snelle denker zijn. Een IQ van 130 is het minimum voor het premierschap van Nederland. Nederlanders hebben gemiddeld een IQ van 100. Slechts 2 procent heeft een IQ van 130 of hoger.

Sommige recente Amerikaanse presidenten moesten IQ-tests maken voor ze aan een studie aan een topuniversiteit mochten beginnen. ­George W. Bush had een IQ van 137. Bill Clinton: 139.

Niet alleen democratisch gekozen politici hebben een hoog IQ. De nazikopstukken werden, voordat velen in Neurenberg ter dood werden veroordeeld, getest en een groot deel bleek hoogbegaafd te zijn: Arthur Seyss-Inquart had een IQ van 141 en Hermann Göring een van 138. Franz von Papen scoorde 134. Van Adolf Hitler zijn geen IQ-scores bekend, maar hij stond bekend als een snelle denker.

Wil je als leider een linkse, rechtse, dan wel fascistische droom realiseren, dan heb je een hoog IQ nodig.

Hoogbegaafd
Er is een scenario denkbaar waarin de volgende strijd voor het premierschap gaat tussen Mark Rutte (VVD) en Thierry Baudet (FvD). Rutte maakte een bliksemcarrière in de politiek: op z'n 21ste voorzitter van de JOVD, op z'n 35ste staatssecretaris en op z'n 39ste leider van de VVD. In een recent verkiezingsdebat liet de premier een steek vallen en dat viel op, omdat hij altijd zo scherp als een mes is.

Baudet rondde twee studies af, promoveerde onder twee vooraanstaande hoogleraren en publi­ceerde meerdere boeken. Beide heren zijn zonder enige twijfel hoogbegaafd.

Jan te NijenhuisBeeld .

Jan te Nijenhuis
Psycholoog en universitair docent die aan de Vrije Univer­siteit doet onderzoek naar intelligentie.

Eerder hebben andere politici zich aangediend als mogelijke premier. Rond 2012 leek het er een tijdje op dat de SP de grootste zou worden bij de verkiezingen. Lijsttrekker Emile Roemer had onze nieuwe premier kunnen worden. De jonge Roemer begon op de mavo (gemiddeld IQ 100), ging verder op de havo (gemiddeld IQ 110) en is niet minder dan drie keer blijven zitten.

Scholieren die één keer doubleren hebben een gemiddeld IQ dat 10 punten lager ligt dan het IQ van scholieren die niet doubleren. Roemer ging daarna naar de pedagogische academie (gemiddeld IQ ongeveer 100). Een voorzichtige schatting van het IQ van Roemer is ongeveer 100 en dat maakt hem ongeschikt als premier.

Wat let de andere partijen om de beoordelingsprocedure van GroenLinks over te nemen en de score van hun lijsttrekker op een goede IQ-testbatterij openbaar te maken?

Vanzelfsprekend is een hoge intelligentie niet het enige selectiecriterium voor het premierschap: de premier moet over vele vaardigheden beschikken. Het is aan de kiezer om de IQ-informatie het juiste gewicht te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden