Karin Spaink Beeld Wolff
Karin SpainkBeeld Wolff

De kieslijst is heilig

PlusColumn

'Maar dat is toch niet democratisch?', protesteerde een collega toen ie hoorde dat Henk Otten van plan was zijn aankomende ­Senaatszetel te houden, ook al zou hijzelf tegen die tijd mogelijk uit het Forum voor Democratie zijn gezet. 'Die zetel is toch niet van hem, maar van de partij?'

Die kennis had het bij het ­verkeerde eind: die zetel is ­namelijk wel van Otten persoonlijk en expliciet niet van enigerlei partij - en dat hebben we juist uit puur democratische overwegingen zo geregeld.

Parlementaire vertegenwoordigers worden, zoals dat ­plechtig heet, 'zonder last of ruggespraak' gekozen: à titre personnel. Eenmaal als ­volksvertegenwoordiger ­benoemd hebben ze alle vrijheid om hun eigen stem te bepalen, en daarbij desnoods tegen hun fractie in te gaan. De partij die hen kandidaat heeft ­gesteld, kan niet voorschrijven hoe ze moeten stemmen.

Dat maakt de aanstelling op persoonlijke titel tot een ­krachtig wapen tegen kadaverdiscipline. Anders zou elke ­partijtop bij moeizame interne debatten of afwijkende opinies uiterst effectief kunnen dreigen: verplicht met de meute mee­stemmen jij, anders gooien we je eruit en benoemen we iemand anders in jouw plaats, iemand die wél gehoorzaam is.

De benoeming op persoonlijke titel garandeert volksvertegenwoordigers hun politieke ­vrijheid. Wordt intern een kwestie op de spits gedreven, dan kun je als Kamerlid of raadslid besluiten: ik sta pal.

En als ze me eruit flikkeren, houd ik recht op mijn zetel, en verdedig ik mijn principes voortaan desnoods als eenlingsfractie. Dat je zetel niet van de partij is, helpt je om je rug recht te kunnen houden.

Het recht om als kiezer een voorkeursstem uit te brengen, is op hetzelfde principe gestoeld. Je stemt weliswaar op een partij, maar kunt daarbinnen voor een specifieke kandidaat kiezen. ­Bijvoorbeeld omdat je wilt dat er meer vrouwen in de Kamer ­komen, omdat je een bepaalde stroming of opvatting binnen de partij van je voorkeur wilt steunen of wat dies meer zij.

Zijn er voldoende mensen die precies hetzelfde doen, dan ­prevaleren de voorkeursstemmen: de lijstvolgorde die de ­partij eerder heeft vastgesteld, wordt zo door kiezers met het rode potlood in de hand bijgesteld.

Wat de kwestie Otten interessant maakt, is dat ie nog niet eens is verkozen - maar het FvD heeft hem wel bovenaan de ­kieslijst gezet. En die kieslijst is heilig. Moet je maar beter opletten wie je erop zet.

Daarnaast vertegenwoordigt Otten een belangrijke, dissidente stroming binnen het FvD: zeer rechts, maar - anders dan de baas van het hele spul - niet neigend naar het fascisme. Ik kan me buitengewoon goed voorstellen dat Otten, als exponent van de gematigder tak van de partij, daarom des te stelliger voornemens is zijn zetel niet op te geven.

Juist nu niet - nu dat conflict tussen rechts en extreemrechts ook intern op scherp is komen te staan, doordat dezelfde Otten daarin positie koos.

Reageren? k.spaink@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden