De Key vindt criminaliteit Venserpolder toch meevallen

AMSTERDAM - Is woningbouwcorporatie De Key onder druk gezet door stadsdeelbestuurder Els Verdonk van Zuidoost, die de directeuren van de woningbouwcorporaties bijeenriep? Woensdag meldde De Key dat de wijk Venserpolder in Zuidoost een lustoord dreigt te worden voor criminele activiteiten als drugshandel, wapenhandel, hennepkwekerijen en huisjesmelkerij.

Een dag later nam De Key in een door het stadsdeel Zuidoost opgesteld persbericht afstand 'van het beeld dat door de media is opgeroepen over de wijk'.

Onder druk gezet dus? Nee, zegt Jaap van Gelder, directeur van De Key. ''We zijn gestopt met de verkoop van huurwoningen omdat ze gebruikt worden voor criminele activiteiten. Verdonk en ook wij zijn geschrokken van de manier waarop een neutrale mededeling over onze beleidswijziging is geïnterpreteerd. De kop in Het Parool was: Venserpolder in criminele handen.''

Tamara Hagbi, regiomanager van De Key in Zuidoost, zei woensdag dat de wijk 'steeds verder dreigt af te glijden in de criminele sfeer'. ''Wat je hoopt is dat de huizen in handen komen van jonge gezinnen, opdat een bloeiende wijk ontstaat. Maar dat gebeurde in Venserpolder niet.''

En Hagbi vervolgde: ''De uitstraling hiervan op de wijk is niet goed. Soms worden huizen niet als woning, maar als opslagruimte gebruikt. Ook wonen meer mensen of gezinnen op één adres, wat duidt op huisjesmelkerij. De leefbaarheid vermindert, de werkloosheid stijgt, het gemiddelde inkomen daalt. ''

In het door Zuidoost opgestelde persbericht van gisteren wordt verwezen naar een onderzoek van de dienst Wonen en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties waaruit blijkt 'dat de waardering van bewoners voor hun buurt is toegenomen'.

Zijn de ondervraagden soms de tevreden criminele bewoners? Van Gelder: ''Die gegevens zijn van 2006-2007. Ik weet niet of uit de cijfers van 2008 blijkt of de leefbaarheid stabiliseert of slechter is geworden.'' (ROB ROMBOUTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden