De Key verhoogt huur ateliers: 'Ik kan nu de bijstand in'

Kunstschilder Leo Wijnhoven (56) moet uit zijn atelier vertrekken nu zijn huur plots is verdubbeld.

Maxime Smit
In het atelier van Leo Wijnhoven staan achthonderd kunstwerken Beeld Rink Hof
In het atelier van Leo Wijnhoven staan achthonderd kunstwerkenBeeld Rink Hof

Elke ochtend loopt Leo Wijnhoven vanaf zijn eenkamerwoning aan de Lijnbaansgracht naar zijn atelier op de Egelantiersgracht. Hij zit al 27 jaar in dit atelier, maar per 1 oktober houdt dat op. Woningbouwvereniging De Key heeft plotseling de huur opgezegd en dat ging, vindt Wijnhoven, op een zeer merkwaardige manier.

"Ik had De Key een e-mail gestuurd omdat ik de stookkosten ineens zo hoog vond," vertelt de kunstenaar. "Ik kreeg een e-mail terug waarin niet werd ingegaan op mijn vraag. Wel werd - vanuit het niets - gezegd dat mijn huur per oktober van 315 euro naar 550 euro per maand wordt verhoogd en of ik daarmee akkoord ga."

Aangetekende brief
Wijnhoven antwoordde dat hij daar helemaal niet mee akkoord gaat, omdat hij een huur van 550 euro exclusief (dus in de praktijk circa 650 euro per maand) niet kan betalen. Op 2 augustus, een paar dagen later, kreeg Wijnhoven een aangetekende brief waarin De Key de huurovereenkomst van Wijnhoven per oktober opzegt.

"Ze zeiden me dat ze de huur marktconform willen maken, maar voor mij betekent dat het einde van mijn kunstenaarschap. Dan kan ik me bij de bijstand aanmelden."

Niet netjes
Wijnhoven is aan zijn 48 vierkante meter tellende atelier gekomen via Cawa, de gemeentelijke organisatie die kunstenaars voor een lage prijs koppelt aan werkruimte.

Gemiddeld is de huurprijs van zo'n ruimte 350 tot 400 euro exclusief, zegt een medewerker van Cawa. Hij vindt de plotselinge verhoging van De Key niet netjes, maar stelt dat het de woningbouwvereniging vrij staat om dit te doen. "Het zijn geen panden van de gemeente. De verhuurder bepaalt."

Volgens Leo Wijnhoven jaagt De Key kunstenaars de stad uit. "Ik verkoop de laatste jaren gemiddeld twee grote werken per jaar. Die leveren gemiddeld tussen de tweeduizend en drieduizend euro op. Met een marktconforme huur kunnen kunstenaars hier niet blijven."

Advocaat
Gedurende zijn carrière schilderde Wijnhoven duizend werken, waarvan hij er tweehonderd heeft verkocht. In zijn atelier staan de overige achthonderd stukken. Waar hij die op termijn moet laten, weet hij niet. Een vriend heeft aangeboden ze voorlopig bij hem thuis te zetten. Nieuw werk maken kan Wijnhoven niet als hij in de bijstand belandt. "Ik mag dan niets verkopen."

Wachten op een nieuwe plek is geen optie. "De wachtlijst van Cawa is lang," zegt Wijnhoven. "Ateliers zijn nog schaarser dan woningen."

De kunstenaar wil met behulp van een advocaat proberen om ateliers in de wet te laten opnemen als een '290 bedrijfsruimte'. Dat zijn ruimtes die afhankelijk zijn van hun locatie voor succes.

Meer rechten
Huurders van dergelijke plekken hebben meer rechten om tegen huurverhoging te protesteren. Wijnhoven: "Veel van mijn vaste kopers wonen hier in de buurt. En de goede galeries zitten allemaal hier."

Wijnhoven hoopt met zijn rechtszaak ook andere kunstenaars te helpen. Naast zijn atelier zitten nog vijf ateliers, waarvan al één andere huurder ook moet vertrekken.

"Ik denk dat De Key hier woningen van wil maken," zegt Wijnhoven. "Dat levert natuurlijk veel meer geld op. Maar het is belangrijk om kunstenaars in de stad te houden. Ik doe dit voor alle kunstenaars."

Reactie De Key

De Key zegt de huur van ateliers te mogen verhogen. De Key wil zich nog meer richten op haar kerntaak: sociale huur.

"De opbrengst van bedrijfsruimtes zoals ateliers kunnen we daarin investeren," aldus een woordvoerder. De SP heeft raadsvragen gesteld over de situatie van Wijnhoven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden