De Key staat Airbnb toe in sociale huurhuizen

Woonstichting De Key wil bewoners van sociale huurwoningen toestaan hun woning te verhuren via Airbnb. Er komt een proef waarbij studenten hun huis maximaal 30 dagen per jaar mogen verhuren.

De Key start een proef waarbij studenten hun huis 30 dagen per jaar mogen verhuren Beeld ANP
De Key start een proef waarbij studenten hun huis 30 dagen per jaar mogen verhurenBeeld ANP

De Key is de enige woningcorporatie die bewoners van sociale huurwoningen in staat wil stellen ook geld te verdienen via vakantieverhuur.

Het verairbnb'en van sociale huur ligt gevoelig omdat de huur ervan kunstmatig laag wordt gehouden om mensen met minder geld in staat te stellen geschikte woonruimte te vinden in de stad.

Volgens directievoorzitter Leon Bobbe van De Key is het niet eerlijk dat sociale huurders niet mogen bijverdienen door vakantieverhuur.

"Het is waar dat onze huurders ondersteund worden, maar we vergeten vaak dat kopers aan de lopende band subsidies krijgen. Denk aan de hypotheekrenteaftrek."

Van der Laan
De Key werkt al enige jaren aan een manier om vakantieverhuur in sociale huurwoningen mogelijk te maken. De woonstichting voelt zich gesterkt door de woorden van burgemeester Eberhard van der Laan, die dinsdag stelde dat sociale huurders ook zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb.

Van der Laan zei dat deze huurders wel de lasten, maar niet de lusten van het toenemende toerisme in de stad ondervinden.

De opmerkingen van Van der Laan zijn opmerkelijk omdat Airbnb wereldwijd onder druk lijkt te staan. Onder meer in steden als Berlijn, Barcelona, Parijs en New York hebben het vakantieverhuurplatform de duimschroeven juist aangedraaid.

Controleren
De proef van De Key moet uitwijzen op welke manier de vakantieverhuur mogelijk zou zijn. De corporatie kiest bewust eerst voor studentencomplexen, omdat dit een relatief gemakkelijk te controleren omgeving is.

In principe zouden alle huurders hun huis moeten kunnen verhuren aan toeristen, maar als er sprake blijkt van overlast, kan de toestemming ook weer worden ingetrokken.

Het voorbeeld van De Key en de oproep van Van der Laan krijgen geen navolging, zegt Egbert de Vries, directeur van AFWC, de vereniging van Amsterdamse woningcorporaties.

"Ik zie geen zieligheid voor sociale huurders omdat zij niet profiteren van toerisme. Ze profiteren al door hun betaalbare huur." Hij wijst ook op het enorme aanbod aan Airbnb in de stad en het misbruik dat wordt gemaakt van vakantieverhuur.

Stadgenoot niet blij
Corporatie Stadgenoot is 'niet zo blij met de uitspraak van de burgemeester. Het verbod op Airbnb voor sociale huur is een principieel punt voor Stadgenoot, zegt woordvoerder Pim de Ruiter. "We houden daaraan vast."

Ook vanuit de gemeenteraad krijgen De Key en Van der Laan geen steun. Linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA begrijpen het argument dat sociale huurders alleen de lasten ervaren van het massatoerisme. Maar ze achten de tijd niet rijp voor opheffing van het verbod, zolang de stad geen probaat middel heeft tegen de uitwassen van Airbnb.

D66 en VVD hebben juist principiële bezwaren tegen Airbnb in sociale huurwoningen vanwege de subsidiëring van sociale huurwoningen. "Dan is het vreemd als die mensen met die gesubsidieerde woning geld gaan verdienen," aldus Daniël van der Ree (VVD).

Wethouder Laurens Ivens (SP), de man die eigenlijk over dit onderwerp gaat, wijst erop dat net is vastgesteld dat tot 2019 vakantieverhuur in sociale corporatiewoningen niet is toegestaan.

Hij is het wel met Van der Laan eens dat de discussie over dit verbod vroeg of laat gevoerd zal worden.

Zie ook: Interview met topman De Key: 'Huurder mag toch ook profiteren van Airbnb? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden