De Key staat Airbnb in sociale huurwoningen toch niet toe

Woningcorporatie De Key ziet af van het experiment met vakantieverhuur in sociale huurwoningen. Het Airbnb-avontuur met sociale huurwoningen in Amsterdam lijkt daarmee voorlopig van de baan.

Ton Damen en David van Unen
De woonstichting zou een experiment uitvoeren met vakantieverhuur in sociale huurwoningen, maar komt daar op terug. Beeld reuters
De woonstichting zou een experiment uitvoeren met vakantieverhuur in sociale huurwoningen, maar komt daar op terug.Beeld reuters

Dat blijkt uit een brief die directie-voorzitter Leon Bobbe aan wethouder Wonen Laurens Ivens schreef, en die in handen is van Het Parool.

De woonstichting zei op 9 juni positief te staan tegenover een experiment met vakantieverhuur in de eigen woningen, waarvan ongeveer 90 procent uit sociale huurwoningen bestaat. Er werd besloten een onderzoek te starten naar de mogelijkheden van zo'n proef, die in studentenhuizen plaats zou gaan vinden.

Bobbe noemde het in Het Parool oneerlijk dat sociale huurders niet zouden mogen bijverdienen aan vakantieverhuur.

Daar bovenop kwamen uitspraken van burgemeester Eberhard van der Laan van gelijke strekking, waardoor De Key zich gesterkt voelde. "Sociale huurders ondervinden wel de lasten, maar niet de lusten van het toenemende toerisme in Amsterdam," zei Van der Laan.

'Niet zo blij'
De aankondiging van De Key en uitspraak van Van der Laan maakten het nodige los bij collega-corporaties, de gemeenteraad en zelfs politiek Den Haag. Zo verzocht Tweede Kamerlid Roald van der Linde (VVD) minister Stef Blok een streep door de proef te zetten, en zei corporatie Stadgenoot "niet zo blij" te zijn met het plan.

In de gemeenteraad zeiden SP, GroenLinks en PvdA de argumenten van de Key en de burgemeester te begrijpen, maar de tijd nog niet rijp te vinden voor een opheffing van het verbod op Airbnb in sociale huurwoningen. Zij leken alleen praktische, maar geen principiële bezwaren te hebben tegen Airbnb.

Tot slot noemde verantwoordelijk wethouder Ivens het voorstel van zijn burgemeester een week later 'onwenselijk'.

Terugtrekken
Het is voor De Key wel reden genoeg om zich nu, nog voordat het eigen onderzoek goed en wel van start ging, terug te trekken. Dit na overleg met wethouder Ivens en de eigen huurderskoepel Arcade.

"Op grond van het verloop van deze gesprekken en van het maatschappelijk debat concludeert De Key dat er momenteel onvoldoend draagvlak is voor een experiment met vakantieverhuur," schrijft Bobbe in zijn brief. Uit fundamentele bezwaren lijkt De Key haar beslissing dus niet te hebben gemaakt.

"Vakantieverhuur blijft dus verboden bij De Key," besluit Bobbe. "Wij zullen onze huurders hierover informeren." In 2019 evalueert de gemeente het beleid op het gebied van vakantieverhuur opnieuw.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden