De Key neemt De Hallen over

AMSTERDAM - De ontwikkeling van uitgaanscentrum De Hallen wordt overgenomen door woonstichting De Key en haar ontwikkelingspoot, De Principaal.

De huidige ontwikkelaar, Burgfonds, haakt mede door de kredietcrisis af. Het Hallenproject, vooral een geesteskind van ondernemer Harry de Winter, stond maandenlang op losse schroeven.

De Key houdt nog wel een voorbehoud zolang het ministerie van Vrom en de commissarissen hun fiat nog niet aan het 'maatschappelijk-commerciële' project hebben gegeven. Ook zijn de onderhandelingen met Burgfonds nog niet in detail afgerond.

De Key trekt conform de oorspronkelijke plannen vijftig miljoen euro uit voor de ontwikkeling van het cultuur- en entertainmentpaleis in Oud-West, met een poppodium, arthousebioscoop, opnamestudio's en theater. Het terrein van de voormalige tramremise aan het Bellamyplein moet ook onderdak bieden aan circus Elleboog, een kinderdagverblijf, een hotel met zestig kamers, een bibliotheek, een restaurants en drie cafés.

Directeur Helen van Duin van De Key/De Principaal wil al in het eerste kwartaal met de bouw beginnen. "We zijn er klaar voor. Het bestek is er, het werk is aanbesteed en klaar voor de uitvoering. Bouwer Strukton staat in de startblokken. We moeten nu wel doorpakken, anders haakt Strukton alsnog af."

Eind 2010 zal de bouw voltooid zijn. Dat is te laat voor het theaterseizoen van dat jaar. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in oktober begonnen was met het werk, dat dan half 2010, nog vóór het nieuwe theaterseizoen, klaar zou zijn. Die deadline wordt volgens Van Duin niet gehaald.

De Key heeft nog geen contracten afgesloten. De huurders hebben veelal wel al een contract getekend met Burgfonds. De helft van hen heeft een definitieve overeenkomst, een kwart heeft een concept in handen en voor nog eens een kwart van de voorzieningen werd nog geen contract gesloten.

Volgens De Key zijn er genoeg gegadigden. Sommige kandidaat-huurders wachten met tekenen tot de nieuwe verhuurder, De Key dus, officieel bekend is. Burgfonds tekent geen contracten meer en De Key is nog niet bevoegd het te doen.

Met Harry de Winter is geen contract gesloten. De Key heeft ook nog geen contact met hem. (TON DAMEN)

Zo zou het moeten worden. Beeld
Zo zou het moeten worden.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden