PlusInterview

De Key: 'Huurder mag toch ook profiteren van Airbnb?'

Topman Leon Bobbe van corporatie De Key wil dat ook sociale huurders hun woning kunnen verhuren via Airbnb. "In studentencomplexen kun je greep houden op wat er gebeurt."

Marc Kruyswijk
Leon Bobbe Beeld Maarten Steenvoort
Leon BobbeBeeld Maarten Steenvoort

U wil dat ook sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor vakantieverhuur zoals Airbnb. Dat is de knuppel in het hoenderhok gooien.

"We willen gewoon een proef gaan doen; een proef waar onze huurdersorganisatie positief tegenover staat. In studentencomplexen kun je greep houden op wat er gebeurt, want dat zijn gecontroleerde omgevingen. En het is een proef, hè, onze woningen zullen niet onmiddellijk worden overstroomd door toeristen. We doen het stapje voor stapje en in nauw overleg met de bewoners."

Ik bedoelde eigenlijk dat zij al ondersteund worden: ze wonen in een huis dat ze zonder die ondersteuning vaak niet zouden kunnen betalen. Waarom is het nodig dat ze daarmee ook nog geld verdienen?

"Geef me een reden waarom mensen met een kleine portemonnee géén gebruik zouden mogen maken van mogelijkheden als Airbnb. Kopers krijgen aan de lopende band subsidies, bijvoorbeeld in de vorm van de hypotheekrenteaftrek. Mag het eventjes? Huurders zijn óók Amsterdammers. Wij kiezen voor maximaal dertig dagen per jaar, omdat dat over het algemeen het aantal vakantiedagen is."

Er komt dan een klap aan nieuwe Airbnb-woningen bij.

"Maar onze meeste woningen staan niet in de binnenstad: onze huurders zitten veelal in de wijken eromheen. Op die manier spreid je het toerisme ook nog, een van de doelen van het beleid van de gemeente."

Vreest u geen overlast?

"De meeste excessen vinden plaats in panden die zo ongeveer zijn opgezet als illegale hotels, die vooral vakantieverhuur als doel hebben. Het gaat hier om échte woningen, niet om huisjesmelkers die het geen bal uitmaakt wie er dat weekend nu weer in de woning zitten. Het interessante aan platforms als Airbnb is dat bewoners zelf bepalen wie ze toelaten."

Gaat u controleren of de huurders zich aan de regels houden?

"Natuurlijk, maar dat doen we allang. En ook de gemeente controleert, het controleapparaat is beter geworden, dus wij vonden nu de tijd rijp. En niet iedereen krijgt toestemming: als je overlast veroorzaakt, trekken we je toestemming in. En de bewoners kunnen laten weten wat ze vinden."

Helpt het dat u burgemeester Van der Laan aan uw zijde lijkt te hebben?

"Natuurlijk. We zijn blij dat de burgemeester kennelijk ook sympathiek staat tegenover ons initiatief. Tegelijk zijn wij als corporatie verantwoordelijk: wij bepalen wat we doen, niet de politiek. We realiseren ons dat we zorgvuldig moeten zijn omdat het een politiek relevant onderwerp betreft."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden