De keuze in Iran is tussen conservatief en nog conservatiever

Iran gaat vandaag naar de stembus een nieuw parlement te kiezen, maar volgens de oppositie is er helemaal geen sprake van 'een keuze'.

Sacha Kester
Oud-premier Rafsanjani brengt zijn stem uit. Beeld reuters
Oud-premier Rafsanjani brengt zijn stem uit.Beeld reuters

Zeker: er zijn meer dan 3400 kandidaten die meedingen naar een van de 290 parlementszetels en er zijn 48 miljoen stemgerechtigden die hun voorkeur vandaag mogen uitspreken. Maar als zij zoeken naar de naam van een hervormingsgezinde kandidaat, zullen ze die niet vinden. Deze zijn meer dan een jaar geleden onder huisarrest geplaatst, zitten in de gevangenis of zijn niet door de ballotagecommissie heen gekomen.

De Iraanse hervormingsgezinde pers heeft hier niet over bericht, want deze is gesloten. Net zoals non-gouvernementele organisaties als het Centrum voor de Verdediging van Mensenrechten, die is opgericht door Nobelprijswinnares Shirin Ebadi.

Desondanks wordt er vandaag een hevige strijd uitgevochten. Die gaat tussen de kampen van president Mahmoud Ahmadinejad en de Hoogste Leider Ayatollah Khamenei. Oftewel tussen conservatief rechts en ultra-conservatief rechts.

Nog steeds de baas
De religieuze leider Khamenei heeft legitimiteit nodig: hij wil laten zien dat hij nog steeds de baas is, dat hij wordt gerespecteerd en dat het volk nog steeds gelooft in de Islamitische Republiek. De economie staat er beroerd voor en dat komt deels door de westerse sancties, maar het Khamenei-kamp benadrukt dat het corrupte en incompetente bestuur van Ahmadinejad hier ook schuldig aan is.

Ahmadinejad heeft zijn onverwachte verkiezing in 2005 voor een groot deel te danken aan Khamenei, die hem bij deze presidentsverkiezingen volledig steunde. Hij bleek echter hongerig naar meer macht, en daagt de autoriteit van de Hoogste Leider steeds meer uit door bijvoorbeeld beschermelingen van Khamenei uit hun ambt te zetten - wat vervolgens weer door de Hoogste Leider ongedaan wordt gemaakt.

Religieuze plicht
De opkomst zal vandaag waarschijnlijk laag zijn, ondanks een fatwa van Khamenei dat het een 'religieuze plicht' is om te gaan stemmen. Een overgrote meerderheid van universiteitsstudenten zal de verkiezingen boycotten. Geschat wordt dat de opkomst in Teheran niet hoger zal zijn dan 15 procent.

Wat de uitslag ook is, het is zeer onwaarschijnlijk dat deze enige invloed zal hebben op de Iraanse positie wat betreft het controversiële nucleaire programma.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden