Plus

'De keurige fietsverhuurder mag ondertussen zo ongeveer niets meer'

Verhuurders mogen hun fietsen niet meer op de stoep zetten, bepaalde stadsdeel Centrum gisteren. Een aantal bedrijven zit hierdoor met de handen in het haar.

Marc Kruyswijk
Kick Winterink: 'Ik snap best dat sommige mensen zich storen aan al die huurfietsen' Beeld Charlotte Odijk
Kick Winterink: 'Ik snap best dat sommige mensen zich storen aan al die huurfietsen'Beeld Charlotte Odijk

Het is nog maar een paar jaar geleden dat Kick Winterink het rijk alleen had in de Spuistraat. Andere fietsverhuurders waren er niet en dat hij soms een stuk of tien van zijn fietsen op het loze stukje stoep voor zijn bedrijf had staan: hij zat er niemand dwars mee. Dat is nu wel anders.

"Ik snap best dat sommige mensen zich storen aan al die huurfietsen, het zijn er ondertussen wel heel veel geworden. Maar de keurige ondernemers, zoals ikzelf, mogen ondertussen zo ongeveer niets meer."

Dwangsom
Winterink reageert daarmee op de aangekondigde acties van stadsdeel Centrum om fietsverhuurbedrijven aan te pakken die hun huurwaar op straat uitstallen en daarmee vaak grote stukken schaarse stoep opsouperen. De ondernemers krijgen twee weken de tijd om de handel binnen te zetten. Als ze dat niet doen, volgt een dwangsom van duizend euro per overtreding.

In de Spuistraat bijvoorbeeld kunnen toeristen op liefst negen verschillende adressen terecht, je struikelt er letterlijk over huurfietsen.

Een straat verder, op de Nieuwezijds Voorburgwal, is de situatie niet anders. Tien, twintig, soms dertig fietsen tegelijk staan er op een rijtje, strak in het gelid.

Dat heeft twee redenen: veel bedrijven hebben simpelweg de ruimte niet om zo veel fietsen op te slaan. Daarnaast is het stallen van fietsen op de stoep een verkapte reclame-uiting.

Handelswaar
De ene fietsverhuurder na de andere gebruikt de openbare ruimte om de handelswaar onder de aandacht te brengen. Ook twee hotels op de Voorburgwal hebben de fietsen op de stoep gezet. Een medewerker van het INK Hotel: "De stoep is toch breed genoeg?" Terwijl zij het zegt, wurmt zich een groep mensen met pijn en moeite langs de obstakels.

Centrum gaat de verhuurders dus aanpakken. Maar zo eenvoudig als bestuurder Boudewijn Oranje het gisteren deed voorkomen, zal het in veel gevallen toch niet zijn.

Fun Amsterdam, een bedrijfje in een enigszins verwaarloosd keldertje in de Spuistraat dat onder meer fietsen verhuurt, heeft er tientallen op de stoep staan. Niet keurig op een rijtje, maar verspreid door de hele straat: alle fietsenrekken staan er vol mee.

Hoe we weten dat al die witte fietsen van hen zijn, vraagt een medewerkster. Omdat alle buren klagen. "We moeten onze fietsen toch ergens kwijt. In ons pand is er niet voldoende stallingsplek." En is dit wel handig? "Soms weet ik ook niet meer waar we alle fietsen hebben gelaten."

Lees ook: Centrum bant huurfiets van de stoep

850 fietsen in opslag

Bij Yellow Bike in de Nieuwezijds Kolksteeg zijn ze blij met de aangekondigde maatregelen. Hanny Kooij heeft al jarenlang praktisch al haar 850 fietsen inpandig opgeslagen.

"De stad is vreselijk druk, als iedere verhuurder dan ook nog zijn huurfietsen op de stoep gaat plaatsen, wordt het een zooitje." Af en toe voelde ze zich best een gekke henkie, dat zij zich als een van de weinige fietsverhuurders aan de regels hield. "Maar ik wilde al die negatieve energie niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden