Recensie

De kerstmarkt op het Damrak (**)

Halloween is ons al met succes door de strot geduwd en nu moeten we dus ook aan de kerstmarkt. Staan we opeens glühwein te drinken met zijn allen, dit jaar op de Damrak. Wat is de volgende stap? Jodelen?

De kerstmarkt, 'eentje met allure', is gisteren officieel geopend. 'Kerstmarkt' mogen we overigens niet zeggen. Dat woord is mettertijd besmet geraakt. Beeld Floris Lok

Het is een groot misverstand dat iets wat in het buitenland best aardig is, daarom maar meteen moet worden geïmporteerd. Pastis of ouzo - heerlijk op vakantie, thuis niet te zuipen.

De Oktoberfeesten, nog zoiets. Die hebben we ook geadopteerd. Het ziet er, mild gesproken, nogal onnozel en vooral geforceerd uit. De belangrijkste reden: het is hier München niet.

En dan nu dus de kerstmarkt. Van de organisator en het stadsdeel mogen we geen kerstmarkt zeggen. Het is wintermarkt. Vooruit, herfstmarkt, maar in elk geval geen kerstmarkt. Dat woord is besmet na de serie deerniswekkende pogingen de laatste jaren om zo'n markt in de stad te introduceren.

Daar kun je alleen maar begrip voor hebben.

De kerstmarkt nieuwe stijl - 'Eentje met allure' - staat over de volle lengte van het Damrak. We beginnen te slenteren vanaf CS, we hebben honger en dorst, dus de wil is er.

Na de warme wafels en oliebollen komen we meteen bij een stukje Marken in Amsterdam: de stand vol beschilderde klompen van een duo in klederdracht, genaamd 'Dutch old ambachten'. Knappe buitenlander die daar wijs uit wordt.

Radijsjes
Het is vooral een verwarrende markt. Kerstmutsen, speculaas en dan opeens een standje met een plastic apparaat dat radijsjes in een waaier snijdt. De stand met Venetiaanse maskers (huh?) draait soulmuziek (huh!?) en na een stand met een indrukwekkend arsenaal Franse kazen kun je voor drie euro vijf ballen gooien voor een knuffelbeer. En dan weer een stand met olijfolie, gedroogde tomaten en pesto. De sushi & wok to go staat pal naast de suikerspinnen.

Als het de bedoeling is een redelijk man kortsluiting in zijn hoofd te bezorgen, dan is deze wintermarkt nu al geslaagd, en we zijn nog niet eens ter hoogte van de Beurs van Berlage.

Ah, de stand met bratwurst en currywurst - ook in XXL - en hamburgers zo groot als ontbijtborden. Ze worden vakkundig gebraden door de Oost-Europeanen die de rest van het jaar op een fietstaxi zitten. En daar is hij dan eindelijk, de skihut met glühwein, vijf euro inclusief een scheutje amaretto.

Warme wijn. Dat smaakt dus echt alleen als de mensen om je heen Duits praten.

Naast het standje met sieraden, Zippovloeistof en schroevendraaiersets - nu wordt het langzaam een rommelmarkt - staat een zigeunerwagen met een rode loper. Binnen zit toekomstvoorspeller Anika Theunisz. Er mag maar één persoon tegelijk naar binnen. Dat is in verband met de concentratie.

Hoe ziet Theunisz de toekomst van de kerstmarkt in Amsterdam? 'Het wordt een groot succes. Dat is het al!'
Dat advies was gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden