Plus

De Keniaanse Beatrice verkocht haar lichaam voor 50 eurocent

Voor €2,50 gaat ze met je mee, voor €12,50 kan ze naar school. Met deze slogan begint Terre des Hommes dinsdag een campagne om kinderen in Kenia uit de klauwen van pedo’s te redden.

Beatrice (17 jaar) krijgt van Terre des Hommes psychosociale begeleiding en ondersteuning om haar leven weer op te pakken.
 Beeld Arie Kievit
Beatrice (17 jaar) krijgt van Terre des Hommes psychosociale begeleiding en ondersteuning om haar leven weer op te pakken.Beeld Arie Kievit

Voor 50 eurocent verkocht de Keniaanse Beatrice al op jonge leeftijd haar lichaam aan lokale mannen. Toen ze op het strand op zoek ging naar een rijke blanke toerist, werd ze gedrogeerd, in elkaar geslagen en voor dood achtergelaten.

Kinderprostitutie en kindersekstoerisme vormen een groot probleem aan de Keniaanse kust. Terre des Hommes wil met de nieuwe campagne Stop gedwongen kinderprostitutie die dinsdag begint een einde maken aan dit soort schrijnende situaties.

Een maaltijd

Van 50 Keniaanse shilling (50 eurocent) kon Beatrice net een maaltijd kopen. Of wat maandverband en een potje vaseline. Ze voelde dat ze geen andere keus had om te overleven. Iemand zei tegen haar dat als ze in haar dorp geen goede klanten kon vinden, ze naar het strand moest gaan op zoek naar witte mannen. Die betalen meer. Toen ze dat voor het eerst probeerde werd haar door een groep ‘concurrenten’ keihard duidelijk gemaakt dat het strand hun terrein was. Ze eindigde zwaargewond in een plas water.

Het verhaal van Beatrice (een gefingeerde naam) gaat door merg en been, maar staat allerminst op zichzelf. Dat ontdekte fotograaf Arie Kievit, die samen met de al twaalf jaar in Kenia woonachtige Monique Janssen van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes talloze meisjes interviewde voor de campagne. Kievit legde de vele ‘onderhandelingen’ tussen toeristen en hun lokale koopwaar vast op de gevoelige lens. “Het zijn syndicaatachtige toestanden,” stelt Janssen. Voor vakantiegangers is het volgens Kievit niet te missen. “Op het strand zie je dikke, vieze, oude kerels met jonge meisjes.”

Het bedrag dat de kinderen voor hun diensten krijgen, wisselt. “De halve euro die Beatrice kreeg, is wel de bodemprijs. Meestal gaat het om 1 tot 3 euro. We hebben dat voor de campagne afgerond naar 2,50 euro. Voor 12,50 euro kunnen ze naar school,” aldus Terre des Hommes-woordvoerder Jos de Voogd.

Bewustwording

Volgens de laatste cijfers krijgt 40,8 procent van de kinderen en jongeren in Kenia te maken met commerciële seksuele uitbuiting. Zowel meisjes (87 procent) als jongens (13 procent) hebben seks met lokale klanten, nationale of internationale toeristen of zijn betrokken bij de productie van pornografie in ruil voor geld of eten. Sommigen zijn pas 7 jaar als het begint.

Armoede is de belangrijkste oorzaak. “Het gat tussen de zeer rijken en de allerarmsten wordt steeds groter,” weet Janssen. “Kinderen zien seks vaak als de enige optie om maar te kunnen eten.” Ook het groeiende toerisme helpt mee. “Helaas zitten er toeristen tussen die kinderen willen misbruiken. Italianen, Oostblokkers, Duitsers. Ook Nederlanders,” durven Janssen en Kievit te stellen.

Met het hulpprogramma wil Terre des Hommes bewustwording creëren. “Veel kinderen en hun families beseffen vaak niet dat ze worden uitgebuit,” legt De Voogd uit. De hulpverleners bieden ook begeleiding of hulp om een opleiding te volgen. “Geen enkel meisje kiest er vrijwillig voor om seks te hebben voor geld en om te stoppen met school.”

Beatrice is nu 17 jaar en heeft een jong kind. Ze is zwaar getraumatiseerd door wat haar is overkomen en krijgt van Terre des Hommes psychosociale begeleiding en ondersteuning om haar leven te kunnen oppakken. Janssen: “Beatrice is het schoolvoorbeeld van hoe het mis kan gaan, maar tegelijkertijd van hoop met dikke hoofdletters. Ze is een overlever, in plaats van een slachtoffer.”

Seksuele kinderuitbuiting

- Naast armoede als belangrijkste oorzaak is seksuele kinderuitbuiting een probleem dat al generaties lang plaatsvindt in Kenia. “Het is onderdeel van de cultuur. Het gaat van generatie op generatie,” legt Terre des Hommes- woordvoerder Jan de Voogd uit. Er wordt ook heel makkelijk om gevraagd. “Een taxichauffeur wil je wel ergens heenbrengen, maar dan moet je er wel wat voor doen. Kenianen moeten leren dat het niet normaal is.”

- Er wordt weinig aangifte gedaan, waardoor veel daders op vrije voeten blijven.

- Veel gedwongen kinderprostitutie vindt plaats in cafés, winkels en hotels. Eigenaren en medewerkers zijn zich hier niet van bewust, waardoor ze daders niet weren of aangifte doen bij de politie.

- Achter het sekstoerisme zitten grote kartels. Die zijn lastig te bereiken. Ontmoetingen op het strand verplaatsen zich al snel naar private villa’s.

- De meisjes of jongens willen niet geholpen worden. Ze kunnen overleven dankzij de rijke toeristen die hen betalen voor seks.

- Seksuele uitbuiting van kinderen is verboden in Kenia, maar naleving daarvan heeft een lage prioriteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden