Plus

De keeperscarrousel draait naar tevredenheid op het EK hockey

Bij het Nederlands hockeyelftal wisselen niet alleen de veldspelers geregeld, maar ook de keepers. Sinds de invoering van vier kwarten in plaats van twee helften is daarvoor genoeg tijd. In Oranje spelen Pirmin Blaak en Sam van der Ven om beurten een kwart.

Rik Spekenbrink
Keepers Pirmin Blaak (nummer 26) en Sam van der Ven (22) verlaten het veld na de overwinning op Spanje. Beeld ANP
Keepers Pirmin Blaak (nummer 26) en Sam van der Ven (22) verlaten het veld na de overwinning op Spanje.Beeld ANP

Er is zaterdagavond een kwartier gespeeld in de openingswedstrijd van het EK tegen Spanje als de spelers van het Nederlands hockeyelftal snel een kring vormen en bondscoach Max Caldas de tactiek doorneemt.

De twee keepers doen er niet aan mee. Pirmin Blaak zet zijn helm af, vindt een bal en 'schiet' met zijn schoen Sam van der Ven even kort in. Want die neemt het in het tweede kwart van hem over. Na de rust keert Blaak weer terug in het doel en Van der Ven neemt het laatste kwart van de wedstrijd voor zijn rekening. Heel druk hebben ze het niet. De wedstrijd wordt met 7-1 gewonnen.

De mannen hebben, net als het nederlandse vrouwenhockeyteam, een keeperscarrousel. Maar wat doet dat met het ritme van een keeper? En is het niet beter gewoon een eerste man aan te wijzen?

Het zijn ouderwetse gedachten, zeggen oud-international Jacques Brinkman en Roelant Oltmans, de coach van India, in het Wagener Stadion. "De sport is veranderd, het gaat veel sneller dan in mijn tijd," zegt Brinkman. "Natuurlijk is één van de twee nét iets beter. Ik moet hier ook aan wennen. Maar iedereen in het team is tevreden met dit systeem, dat telt."

Wisselen per kwartier
Het wisselen houdt de keepers scherp, zegt Oltmans, die het zelf ook toepast. "En je kunt alsnog de eventueel beste keeper de halve finale of finale laten spelen."

Jaap Stockmann was jarenlang de nummer 1 van Oranje. Maar ook hij zat af en toe op de bank, opdat Blaak aan zijn wedstrijden kwam. Dat wilde Stockmann (33) in een nieuw vierjarig traject naar de Spelen van Tokio niet meer. Hij stopte als international.

Blaak wist dat hij niet automatisch zou promoveren, Caldas wilde gaan rouleren.

Toen zijn assistent-coach Graham Reid vertelde over het systeem waarmee hij eens bij de Australische ploeg werkte, wisselen per kwartier, ging Oranje het op de Hockey World League afgelopen juni ook proberen.

Tot tevredenheid van Blaak (29), doelman van Oranje Rood, en Van der Ven (27), die bij HGC keept.

Laatstgenoemde kreeg in het duel met Spanje niet één bal. Blaak had ook amper wat te doen, maar kreeg wel een doelpunt om zijn oren na een Spaanse counter. "We krijgen maar weinig goals tegen sinds we rouleren. Dus waarom zou je er dan van af stappen?" zegt Blaak.

"Je zit af en toe op de bank, dat is het nadeel. Maar als je dat afzet tegen soms 60 minuten stilstaan, is dit beter, om je focus te houden. Een kwartier knallen, dan even bijkomen en er weer in."

Geen nummer 1
Het scheelt dat hij en Van der Ven goed met elkaar overweg kunnen. Toen ze een rugnummer mochten kiezen, spraken ze af voor 22 (Van der Ven) en 26 (Blaak) te gaan, de nummers die ze bij hun club ook hebben. Geen nummer 1 dus, ook niet op papier.

Blaak: "Sam en ik zitten al sinds ons 14de bij elkaar in teams. We zien elkaar soms meer dan onze vriendinnen. We trainen kneiterhard, hebben een uitstekende band. Het is mooi om dit keepen nu samen te doen."

Van der Ven kan het op deze manier prima volhouden, tot Tokio toe. "Hartstikke leuk zo. Ik kom aan veel minuten, voor mij is het plus plus." Voor Blaak ligt dat iets anders. "Ik ben op twee Spelen reserve geweest, de honger is groot om de derde keer te spelen. Maar dat duurt nog drie jaar. Voor nu is dit gewoon hartstikke goed, want we maken elkaar beter."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden