PlusOpinie

De kansloosheid van de missie van Frank de Boer was te groot

Frank de Boer was bij Ajax een succestrainer. Bij Inter lag hij na 84 dagen eruit. David Endt, voormalig teammanager van Ajax, schetst de wereld waarin De Boer verstrikt raakte.

Frank de Boer als trainer van Inter, september 2016 Beeld EPA
Frank de Boer als trainer van Inter, september 2016Beeld EPA

'Inter," zei hij, "dat is toch een club waar je geen nee tegen kan zeggen! Een van de beste clubs ter wereld, met zo'n geweldige historie."

Aan het eind van het gesprek trof Frank de Boer mij met die bijna jongensachtige, ontwapenende uitspraak recht in het hart. Ik had dat niet verwacht, juist omdat ons gesprek voornamelijk een beschouwelijke, informatieve en zakelijke toon had.

Frank belde mij in augustus om te horen wat ik van zijn mogelijke overgang naar FC Internazionale dacht. Naar eer en geweten kwam mijn ­mening erop neer dat de aanbieding óf veel te vroeg óf veel te laat kwam. Dus niet op het juiste moment.

Drang naar succes
Inter is een hoogst complexe club, een verleidelijke, flamboyante vrouw in subliem zwart-blauw gekleed, maar vooral toch een veelkoppig monster. Met een organisatie waarin het een ­rebus is erachter te komen wie het voor het zeggen heeft.

Een wereld waarin de waan van de verwachting en de obsessieve drang naar succes elke vorm van wijsheid en realisme vertroebelen. In vergelijking met de poespas die zich in Nederlandse voetbal weleens doet gelden, is dat hogere opera.

Werkethiek
Frank had zijn beslissing al genomen, dat was aan zijn stem te horen. De gesprekken die hij in de Verenigde Staten met de ceo van Inter had gevoerd, hadden hem ervan overtuigd dat Inter met hem als trainer een nieuwe weg wilde in slaan.

"Inter, een prachtige club." Jongensachtig en ontwapenend kwam het uit Franks mond. Zinloos daar iets tegenin te brengen.

We zijn drie maanden verder en de wulps lonkende diva blijkt een valse teef. Frank zal zich in de afgelopen drie maanden regelmatig in een bizarre wereld hebben gewaand.

Al snel na zijn kennismaking met de spelersgroep in Jesi, nota bene de geboorteplaats van zijn voorganger ­Roberto Mancini, kwam de complexiteit van zijn opdracht onbarmhartig aan het licht, met als enig houvast in de surrealistische Interbiotoop zijn eigen werkethiek.

Er is meer dan een handvol factoren aan te wijzen waardoor het project niet kon slagen. De korte gewenningstijd, het ontbreken aan invloed op de samenstelling van de onevenwichtige en te brede selectie, de aanvankelijk zeer ­matige fysieke conditie van de voetballers, de chaotische leiding.

Buiten die feitelijke elementen en omstandigheden, zal Frank zich verbaasd hebben over het gebrek aan krediet vanuit de media. Verscholen in de binnenpagina's las je weleens een begripvol commentaar, maar er waren vooral, gevoed door de matige resultaten, vijandige koppen.

Wantrouwen
In het Italiaanse voetbal regeert de waan van de dag in extreme mate. Zeker buitenlandse trainers worden uiterst kritisch gevolgd en beoordeeld.

En in het bijzonder een trainer die uit het land komt van de profeet die verkondigde: 'De Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen.'

Cruijffs wijsheid wordt in Italië gezien als respectloos, vernederend en zelfingenomen. Een openlijke minachting van de grote historie en traditie van het ­calcio - het Italiaanse voetbal -, die zich heeft genesteld in het collectief geheugen van de in zijn trots gekrenkte voetbalitaliaan.

De Boer heeft daar geen schuld aan, maar dat hij uit het land van die profeet komt, is voldoende. Het onderhuidse negatieve sentiment zorgt voor wantrouwen en een gekleurde benadering, al is het natuurlijk niet de hoofdoorzaak van het ontslag van Frank de Boer - daarvoor was de kansloosheid van de missie te groot en het aantal positieve resultaten te klein.

Krediet had De Boer in Italiaanse media niet en de wijsheid van beleid, zo die bij Inter er al is, verloor het weer eens glansrijk van de waan van de dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden