De kandidaten op een rij

WASHINGTON/NEW YORK - Een overzicht van de kandidaten die zich tot nog toe gemeld hebben.Joseph Biden:

Senator in Washington voor de staat Delaware met een zeer lange staat van dienst. Werd in 1972 voor het eerst gekozen en zit sindsdien onafgebroken in de Senaat. Zwaargewicht op het vlak van Buitenlandse Zaken. Is voorzitter van die senaatscommissie en kan zichzelf daardoor de komende maanden goed in de schijnwerpers zetten. Deed in 1988 ook een gooi naar het presidentschap en zamelde het toen zeer hoge bedrag in van 4 miljoen dollar. Hij staat bekend om zijn soms zeer langdradige toespraken. Biden werd geboren op 20 november 1942 in Scranton Pennsylvania.

Hillary Rodham Clinton:

Internationaal gezien verreweg de bekendste kandidaat. Woonde aan de zijde van haar echtgenoot Bill Clinton tussen 1993 en 2001 in het Witte Huis als first lady. Ging zelf de politiek in en werd in 2000 gekozen als senator voor de staat New York in Washington. Heeft zes jaar lang het politieke midden gehouden. Geldt wel als harde criticus ten aanzien van Bush. Werd al lang gespeculeerd over haar kandidatuur. Is onbetwist de beste geldinzamelaar, hield 20 miljoen over aan haar campagne voor herverkiezingen als senator. Probleem voor Hillary is dat volgens sommige schattingen eenderde van de VS nooit op haar zouden stemmen. Amerika heeft bovendien nooit een vrouwelijke president gehad.

Chris Dodd:

Zit al meer dan drie decennia in Washington voor de staat Connecticut. Zes jaar lang diende hij als afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden (1975-1981) en stapte vervolgens over naar de Senaat. Dodd geldt als outsider en staat bekend als uitgesproken progressief. Gewezen voorzitter van de Democratische Partij. Dicht zichzelf kansen toe wegens zijn ervaring en leiderschapskwaliteiten. ''Aan elk groot debat over buitenlandse en binnenlandse politiek van de afgelopen kwart eeuw heb ik meegedaan'', aldus de kandidaat. ''Ik geloof dat dat dit keer meetelt.'' Geld kan een kwestie worden voor Dodd. Adviseurs denken dat hij 30 tot 35 miljoen kan inzamelen, aanmerkelijk minder dan Hillary Clinton en Barack Obama.

John Edwards:

Kan buigen op ervaring als kandidaat. Vier jaar geleden nam hij het bij de voorverkiezingen op tegen onder anderen John Kerry. Haalde het toen niet, maar werd wel running mate van Kerry. Het duo legde het af tegen het team Bush-Cheney. Maakte eind december bij zijn kandidaatstelling een valse start. Zijn website bracht het nieuws voordat hij zelf de officiële aankondiging had gedaan in New Orleans. Diende een termijn in de senaat voor North Carolina. Geldt als uitmuntend redenaar en politiek natuurtalent. Soms echter vinden mensen hem te glad. De 53-jarige Edwards heeft zich de afgelopen jaren veel met armoedebestrijding beziggehouden. Is de enige echte zuiderling in het Democratische kamp.

Dennis Kucinich:

De kandidatuur van Dennis Kucinich uit de staat Ohio is voor de meeste Amerikaanse media een uitgemaakte zaak. Hij is kansloos! De afgevaardigde in Washington deed in 2004 ook een gooi naar de Democratische nominatie, maar kon geen potten breken. Hij leek meer een curiositeit dan kanshebber en beseft dat zelf ook. ''Alleen diegene die het absurde probeert, is in staat het onmogelijke te bereiken'', citeert Kucinich regelmatig de Spaanse filosoof Miguel de Unamuno. Winnen tegen alle verwachtingen in is de rode draad in mijn leven, zegt de zeer progressieve zestigjarige kandidaat. Was zijn felle weerstand tegen de oorlog in Irak vier jaar terug nog zeer opmerkelijk, tegenwoordig wordt die mening gedeeld door tweederde van de Amerikanen.

Barack Obama:

De rijzende ster binnen de Democratische partij Barack Obama is nog een groentje. Pas sinds 2004 zit hij voor de staat Illinois in de Senaat in Washington, maar hij is er een gevierd man. Media staan in de rij om de op 4 augustus 1961 geboren politicus te interviewen. De nationale doorbaak beleefde de zwarte politicus in juli 2004 met zijn vlammende rede tijdens de Democratische conventie waar John Kerry werd aangewezen als presidentskandidaat. De toon van ''optimisme en hoop'' die hij nog steeds uitdraagt, sprak en spreekt veel Amerikanen aan. Hij straalt fatsoen uit en dat is momenteel hard nodig in de Amerikaanse politiek. ''Het is niet de omvang van de problemen die mij de meeste zorgen baart, maar het is de kleingeestigheid van onze politiek'', verklaarde de kandidaat.

Tom Vilsack:

De gewezen gouverneur van Iowa is duidelijk de 'gewone man' onder de kandidaten met een achtergrond die zijn campagne veel goed kan doen. Vilsack is het lichtende voorbeeld van de sociale mobiliteit in de VS. Als wees geadopteerd door een vader die kampte met financiële problemen en een moeder die vocht tegen alcoholverslaving, wist hij toch een goede opleiding te genieten. Hij heeft geen ambt bekleed in Washington en is derhalve niet 'besmet'. Houdt het politieke midden en heeft geen echte vijanden. Het grote voordeel voor Vilsack is de agenda van de voorverkiezingen. Een vliegende start lijkt zeker. De voorverkiezingen beginnen in zijn thuisstaat Iowa. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden