De Jager sluit geen enkele bezuiniging uit: 'Geen taboes'

'Ja, de cijfers vallen tegen en nee, ik ga nog niet speculeren welke keuzes we zullen maken.' Dat is ongeveer de samenvatting van de reactie die minister De Jager van Financiën vanmorgen gaf voor aanvang de ministerraad.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Vanaf maandag onderhandelen Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders over hoe en op welke manier er bezuinigd zal worden. Gisteren kwam het CPB met economische cijfers die voorspellen dat het begrotingstekort in 2013 4,5 procent zal bedragen, terwijl dit van Brussel maximaal drie procent mag zijn. Dat betekent dat er wellicht voor negen miljard aan netto besparingen moet worden gevonden.

Lastige dossiers
De Jager wilde ook daar niet op vooruit lopen, maar zei wel dat er 'geen taboes' zullen zijn. Dat betekent dat ook over lastige dossiers als de arbeidsmarkt en de woningmarkt zal worden gepraat. De hypotheekrenteaftrek ligt bijvoorbeeld erg gevoelig bij de VVD en PVV, maar aanpassing hiervan is volgens experts een belangrijk instrument om de overheidsfinanciën op de langere termijn gezond te krijgen.

De Jager zal vanaf maandag de zogenaamde 'tweede tafel' voorzitten. Samen met ambtenaren en andere specialisten zullen zij de plannen van de onderhandelaars razendsnel doorrekenen en van commentaar voorzien. Wanneer er echt over cijfers wordt gesproken, zal de minister wel aanschuiven aan de hoofdtafel. 'Ik ben de rekenmeester van dit kabinet', aldus De Jager.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden