De Jager: politieke kleur speelt geen rol

Interne kandidaat van de DNB Lex Hoogduin (L) en Kees van Dijkhuizen, financieel directeur bij zakenbank NIBC (R). Foto's GPD

Bij de opvolging van president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) speelt de politieke kleur geen enkele rol. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei dat donderdagochtend na afloop van een lezing in Amsterdam.

Hij reageerde daarmee op berichten in de media dat voor het kabinet bij de toetsing van de kandidaten de politieke kleur zou meewegen. ''Het gaat om de kwaliteit'', aldus De Jager.

DNB wil graag dat Lex Hoogduin, nu al directeur bij de centrale bank, Wellink vanaf juli dit jaar opvolgt. Voor het kabinet is van groot belang dat de door de politiek gewenste cultuurverandering bij DNB tot stand komt en is het nog geen uitgemaakte zaak dat Hoogduin daarvoor de meest geschikte kandidaat is. Andere kandidaten zijn Kees van Dijkhuizen, financieel directeur bij zakenbank NIBC, en Jeroen Kremers, hoofd risicomanagement van Royal Bank of Scotland. Van Dijkhuizen en Kremers waren beiden eerder topambtenaar op het ministerie van Financiën.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het kabinet vrijdag zou besluiten over de opvolging van Wellink. Ingewijden gaan ervan uit dat het nog zeker een aantal weken zal duren. De Jager zei donderdag dat er nog tot en met juni tijd is. DNB wilde donderdag niet ingaan op vragen over de procedure.

In het verleden ging het bij dit soort procedures zo dat DNB een lijstje met namen aan het kabinet overhandigde, waarbij meteen duidelijk was wie de voorkeur genoot van de centrale bank. Het huidige kabinet wil daarentegen een vrije keuze kunnen maken tussen drie kandidaten, waarbij moet worden afgewogen welke kwaliteiten van de verschillende personen het zwaarst wegen.

Omdat het takenpakket van Wellink na diens vertrek wordt gesplitst, zoekt het kabinet overigens naar twee opvolgers. Naast een gezicht voor het monetaire beleid dat verantwoordelijk is voor het vertrouwen in de euro, is er ook een topman nodig voor het toezicht op de banken. Na affaires rond de verkoop van ABN Amro en de faillissement van DSB Bank en de IJslandse internetspaarbank Icesave wil het kabinet voorkomen dat het vertrouwen in het gezicht naar buiten toe van DNB in de toekomst wordt ondergraven door vergelijkbare situaties. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden